Prognose woningmarkt 2021

De belangrijkste veranderingen voor de huizenmarkt 2021 op een rijtje

2020 loopt op zijn eind. Er zijn veel plannen voor het komende jaar aangekondigd tijdens Prinsjesdag. Daarom doen we een vooruitblik naar de huizenmarkt in 2021. Lees verder en kom meer te weten over de verwachting over de huizenprijzen in 2021, de positie van beleggers, wat er verandert voor de hypotheekaanvraag en de plannen tegen het woningtekort.

Maximale hypotheek 2021 omhoog

De grootste verandering rondom hypotheken in 2021 is voor de tweeverdieners. Vanaf volgend jaar telt het tweede inkomen voor 90% mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. In 2020 was dit nog 80%. Ook voor mensen met een studieschuld komen er meer mogelijkheden voor een hogere hypotheek in 2021. De factor waarmee de studieschuld wordt meegerekend wordt lager. Dit zorgt voor meer bestedingsruimte bij een huis kopen in 2021.

Verwachting huizenprijzen 2021

De Rabobank voorspelt voor 2021 een prijsdaling van Nederlandse huizen van gemiddeld 0,8%. Dit heeft alles te maken met de coronacrisis. De werkeloosheid zal oplopen waardoor de vraag naar huizen af zal nemen.

In 2020 heeft de coronacrisis heeft nog weinig tot geen invloed op de woningmarkt gehad, vooral door steunpakketten van de overheid. Banken verwachten dat de woningprijzen aan het einde van 2020 7% gestegen zullen zijn ten opzichte van het begin van het jaar. De huizenprijzen stijgen al jaren. Waar in 2017 de gemiddelde tussenwoning nog 193.000 euro kostte, doet hij dat in 2020 al 225.000 euro. De lonen stijgen niet net zo hard mee. Zo wordt het, vooral voor de starter, steeds moeilijker om een huis te kopen. De prijsdaling in 2021 is hard nodig.

Toch denken sommigen anders over de daling van de huizenprijzen. Niet iedereen is tevreden met de maatregelen rondom de hypotheken in 2021. Zo wijst De Nederlandse Bank (DNB) erop dat huizenprijzen grotendeels worden bepaald door de bestedingsruimte van de kopers. Doordat potentiële kopers een groter budget hebben, zullen de huizenprijzen in 2021 naar rato stijgen. Liever zien ze een grotere investering in woningbouw.

Prognose woningmarkt 2021: plannen tegen de woningkrapte

Op dit moment is er in Nederland een woningtekort van 331.000 huizen. Om dat in perspectief te brengen: dat is ongeveer ter grootte van Rotterdam. Om de huizenmarkt in 2021 te ondersteunen, is er 295 miljoen euro uitgetrokken voor de versnelde bouw van 51.000 nieuwbouwwoningen door het hele land. Ook helpt het kabinet woningcorporaties met de bouw van woningen. Dit doen ze met een korting van 2,7 miljard euro voor de bouw van 115.000 huizen over een langere periode. Ook wordt er een taskforce ingeschakeld. Zij helpen de nieuwbouw te verdubbelen naar 25,000 woningen per jaar.

Huizenmarkt 2021: minder concurrentie van beleggers

Een andere reden voor de daling van de huizenprijzen in 2021 heeft te maken met de beleggers. Beleggers kopen woningen om ze vervolgens te verhuren. Banken zien nu al een daling in aankopen van beleggers en doorstromers. Dit heeft 2 redenen:

  • De overdrachtsbelasting voor beleggers in 2021 wordt verhoogd naar 8%.
  • Investeren in woningverhuur wordt een groter risico, omdat er minder toerisme en internationale studenten komen.

Doordat er minder concurrentie is van beleggers, zullen vooral de huizenprijzen in studentensteden zoals Eindhoven, Utrecht, Groningen en Enschede dalen.

Huis kopen 2021

Ben jij van plan een huis te kopen in 2021? Dan moet je nu beginnen met de voorbereiding. Elimineer alle onzekerheid over het aankopen van een woning door de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop te volgen. Hierin leer je in een uur welke fouten je niet moet maken bij het aankopen van een woning, hoe je een goed startbod neerlegt en nog veel meer. Schrijf je nu in en koop succesvol een woning aan in 2021.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!