Logo van Funda.nl

Is Funda.nl wel zo betrouwbaar als het lijkt?

Vorige week heb je in onze blog kunnen lezen over de voor- en nadelen van verschillende woningsites. Ook Funda.nl is hierbij besproken; de grootste site en duidelijk marktleider met een aandeel van 60% en 22 miljoen bezoekers per maand. Er kleeft echter een groot nadeel aan Funda. Het is niet onafhankelijk, maar eigendom van NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Dit valt voor jou als consument in eerste instantie misschien niet op, maar je wordt er wel door benadeeld.

Het komt er kort gezegd op neer dat NVM-leden worden voorgetrokken op de site. Sinds 2009 mag het aanbod van concurrerende makelaars, zoals makelaars aangesloten bij VBO Makelaar en VastgoedPRO, wel op Funda getoond worden, maar deze moeten veel meer betalen: € 160 per woning per jaar in plaats van eenmalig € 25. Daarnaast worden de huizen van concurrerende makelaars bij een zoekopdracht onder de woningen van NVM getoond, ook als huizen van concurrerende makelaars beter bij de zoekopdracht aansluiten. Concurrerende makelaars kunnen hun huizen verder ook niet als ‘tophuis’ bovenaan laten plaatsen, in tegenstelling tot NVM-leden.

Al met al zorgt dit ervoor dat je op Funda.nl een vertekend beeld krijgt van de huizen die aansluiten bij jouw wensen, aangezien de NVM-huizen altijd eerst getoond worden en ook meer in het oog springen vanwege de ‘tophuizen’. Dit is niet iets waar bezoekers zich altijd bewust van zijn. Mocht je altijd trouw Funda bezoeken dan kun je eens overwegen om andere sites te bekijken die meer transparant zijn, zoals Jaap.nl of Miljoenhuizen.nl.

Rechtszaak tegen Funda

De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) heeft in 2012 na onderzoek geconcludeerd dat concurrerende makelaars klanten mislopen en hogere kosten maken op Funda. VBO Makelaar is eind 2012 een rechtszaak begonnen tegen Funda, “om een gelijke en transparante toegang tot de woningsite Funda.nl onder non-discriminatoire voorwaarden te verkrijgen.” Recentelijk heeft de rechtbank zich hierover uitgelaten en stelt dat VBO Makelaar moet bewijzen hoe groot de machtspositie van Funda precies is en hoeveel nadeel andere makelaars ondervinden. Deskundigen zullen dit verder aanpakken, vanwege de complexiteit van de zaak.

Goede alternatieven

De directeur van Jaap.nl en Huizenzoeker.nl, Rudy Uijtenhaak, daarentegen, vindt dat het allemaal wel meevalt en snapt niet dat VBO nog zoveel geld en tijd blijft steken in Funda, zowel in deze rechtszaak als in het plaatsen van huizen op Funda. “Er zijn inmiddels goede alternatieven die bijdragen aan gezonde concurrentie in plaats van het verder versterken van Funda.” Het lijkt hem beter voor VBO om naar andere huizensites te gaan, dan tevergeefs aan te willen blijven haken bij Funda, wat hoe dan ook eigendom van NVM blijft. Het maakt Libero Aankoop niet uit waar jij jouw droomhuis vindt, je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie!

Ben jij momenteel alle woningsites aan het afstruinen op zoek naar jouw droomwoning? Dan is de Libero Aankoop webinar echt iets voor jou! Jij stopt namelijk niet bij woningen kijken, jij wilt jouw droomwoning daadwerkelijk bemachtigen. In onze gratis webinar leggen we uit hoe je dat precies doet. Na het volgen van de webinar ben jij een professional in onderhandelen en bieden en is die ene droomwoning straks daadwerkelijk van jou!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis niet op Funda Ga jij altijd direct naar Funda als je online een woning gaat zoeken? Dan zie je lang niet alle huizen, want er staan veel woningen te koop die niet o...
Hoe koop je een huis? Een stappenplan! Een huis kopen is niet iets wat je iedere dag doet. Of het nou je eerste woning is, de tweede of de derde, veel mensen stellen zichzelf de vraag: 'Hoe...
Bezichtigen? 3 oktober Open Huizen Dag! Over precies een maand is het weer zo ver: de NVM Open Huizen Dag! Op zaterdag 3 oktober stellen tienduizenden woningbezitters hun huis open voor bezi...
Huis kopen op Funda: zo worden huizen beschreven Ben jij je online aan het oriënteren op jouw toekomstige woning? Dan ben je vast al een paar bijzondere huizenbeschrijvingen tegengekomen. Van termen ...