Een kasteeltje dat waarschijnlijk wel een miljoen aan hypotheek kost

Hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek van 1 miljoen?

Een kasteeltje dat waarschijnlijk wel een miljoen aan hypotheek kost
Als een echt huis niet lukt kan je er altijd nog eentje genereren met AI.

Kijk jij ook wel eens naar huizen die ver boven jouw budget reiken? En vraag je je dan ook af hoeveel je zou moeten verdienen om een hypotheek voor die villa te kunnen krijgen? Jij bent niet de enige. Wist je dat er maandelijks tig keren gezocht wordt op ‘Hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek van 1 miljoen?’. Blijkbaar een interessant onderwerp.

Tekst gaat verder na video.

Hoeveel is dat dan?

Nou, heel eerlijk…het viel mij mee. Ik dacht dat het veel en veel meer zou zijn. Als jij een woning wilt kopen van 1 miljoen euro, dan moet je minimaal € 200.000,- per jaar verdienen. Dat is dan gemiddeld iets meer dan € 16.600,- bruto per maand. Bij de berekening is ervan uitgegaan dat je geen schulden hebt en geen alimentatie hoeft te betalen.

Nu vraag je je natuurlijk ook af, wat de maandlasten zijn bij dit immense hypotheekbedrag. Sluit je een annuïteitenhypotheek af en zet je de rente vast voor 10 jaar, dan is je bruto maandlast iets meer dan € 5.000,-. Dus nog € 11.000,- bruto per maand over om van te leven. 

En een hypotheek van 2 miljoen?
Dan is nu natuurlijk de volgende vraag: ‘Wat moet je dan verdienen als je een woning van 2 miljoen euro wilt kopen?’ Het eerste wat in je opkomt, is waarschijnlijk: ‘het dubbele!’. En ja, dat klopt wel aardig.

Voor een hypotheek van 2 miljoen euro moet je een bruto jaarinkomen hebben van minimaal 4 ton per jaar. Je bruto maandlasten zijn ook het dubbele, namelijk meer dan 10.000 euro per maand.

Wat voor werk moet je doen om een huis van 1 miljoen te kunnen betalen?

Als we kijken naar de best betaalde banen in Nederland in 2023, dan komen we uit op deze drie functies:

  1. Onderzoeker Klinische Chemie – € 15.000 tot € 20.000 per maand
  2. Piloot / gezagvoerder – € 9.000 tot € 16.500,- per maand
  3. Commercieel directeur – € 5.250,- tot € 16.000,- per maand

Dan hebben we het natuurlijk over eenverdieners. Koop je met z’n tweeën een woning van 1 of 2 miljoen, dan zijn er meerdere beroepen die naar deze paleisjes leiden. 

Heb jij maandelijks iets minder te besteden? Dan sta je ook hierin niet alleen. Voor de meeste Nederlanders is een hypotheek van 1 miljoen volstrekt ondenkbaar. Heb je een modaal inkomen? Dan heb je een bruto jaarsalaris van ongeveer € 38.000,- euro. Dat is iets meer dan € 3.100,- bruto per maand. Jouw maximale hypotheek ligt dan rond de € 160.000,-. Hmmm, wel een klein verschilletje. Gelukkig is dromen over woningen van 1 miljoen euro helemaal gratis. En weten wij dat geluk in hele andere dingen zit!