Starterslening

Starterslening: perfect hulpmiddel voor huis kopen

Een starterslening biedt je als starter op de woningmarkt meer mogelijkheden. Wij leggen uit wat een starterslening is, waar je hem aanvraagt en welke voorwaarden er gelden.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een speciale lening met als maximale hoogte het verschil tussen de koopsom van je huis en de maximale hypotheek die je van de bank kunt krijgen. Omdat starters soms nog niet genoeg financiële middelen hebben om een toereikende hypotheek af te sluiten, verstrekken sommige gemeentes leningen voor starters. Deze leningen komen vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, oftewel het SVn. Je vraagt een starterslening dus aan bij de gemeente en niet bij de bank.

Starterslening voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een SVn starterslening moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Er gelden altijd een aantal basisvoorwaarden:

  • Je bent een starter op de woningmarkt;
  • Je hebt niet te veel eigen geld. Het vermogen dat boven de vrijstellingsgrens in het vorige belastingjaar uitkomt, moet je gebruiken voor de aankoop van je woning.
  • Je hebt je hypotheek afgesloten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie);
  • Jouw gemeente moet startersleningen aanbieden.

Aanvullende voorwaarden verschillen per gemeente. Controleer bij het SVn of jouw gemeente deze lening verstrekt en bekijk de voorwaarden.

In 2021 is de kans groot dat jouw gemeente een starterslening aanbiedt: 341 van de 351 Nederlandse gemeentes verstrekt leningen voor starters.

Starterslening zonder eigen geld

Voor een starterslening heb je een beetje eigen geld nodig. Het afsluiten van de lening kost €750,-. Daarnaast heb je altijd NHG nodig, wat 0,7% van het totale hypotheekbedrag kost. Meer eigen geld heb je niet nodig. Startersleningen zijn bedoeld voor starters met weinig eigen geld. Als je teveel eigen geld hebt, kom je niet in aanmerking.

Ben je starter op de woningmarkt? Dan kan je wel wat tips gebruiken. Volg daarom onze gratis online HuisKoopTraining. Daarin leer jij hoe de verkoopmakelaar misbruik maakt van jouw onervarenheid en hoe jij daarmee om kan gaan. Zo betaal jij nooit te veel voor een succesvolle aankoop. Schrijf je nu in: maar 500 plekken beschikbaar!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Garant staan hypotheek Als ouders garant staan voor een hypotheek, kan je meestal een hogere hypotheek krijgen. Dat kan je dus wél een huis te kopen. Lees hier hoe garant st...
Nieuw: WOZ-waarde opvragen van jouw huis én dat va... Sinds afgelopen zaterdag is het voor alle Nederlands mogelijk om de WOZ-waarde te bekijken op het internet. Je kunt nu dus ook de WOZ-waarde van jouw ...
Single en een huis kopen, kan dat? Single en een huis kopen kan lastig lijken. Kun je wel een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog hoe je als alleenstaande ee...
Alles wat jij moet weten over het overgangsrecht v... Wat is overgangsrecht van een hypotheek en heb jij hiermee te maken? Wij leggen uit wat het overgangsrecht inhoudt en wat voor invloed het heeft op jo...