makelaarsverhalen huis kopen zonder vast contract, kan dat?

Huis kopen zonder vast inkomen

Kun je een huis kopen zonder vast inkomen? Als ZZP’er, flexwerker of werknemer met een tijdelijk contract wil je dat natuurlijk weten. Lees hier over de mogelijkheden om (toch) een hypotheek te krijgen.

ZZP’er en een huis kopen

Je kunt als ZZP’er een huis kopen. De hoogte van de hypotheek wordt voor ZZP’ers berekend op basis van de winst uit de onderneming. De geldverstrekker kijkt naar de gegevens van de afgelopen drie jaar. Hierbij wordt de gemiddelde winst bepaald en dat is je toetsinkomen. Naast het toetsinkomen is ook de prognose van belang. Hieruit wordt duidelijk wat de verwachting van de winst is voor dit jaar. Valt dit lager uit dan de gemiddelde winst, dan heeft dit invloed op de hoogte van de maximale hypotheek.

Maar hoe zit het nu als je nog geen 3 jaar ZZP’er bent, krijg je dan geen hypotheek? Ook dan kun je een hypotheek krijgen, al is dat vaak wel wat lastiger. Het maximale hypotheekbedrag zal lager liggen. Met maar één winstjaar op de teller, wordt vaak met 75% van de winst gerekend. Bij twee jaar wordt er gerekend met 90% van het gemiddelde van die twee jaar.

Huis kopen met een tijdelijk contract

Met een tijdelijk contract kun je een huis kopen. Je moet dan wel voldoen aan de volgende eisen van de hypotheekverstrekker:

  1. Intentieverklaring

    Wanneer je een huis wilt kopen met een tijdelijk contract zal de geldverstrekker vragen om een intentieverklaring van de werkgever. De werkgever verklaart hierin dat de intentie aanwezig is om het dienstverband om te zetten naar een dienstverband voor onbepaalde tijd. Hier hoeft tegenwoordig geen aparte brief voor opgesteld te worden. Bij een hypotheekaanvraag dien je namelijk een werkgeversverklaring te overhandigen, waarop er een standaard vorm van intentieverklaring is opgenomen. De werkgever dient die in te vullen en te ondertekenen.

  2. Inkomsten van de afgelopen drie jaar

    Wanneer jouw werkgever geen intentieverklaring heeft afgegeven, om welke reden dan ook, betekent dit niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. De geldverstrekkers zullen in dit geval kijken naar de inkomsten van de afgelopen drie jaar. Er wordt dan gekeken naar het gemiddelde bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Maar let op, want het laatste jaar geldt als maximum.

Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden om een huis te kopen zonder vast inkomen! Ben je op zoek naar een woning of heb je er al één op het oog en ben je op zoek naar de beste manier om deze woning te vinden of te kopen? Dan raad ik je aan om onze GRATIS online aankooptraining te volgen. In deze training geven we je heel veel informatie en tips voor het vinden en kopen van jouw droomwoning. Voorkom een miskoop en schrijf je snel in voor de eerstvolgende online training!