Een huis kopen of huren op latere leeftijd

Een huis kopen op latere leeftijd. Wat is wijsheid als je al wat ouder bent? Huren of toch een huis kopen? Vaak komt deze vraag bij senioren naar boven wanneer ze hun huis verkocht hebben. Wat wordt nu de volgende stap? De overwaarde investeren in een andere woning of toch maar gaan huren en genieten van het gespaarde geld?

Een huis kopen op latere leeftijd. Het is vaak een persoonlijke afweging waarbij verschillende factoren een rol spelen. De gezondheid is een factor, de levensverwachting speelt mee en hoe goed men zich nog zelf kan redden is een grote factor om rekening mee te houden. Ook moet je rekening houden met het verkrijgen van een hypotheek. We bespreken een aantal cruciale zaken om tot een goede keuze te komen.

Waarom voor huren kiezen op latere leeftijd?

Natuurlijk zul je iedere maand de huur moeten betalen als je besluit te huren. Er zijn wel minder kosten op het gebied van bijvoorbeeld onderhoud, onroerende zaakbelasting en de opstalverzekering. De kans op een vermogensverlies bij een prijsdaling is er ook niet. Huren kan dus slapeloze nachten voorkomen. De huurder is goed beschermd in Nederland, wat rust geeft. Het is mogelijk om je eigen vermogen nu te gebruiken om leuke dingen te doen en om van het leven te genieten.

Huren heeft ook nadelen

Het is niet eenvoudig om het huis aan te passen. Een traplift kan bijvoorbeeld alleen geplaatst worden in overleg met de verhuurder. Ook andere aanpassingen om langer in de woning te blijven wonen moeten in overleg gebeuren. Een verbouwing zal vooral in het voordeel van de verhuurder zijn. Ook heb je geen vermogensgroei als de woning meer waard wordt. Ten slotte is het moeilijk om een huurwoning te vinden die aan alle wensen voldoet.

Een huis kopen op latere leeftijd verstandig?

Het grote voordeel van een huis kopen op latere leeftijd is de mogelijkheid om het huis in één keer klaar te maken voor de rest van jouw leven. Als je straks minder mobiel bent, dan is de woning hier al op voorbereid. Een ander voordeel is natuurlijk de potentiële prijsstijging van de woning. Bovendien is de maandelijkse aflossing op de hypotheek vaak lager dan de maandelijkse huur. Een nadeel van een huis kopen op latere leeftijd is de zorg voor het onderhoud en de zorg voor toekomstige verkoop van de woning.

Het is belangrijk om naar de persoonlijke situatie te kijken wanneer je een huis wilt kopen op latere leeftijd. Het is voor iedereen anders. Het is slim om een accountant of boekhouder in te schakelen om de situatie door te rekenen. Daarnaast is het vaak ook een gevoelskwestie. Zet alle voordelen en nadelen op een rijtje. Door een lijst te maken van wat belangrijk is, is het mogelijk om snel inzicht te krijgen of kopen of huren beter is.

Gratis online aankooptraining
Op latere leeftijd een huis kopen, dat doe je met de aankooptraining van Libero Aankoop. Gratis online te volgen!