Starterslening

Starterslening: perfect hulpmiddel voor huis kopen

Een starterslening kan je als starter op de woningmarkt meer mogelijkheden bieden. Wij leggen uit wat een starterslening is, waar je hem aanvraagt en welke voorwaarden er gelden.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een speciale lening met als maximale hoogte het verschil tussen de koopsom van je huis en de maximale hypotheek die je van de bank kunt krijgen. Omdat starters soms nog niet genoeg financiële middelen hebben om een toereikende hypotheek af te sluiten, verstrekken sommige gemeentes leningen voor starters. Deze leningen komen vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, oftewel het SVn. Je vraagt hem dus aan bij de gemeente en niet bij de bank.

Starterslening voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een SVn starterslening moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Er gelden altijd een aantal basisvoorwaarden:

  • Je bent een starter op de woningmarkt;
  • Je hebt niet te veel eigen geld;
  • Je hebt je hypotheek afgesloten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie);
  • Jouw gemeente moet startersleningen aanbieden.

Aanvullende voorwaarden verschillen per gemeente. Controleer bij het SVn of jouw gemeente deze lening verstrekt en bekijk de voorwaarden.

In 2021 is de kans groot dat jouw gemeente een starterslening aanbiedt: 341 van de 351 Nederlandse gemeentes verstrekt leningen voor starters.

Starterslening zonder eigen geld

Voor een starterslening heb je een beetje eigen geld nodig. Het afsluiten van de lening kost €750,-. Daarnaast heb je altijd NHG nodig, wat 0,7% van het totale hypotheekbedrag kost. Meer eigen geld heb je niet nodig. Startersleningen zijn bedoeld voor starters met weinig eigen geld. Als je teveel eigen geld hebt, kom je niet in aanmerking.

Ben je starter op de woningmarkt? Dan kan je wel wat tips gebruiken. Volg daarom onze gratis online HuisKoopTraining. Daarin leer jij hoe de verkoopmakelaar misbruik maakt van jouw onervarenheid en hoe jij daarmee om kan gaan. Zo betaal jij nooit te veel voor een succesvolle aankoop. Schrijf je nu in: maar 500 plekken beschikbaar!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Wanneer een huis kopen? Wanneer kun je het beste een huis kopen en wanneer hebben anderen een huis gekocht? Wij zetten op een rijtje wat de gemiddelde leeftijd van huizenkop...
Samen een huis kopen zonder trouwen Jullie willen samen een huis aankopen. Dit is natuurlijk een grote stap. In het verleden was het voor de meeste mensen belangrijk om eerst te trouwen ...
Het juiste bod doen op een huis – zo doe je dat! Je hebt een prachtig huis bezichtigd en weet het zeker: hier wil jij graag wonen. De volgende stap is een bod uitbrengen. Maar hoe bepaal je hoe hoog ...
Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woni...