Een huis kopen of huren op latere leeftijd

Wat is nu wijsheid als je al wat ouder bent? Huren of toch een huis kopen? Vaak komt deze vraag bij senioren naar boven wanneer ze hun huis verkocht hebben. Wat wordt nu de volgende stap? De overwaarde investeren in een andere woning of toch maar gaan huren en genieten van het gespaarde geld?

We begrijpen de vraag goed. Het is vaak een persoonlijke afweging waarbij verschillende factoren een rol spelen. De gezondheid is een factor, de levensverwachting speelt mee en hoe goed men zich nog zelf kan redden is een grote factor om rekening mee te houden. Tevens moet rekening gehouden worden met het verkrijgen van een hypotheek. Graag bespreken we een aantal cruciale zaken om tot een goede keuze te komen.

Waarom voor huren kiezen op latere leeftijd?

Natuurlijk zal iedere maand de huur betaalt moeten worden als er gehuurd wordt. Er zijn echter minder kosten op het gebied van bijvoorbeeld onderhoud, onroerende zaakbelasting en de opstalverzekering. De kans op een vermogensverlies bij een prijsdaling is er natuurlijk ook niet. Huren kan dus slapeloze nachten voorkomen. De huurder is goed beschermd in Nederland, wat rust geeft. Het is mogelijk om je eigen vermogen nu te gebruiken om leuke dingen te doen en om van het leven te genieten.

Huren heeft ook nadelen

Het is niet eenvoudig om het huis aan te passen. Een traplift kan bijvoorbeeld alleen geplaatst worden in overleg met de verhuurder. Ook andere aanpassingen om langer in de woning te blijven wonen moeten in overleg gebeuren. Een verbouwing zal vooral in het voordeel van de verhuurder zijn. Ook heeft u geen vermogensgroei als de woning meer waard wordt. Ten slotte is het moeilijk om een huurwoning te vinden die aan alle wensen voldoet.

Een huis kopen op latere leeftijd verstandig?

Het grote voordeel van een huis kopen op latere leeftijd, is de mogelijkheid om het huis in een keer klaar te maken voor de rest van jouw leven. Als je straks wat minder mobiel bent, dan is de woning hier al op voorbereid. Een ander voordeel is natuurlijk de potentiële prijsstijging van de woning. Bovendien is de maandelijkse aflossing op de hypotheek vaak lager dan de maandelijkse huur. Een nadeel van een huis kopen op latere leeftijd is de zorg voor het onderhoud en de zorg voor toekomstige verkoop van de woning.

Het is belangrijk om naar de persoonlijke situatie te kijken wanneer je een huis wilt kopen op latere leeftijd. Het is voor iedereen anders. Het is slim om een accountant of boekhouder in te schakelen om de situatie door te rekenen. Daarnaast is het vaak ook een gevoelskwestie. Zet alle voordelen en nadelen op een rijtje. Door een lijst te maken van wat belangrijk is, is het mogelijk om snel inzicht te krijgen of kopen of huren beter is.

Gratis online aankooptraining
Op latere leeftijd een huis kopen, dat doe je met de aankooptraining van Libero Aankoop. Gratis online te volgen!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Een woning kopen: vergeet dit niet! Een huis kopen is niet iets wat iemand vaak doet, meestal maar één of enkele keren in iemands leven. Het is daarom wel een heel belangrijke stap, want...
De ultieme huis bezichtigen gids Een huis bezichtigen is een belangrijk moment. Je komt erachter of het huis geschikt is voor jou en kunt belangrijke informatie inwinnen. Daarom is he...
Alles wat je moet weten over woningruil van koopwo... Als je een nieuwe woning wilt kopen, is het vaak verstandig om eerst te wachten tot je je oude huis verkocht hebt. Je wilt immers niet met dubbele woo...
Hoe gaat het aankoopproces? De zoektocht naar jouw droomwoning kan enorm veel tijd kosten. Want hoe weet je nou voor de volle honderd procent zeker dat dit de woning is waar jij ...