huis kopen

Soorten hypotheek: halal hypotheek

De halalhypotheek: een relatief onbekende hypotheek. We kennen allemaal de reguliere soorten hypotheek wel. Die zullen hier ook even kort aan bod komen, maar de meeste aandacht gaat hier uit naar de halalhypotheek. Lees snel verder!

Soorten hypotheek

De meest voorkomende hypotheken op dit moment zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Vanaf 2013 zijn dit de enige hypotheekvormen waarbij je hypotheekrenteaftrek kunt krijgen.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek is de aflossing de hele periode hetzelfde. Dit betekent dat de rente steeds lager wordt. Het bedrag waarover rente wordt berekend, gaat immers steeds verder omlaag. Met een lineaire hypotheek weet je zeker dat je de hypotheek aflost.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek is het opgetelde maandbedrag iedere maand hetzelfde. Dit bedrag bestaat standaard uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin van de looptijd betaal je relatief veel rente, aan het einde van de looptijd betaal je relatief veel aflossing. Ook met een annuïteitenhypotheek weet je zeker dat je de hypotheek aflost.

Halalhypotheek

De halalhypotheek is speciaal voor moslims bedacht. Bij gebruikelijke hypotheken betaal je rente over de totale hypotheek. Dit is waar de halalhypotheek verschilt van andere hypotheken. Moslims mogen namelijk vanuit hun geloofsovertuiging geen rente ontvangen en/of betalen. Als ze zich aan deze regel houden, is een hypotheek aanvragen onmogelijk en een huis kopen heel lastig. Hier is echter iets op gevonden. Bij een halalhypotheek koopt de geldverstrekker de woning. Deze wordt vervolgens met een bepaalde winstopslag doorverkocht aan de persoon die het huis wil kopen. De winst van de bank ontstaat door het drijven van handel en niet door het vragen om rente na het uitlenen van geld. Zo is de aankoop van de woning voor beide partijen in overeenstemming met de Islamitische regels.

Het niet betalen van rente, zoals bij een halalhypotheek het geval is, klinkt misschien als een voordeel. Dit is echter niet waar! De aflossing van een halalhypotheek is vergelijkbaar met die van een annuïteitenhypotheek: het bedrag is de gehele periode gelijk. Verder is het vervroegd aflossen van een halalhypotheek nauwelijks voordelig.

Een halalhypotheek is nog niet op grote schaal te verkrijgen in Nederland, maar dat neemt niet weg dat jij misschien wel aan het oriënteren bent op de woningmarkt. Om jouw kennis van de huidige markt naar een hoger niveau te tillen, hebben wij een gratis online aankooptraining voor je samengesteld. In een uur tijd leer je alles over onderhandelen en trucjes van de verkoopmakelaar. Bovendien zijn wij direct bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden! Dit gebeurt allemaal online, dus je hoeft er het huis niet voor uit.

Gratis online aankooptraining
Huis kopen? Dat doe je pas na de gratis aankooptraining!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Single en een huis kopen, kan dat? Als alleenstaande een huis kopen kan lastig lijken. Kun je een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog de mogelijkheden voor a...
Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...
Opeethypotheek: verstandig of beter een alternatie... Een opeethypotheek: hoe werkt dat? De overwaarde van je huis kun je verzilveren met een opeethypotheek. Wij zetten alle aandachtspunten en alternatiev...
Hypotheek: hoeveel spaargeld nodig? Vorige week heb je in ons blog kunnen lezen over de mogelijkheden van een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Naast het feit dat je een ...