Foto van eurobiljetten.

Het financiële plaatje – hypotheek en starterslening

Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Ben je al bij een hypotheekadviseur geweest? Of heb je al een check gedaan op internet? Een starterslening kan uitkomst bieden als je voor het eerst een woning gaat kopen.

Inzicht krijgen in je financiële mogelijkheden is een belangrijke stap. Pas wanneer je weet hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een woning kun je ook gericht gaan zoeken. Een idee van jouw maximale hypotheek maakt voor jou direct duidelijk in welke prijsklasse je naar woningen kunt zoeken.

 

Online berekenen

Op internet worden vele modules aangeboden waarmee je kunt berekenen wat je kunt lenen om een woning te kopen. De meeste hypotheekverstrekkers (zoals banken) bieden van deze modules aan.

De enige gegevens die je nodig hebt, zijn jouw (en eventueel je partners’) inkomen, vakantiegeld en eventuele extra toeslagen. De module geeft je dan snel inzicht in jouw financiële mogelijkheden.

 

De hypotheekadviseur

Wil je liever een persoonlijk gesprek over jouw financiële mogelijkheden? Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je vrijblijvend een oriëntatiegesprek aanvragen. Je krijgt in dit gesprek uitleg over het afsluiten van een hypotheek en je krijgt ook dan inzicht in je maximale hypotheek.

 

Inzicht in de maandlasten…

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn wat betreft je maximale leenbedrag is het belangrijk om inzicht te krijgen in de bijbehorende maandlasten. De hypotheek wordt wel berekend aan de hand van je inkomen, maar zorg dat je ook weet wat je maandelijks overhoudt. Je betaalt niet alleen rente, je dient ook je hypotheek binnen dertig jaar af te lossen.

 

… en in de vaste lasten

Naast de maandlasten van een hypotheek dien je ook rekening te houden met andere vaste lasten. Zo betaal je als eigenwoningbezitter woonverzekeringen, belastingen, heffingen, onderhoud aan de woning en (wanneer van toepassing) erfpachten en servicekosten (VvE). Natuurlijk wil je ook nog ‘blijven leven’. Het Nibud geeft je gratis persoonlijk budgetadvies. Hier krijg je inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven en je ziet wat je overhoudt of tekort komt.

 

Werkloos, arbeidsongeschikt en pensioen

Ook dien je na te gaan of je de lasten nog op kunt brengen als jij (of jouw partner) werkloos of arbeidsongeschikt raakt of met pensioen gaat. Het wegvallen van een inkomen kan behoorlijk veel invloed hebben op je financiële plaatje.

 

Extra financiële middelen

Naast de hypotheek zijn er nog verschillende andere manieren om een woning te financieren. Heb je bijvoorbeeld eigen spaargeld om bij te leggen? Of kun je financiële steun krijgen van ouders of andere familieleden?

Voor starters zijn er ook verschillende regelingen om het kopen van een woning wat makkelijker te maken, bijvoorbeeld Starters Renteregeling en de Starterslening. Informeer in je gemeente wat er voor jou mogelijk is.

 

Weet jij wat je financiële mogelijkheden zijn? Dan wordt het tijd om een lijstje te maken met jouw wensen en eisen. In onze volgende blog geven wij je weer graag tips.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuwbouw kopen: bouwrente In deze nieuwbouwreeks heb je al kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar, het samenwerken met een aannemer en het bestemmingsplan. Het is n...
Wanneer een taxatie voor een woning? Je hebt vast wel eens met een taxateur te maken gehad. Misschien moest jouw huis getaxeerd worden, of ging je juist een huis kopen en wilde je de waar...
Single en een huis kopen, kan dat? Als alleenstaande een huis kopen kan lastig lijken. Kun je een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog de mogelijkheden voor a...
Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld? Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echte...