Foto van eurobiljetten.

Het financiële plaatje – hypotheek en starterslening

Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Ben je al bij een hypotheekadviseur geweest? Of heb je al een check gedaan op internet? Een starterslening kan uitkomst bieden als je voor het eerst een woning gaat kopen.

Inzicht krijgen in je financiële mogelijkheden is een belangrijke stap. Pas wanneer je weet hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een woning kun je ook gericht gaan zoeken. Een idee van jouw maximale hypotheek maakt voor jou direct duidelijk in welke prijsklasse je naar woningen kunt zoeken.

 

Online berekenen

Op internet worden vele modules aangeboden waarmee je kunt berekenen wat je kunt lenen om een woning te kopen. De meeste hypotheekverstrekkers (zoals banken) bieden van deze modules aan.

De enige gegevens die je nodig hebt, zijn jouw (en eventueel je partners’) inkomen, vakantiegeld en eventuele extra toeslagen. De module geeft je dan snel inzicht in jouw financiële mogelijkheden.

 

De hypotheekadviseur

Wil je liever een persoonlijk gesprek over jouw financiële mogelijkheden? Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je vrijblijvend een oriëntatiegesprek aanvragen. Je krijgt in dit gesprek uitleg over het afsluiten van een hypotheek en je krijgt ook dan inzicht in je maximale hypotheek.

 

Inzicht in de maandlasten…

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn wat betreft je maximale leenbedrag is het belangrijk om inzicht te krijgen in de bijbehorende maandlasten. De hypotheek wordt wel berekend aan de hand van je inkomen, maar zorg dat je ook weet wat je maandelijks overhoudt. Je betaalt niet alleen rente, je dient ook je hypotheek binnen dertig jaar af te lossen.

 

… en in de vaste lasten

Naast de maandlasten van een hypotheek dien je ook rekening te houden met andere vaste lasten. Zo betaal je als eigenwoningbezitter woonverzekeringen, belastingen, heffingen, onderhoud aan de woning en (wanneer van toepassing) erfpachten en servicekosten (VvE). Natuurlijk wil je ook nog ‘blijven leven’. Het Nibud geeft je gratis persoonlijk budgetadvies. Hier krijg je inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven en je ziet wat je overhoudt of tekort komt.

 

Werkloos, arbeidsongeschikt en pensioen

Ook dien je na te gaan of je de lasten nog op kunt brengen als jij (of jouw partner) werkloos of arbeidsongeschikt raakt of met pensioen gaat. Het wegvallen van een inkomen kan behoorlijk veel invloed hebben op je financiële plaatje.

 

Extra financiële middelen

Naast de hypotheek zijn er nog verschillende andere manieren om een woning te financieren. Heb je bijvoorbeeld eigen spaargeld om bij te leggen? Of kun je financiële steun krijgen van ouders of andere familieleden?

Voor starters zijn er ook verschillende regelingen om het kopen van een woning wat makkelijker te maken, bijvoorbeeld Starters Renteregeling en de Starterslening. Informeer in je gemeente wat er voor jou mogelijk is.

 

Weet jij wat je financiële mogelijkheden zijn? Dan wordt het tijd om een lijstje te maken met jouw wensen en eisen. In onze volgende blog geven wij je weer graag tips.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woni...
Eerste huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en n... Ben jij toe om op jezelf te gaan wonen? Alleen of met jouw partner? Wil jij jouw eerste huis kopen? Of twijfel je nog tussen kopen of huren? Dan is he...
3 x nooit doen bij bieden op een huis met vanafpri... Je ziet het steeds meer: woningen met een vanafprijs. Bij huizen met een bieden vanaf prijs is er een soort minimumbedrag vastgesteld. Het is de bedoe...
Zo kunnen ouders garant staan voor de hypotheek Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg ...