Tiny House iets voor jou?

Is een Tiny House iets voor jou?

Kun je je droomwoning maar niet vinden? Misschien is een Tiny House iets voor jou. Je hebt er vast wel eens over gehoord. Je denkt nu: ‘dat is veel te klein voor mij’. Maar daar kun je je in vergissen. Een tiny house is niet zo tiny als je denkt.

Waar mag je jouw kleine huisje neerzetten?

Je mag niet zelf bepalen waar jij jouw Tiny House neerzet. Je hebt, net als met een gewone woning, te maken met wet- en regelgeving. Dit type woning mag je alleen permanent op een plek neerzetten die een woonbestemming heeft. Met een tijdelijke vergunning (tot maximaal 15 jaar) zijn er ook locaties zonder woonbestemming mogelijk.  Via je gemeente kun je erachter komen welke plaatsen dat in jouw gemeente zijn.

De prijs van een Tiny House

Een Tiny House (tot zo’n 50 m²) is een stuk goedkoper dan een normale woning. Je moet denken aan een bedrag tussen de € 80.000,- en € 200.000,-. Houd er wel rekening mee dat je dan alleen het huis hebt. Je moet dan nog wel de grond onder je woning huren of kopen. Als je je huisje goed onderhoud, kan het een leven lang mee gaan.

Een hypotheek afsluiten voor een Tiny House

Als je een hypotheek wilt afsluiten voor jouw Tiny House, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Het huisje moet helemaal aan de grond verankerd zijn (dit kan bijvoorbeeld met schroeffundering).
  2. Je moet eigenaar zijn van de grond waarop de woning staat óf je moet een erfpachtovereenkomst hebben met de grondeigenaar.
  3. De woning moet voldoen aan de eisen voor permanente bouw en de BENG.

Toch willen de meeste geldverstrekkers een Tiny House (nog) niet financieren. De vraag naar dit type woning wordt steeds groter. Het kan dus niet lang duren voordat de geldverstrekkers overstag gaan. Maar op dit moment zijn er gewoon nog te veel risico’s voor de banken om zo’n huisje te financieren. 

We zien wel veel initiatieven om hier verandering in te brengen en wij houden deze ontwikkelingen goed in de gaten. Als je updates wilt ontvangen over de voortgang, kun je hieronder jouw gegevens achterlaten. Zodra er nieuws is over de financieringsmogelijkheden voor Tiny Houses in Nederland laten we je dat direct weten.