Bij landelijk wonen denk je al snel aan een lieflijk boerderijtje met een paar kippen die de hele dag heerlijk op jouw erf rondscharrelen. Landelijk wonen kan geweldig zijn, maar er zijn wel dingen om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan een eventuele verbouwing, het bestemmingsplan en de directe omgeving.
Het bestemmingsplan van een landelijke woning
Als je overweegt een huis op het platteland te kopen, moet je goed weten wat het bestemmingsplan van jouw droomwoning is. In sommige boerderijen mag je als ‘gewone’ burger niet wonen, omdat het gebouw en de grond een agrarische bestemming hebben. Kort samengevat betekent dit dat de boerderij speciaal voor een agrarisch bedrijf is. Bij een landelijke woning met agrarisch bestemmingsplan is er dus geen sprake van een woonboerderij. Nu is het in sommige gevallen mogelijk om het bestemmingsplan aan te passen naar een woonbestemming. De gemeente bepaalt elke tien jaar wat het bestemmingsplan van een woning of stuk grond is. Tussentijds een wijziging aanvragen is altijd een optie, maar dit brengt wel kosten met zich mee.
Huis op platteland verbouwen
Wil je een landelijke woning verbouwen? Houd dan rekening met het bestemmingsplan. Als je wilt afwijken van het bestemmingsplan, zal je een aanvraag moeten indienen bij de gemeente. Verbouwen binnen het bestaande bestemmingsplan kan natuurlijk ook. Dat scheelt veel rompslomp, dus als het even mogelijk is raden we aan hiervoor te kiezen. Welke verbouwing je ook kiest, bij een landelijke woning is het verstandig om extra goed naar de bouwkundige staat van de woning te kijken. Een huis op het platteland is vaak kwalitatief wat minder goed dan een woning in de stad, dus wat extra controle is altijd goed.
Landelijke woning kopen
Als je goed hebt gekeken naar het bestemmingsplan en een eventuele verbouwing, ben je al een heel eind op weg om succesvol een huis op het platteland te kopen. Gelukkig verloopt het aankoopproces verder hetzelfde als bij een ‘normale’ woning, dus hier hoef je je niet druk om te maken. Ook bij het kopen van een landelijke woning kun je bezichtigen zoals je gewend bent, onderhandelen over de prijs en een aankoopmakelaar inschakelen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Is landelijk wonen echt iets voor jou?
Landelijk wonen is wel even iets anders dan wonen in een doorsnee woonwijk. Voordat je overgaat tot actie, is het handig om jouw woonwensen nog eens goed op een rijtje te zetten. Stel prioriteiten en bedenk hoe je eventuele problemen kunt omzeilen. Om je een eindje op weg te helpen, hebben wij een paar vragen opgesteld die je zou kunnen beantwoorden om jouw woonwensen in beeld te krijgen:
- Zijn de voorzieningen die jij belangrijk vindt in de buurt of moet je er een eind voor rijden?
- Vind je het vervelend dat de buren wat verder weg wonen en de sociale controle wat minder is?
- Hoe is het gesteld met aansluitingen van internet, riolering en andere primaire zaken?
- Vind je het vervelend dat je tussen de agrarische bedrijven woont en hier soms overlast van zou kunnen ervaren?
We zijn ons er van bewust dat je niet alle woonwensen op papier krijgt met deze vier vragen, maar hopelijk zetten ze jou wel aan het denken over landelijk wonen.
Hopelijk ben je door ons blog wat wijzer geworden over landelijk wonen. Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de woningmarkt en de beste blogs lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Bedankt voor je artikel en je tips, krijg hier weer nieuwe inzichten door!