makelaarsverhalen huis kopen zonder vast contract, kan dat?

Makelaarsverhalen: Huis kopen zonder vast inkomen kan dat?

Met enige regelmaat krijg ik vragen over een huis kopen zonder vast inkomen. Omdat ik merk dat er veel onduidelijkheid is over krijgen van een hypotheek bij een flexibel inkomen, wil ik je hier graag meer over vertellen. Ben je een ZZP’er, flexwerker of heb je te maken met een tijdelijk contract? Lees dan hier over de mogelijkheden om (toch) een hypotheek te krijgen.

ZZP’er en een huis kopen, kan dat?

In Nederland zijn steeds meer ZZP’ers te vinden. Gelukkig is het voor deze groep ook mogelijk om een huis te kopen. De hoogte van de hypotheek wordt bepaald door het inkomen, welke wordt berekend op basis van winst (omzet min je kosten voordat alle belastingen eraf zijn). De geldverstrekker kijkt naar de gegevens van de afgelopen drie jaar. Hierbij wordt de gemiddelde winst bepaald en dat is je toetsinkomen. Naast het toetsinkomen is ook de prognose van belang. Hieruit wordt duidelijk wat de verwachting van de winst is voor dit jaar. Valt dit lager uit dan de gemiddelde winst, dan heeft dit invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Maar hoe zit het nou als je nog geen 3 jaar ZZP’er bent, krijg je dan geen hypotheek? Ook dan kun je een hypotheek krijgen al is dat vaak wel wat lastiger. Het maximale hypotheekbedrag zal lager liggen. Met maar één winstjaar op de teller, wordt veelal met 75% van de winst gerekend. Bij twee jaar wordt er gerekend met 90% van het gemiddelde van die twee jaar.

Huis kopen met een tijdelijk contract

Een andere veel voorkomende vraag is: “Kan ik een huis kopen met een tijdelijk contract?” Ja, dat kan! Wil je een hypotheek krijgen dan moet je wel voldoen aan de geldende voorwaarden. De geldverstrekker stelt de volgende eisen aan het inkomen:

  1. Intentieverklaring

    Wanneer je een huis wilt kopen met een tijdelijk contract zal de geldverstrekker vragen om een intentieverklaring van de werkgever. De werkgever verklaart hierin dat de intentie aanwezig is om het dienstverband om te zetten naar een dienstverband voor onbepaalde tijd. Hier hoeft tegenwoordig geen aparte brief voor opgesteld te worden. Bij een hypotheekaanvraag dien je namelijk een werkgeversverklaring te overhandigen, waarop er een standaard vorm van intentieverklaring is opgenomen. De werkgever dient deze in te vullen en te ondertekenen.
    Let op: een intentieverklaring is geen toezegging voor een vaste aanstelling.

  2. Inkomsten van de afgelopen drie jaar

    Wanneer jouw werkgever geen intentieverklaring heeft afgegeven, om welke reden dan ook, betekent dit niet dat je geen hypotheek meer kunt krijgen. De geldverstrekkers zullen in dit geval kijken naar de inkomsten van de afgelopen drie jaar. Er wordt dan gekeken naar het gemiddelde bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Maar let op, want het laatste jaar geldt als maximum.
    Heb je bijvoorbeeld de eerste twee jaar € 30.000 verdient en het laatste jaar € 15.000, dan zal de geldverstrekker uitgaan van € 15.000 in plaats van het gemiddelde van deze drie jaarinkomens.

Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden om een huis te kopen zonder vast inkomen! Ben je op zoek naar een woning of heb je er al één op het oog en ben je op zoek naar de beste manier om deze woning te vinden of te kopen? Dan raad ik je aan om onze GRATIS online aankooptraining te volgen. In deze training geven we je heel veel informatie en tips voor het vinden en kopen van jouw droomwoning. Voorkom een miskoop en schrijf je snel in voor de eerstvolgende online training!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Zo maak je kans op een woning op deze krappe wonin... Op de huidige krappe woningmarkt is het lastig om een geschikte woning te kopen. Libero Aankoop vertelt in dit blog hoe je tóch een mooie woning koopt...
Hoe kies ik een aankoopmakelaar die bij mij past? Wanneer je voor het eerst een woning wilt aankopen, komt er veel op je af. Een van de eerste dingen die je je daarbij moet afvragen, is of je de aanko...
Nieuwbouwwoning kopen? Zo werkt dat! Onderhandelen over de prijs van een bestaande woning is al tijden heel normaal. Hierover heb je vorige week kunnen lezen in ons blog 'waar kunnen we o...
De situatie op de woningmarkt: grootste stijging h... In oktober kwam iedereen weer terug van vakantie. Dat was te merken op de huizenmarkt, want de woningen gingen afgelopen maand weer als warme broodjes...