kopen of huren

Eerste huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en nadelen?

Ben jij toe om op jezelf te gaan wonen? Alleen of met jouw partner? Wil jij jouw eerste huis kopen? Of twijfel je nog tussen kopen of huren? Dan is het goed om je te oriënteren op de verschillen. Wij hebben voor jou alle huren of kopen voor- en nadelen op een rijtje gezet! Zo kun jij straks een weloverwogen keuze maken.

Kopen of huren? Denk aan je flexibiliteit

Wanneer je twijfelt over een huis kopen of huren is het erg belangrijk om na te gaan wat jouw verwachtingen zijn binnen vijf jaar. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Woon ik over vijf jaar nog steeds op dezelfde plek?
 • Verwacht ik naar een ander deel van het land te moeten verhuizen vanwege mijn carrière?

Als je verwacht over vijf jaar nog steeds op dezelfde plek te wonen, kun je prima jouw eerste huis kopen. Houd daarbij wel rekening met jouw gezinssituatie over vijf jaar. Wil je voor die tijd aan kinderen beginnen? Koop dan een huis met meer slaapkamers!

Heb je nog geen vaste baan of verwacht je binnen de kortste keren te moeten verhuizen? Dan is het wellicht verstandig om voor een huurwoning te kiezen. Het voordeel hiervan is dat jij heel gemakkelijk de huurovereenkomst op kunt zeggen. Binnen een maand, soms twee maanden, zit jij niet meer aan de huur vast en ben jij vrij om te gaan. Bij een koopwoning is dit niet het geval. Je weet nooit zeker of jij jouw huis kunt verkopen voor dezelfde prijs als jij hem aangekocht hebt.
Verbouwingen zijn bij huurwoningen wel lastiger. Je moet altijd jouw huisbaas om toestemming vragen en de kans dat jouw huur omhoog gaat is heel groot. Bij een koopwoning mag je doen met de woning wat je zelf wilt. Het enige waar je rekening mee dient te houden is het bestemmingsplan en jouw, eventuele, buren.
Wil je graag dat de muren een ander kleurtje krijgen, of dat de muur tussen de keuken en woonkamer eruit gaat? Dat mag je helemaal zelf bepalen!

Huren of kopen, voor- en nadelen woonlasten

De twijfel tussen kopen of huren kan worden vergroot door de extra kosten die bij een eerste huis kopen horen. Wanneer je een woning huurt, betaal je enkel de huur en eventuele extra service kosten. Lekt de kraan of spoelt het water niet meer goed weg? Het enige wat je hoeft te doen is de verhuurder te bellen. Hij zal de reparaties laten uitvoeren en betalen.

Ga jij jouw eerste huis kopen? Dan moet je zelf de reparaties verrichten. Of je moet zelf iemand inschakelen die dat voor jou doet. Dan betaal je natuurlijk ook zelf de kosten.

Daarnaast heeft een woningeigenaar nog andere extra kosten waar hij rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan een een hypotheek, een woningverzekering en gemeentelijke belastingen. Maar wanneer je jouw hypotheek maandelijks aflost, zie je dit geld wel terug in het huis wat je hebt gekocht. Iedere aflossing betekent namelijk dat de woning iets meer van jouzelf wordt! Heb je de hypotheek straks helemaal of deels afgelost en ga je de woning weer verkopen? Dan is al het geld van jou. Je hoeft enkel de restschuld nog aan de bank te betalen, de rest mag je houden!

Huis kopen of huren?

Wil je een huis gaan huren? Dankzij de wettelijke huurbescherming kan jouw huisbaas niet zomaar jouw huurcontract opzeggen en jou eruit zetten. Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Een huis huren lijkt dus een voordelige optie. Maar let op! Al het geld dat jij betaalt aan de huur, zie je nooit meer terug.

Wanneer je maandelijks een deel van de hypotheek afbetaalt, zie je dit geld terug in het huis wat je hebt gekocht. Elke maand wordt de woning iets meer van jou en iets minder van de bank.

Een nadeel van kopen is dat je in één keer een enorme klap geld kwijt bent. Je moet namelijk niet alleen de kosten van jouw woning betalen, maar vergeet bijvoorbeeld de taxatie- en notariskosten niet. Al met al kun je ervan uitgaan dat je 6% meer kwijt bent dan dat de woning kost.
Daarentegen is het nu wel het juiste moment om een huis te gaan kopen. De rente is in jaren niet zo laag geweest. Dat betekent dat het aflossen van de hypotheek goedkoop is. Ook de overdrachtsbelasting bedraagt op dit moment slechts 2%. Goedkoper gaat het niet meer worden!

Woning kopen of huren? Alles op een rijtje

Om dit artikel samen te vatten, zetten we alle voor- en nadelen van zowel het huren als het kopen van een huis op een rijtje

Voordelen huis huren

 • Je woont erg flexibel: binnen enkele maanden zeg je de huurovereenkomst op en kun je verhuizen.
 • Je geniet van wettelijke huurbescherming, waardoor de huisbaas niet zomaar jouw huurcontract op kunt zeggen.
 • Je komt mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag.
 • Reparaties zijn op de kosten van de verhuurder. Jij betaalt enkel huur en servicekosten.

Nadelen huis huren

 • Het huis is niet van jou, dus je kunt niet zomaar verbouwen.
 • Al het geld dat jij betaalt aan de huur, zie je nooit meer terug.

Voordelen huis kopen

 • Je mag doen met de woning wat je zelf wilt. Het enige waar je rekening mee dient te houden is het bestemmingsplan en jouw, eventuele, buren.
 • Je betaalt hypotheek, maar met elke aflossing wordt de woning meer van jouzelf.
 • Bij verkoop is al het geld, minus betaling van restschuld, weer van jou.
 • De rente is historisch laag, dus aflossen is nu goedkoop.

Nadelen huis kopen

 • Je bent minder flexibel en loopt daardoor een risico. Je weet nooit zeker of jij jouw huis kunt verkopen voor dezelfde prijs als jij hem aangekocht hebt.
 • Je moet zelf de reparaties verrichten en betalen.
 • Je betaalt overal zelf voor: reparaties, hypotheek, woningverzekering en gemeentelijke belastingen.
 • Je bent in één keer een enorme klap geld kwijt.

Met deze huren of kopen voor- en nadelen kun jij een bewuste keuze maken. Weet jij het al, kopen of huren? Wat gaat het worden? Heb jij jouw keuze op iets heel anders gebasseerd dan wij benoemen in dit artikel? Laat het ons weten in de reacties!

Hulp nodig bij jouw eerste huis kopen?

Heb jij besloten om jouw eerste huis te kopen? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Libero Aankoop kan jou helpen bij de aankoop van jouw woning! Wij begeleiden je van de onderhandelingen tot aan de notaris. Bij ons weet je zeker dat je geen stap in het aankoopproces overslaat. Zelfs een bouwkundige keuring en taxatierapport regelen wij voor jou! Geen gedoe én een complete service. Kijk voor meer informatie op onze website of schakel ons direct in!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Energielabel voor woningen: antwoord op al je vrag... Het energielabel van een woning is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Als jij een huis gaat kopen of verkopen, dan is het belangrij...
Huis niet op Funda Ga jij altijd direct naar Funda als je online een woning gaat zoeken? Dan zie je lang niet alle huizen, want er staan veel woningen te koop die niet o...
Zo kun je besparen op kosten bij een woning kopen Een woning kopen is al duur genoeg, maar na een geaccepteerd bod ben je er nog lang niet. Natuurlijk heb je de allergrootste kostenpost al gehad. Dat ...
4x Stress bij een huis kopen: zo houd je het hoofd... Ervaar jij stress bij het huis kopen? Je bent lang niet de enige. Nu het aanbod op de toch al krappe huizenmarkt blijft dalen en de vraag stijgt, ligt...