huis met asbest

Dit is hoe je met asbest in huis om moet gaan

Vroeger werd er veel gebouwd met asbest. Als jouw huis gebouwd is voor 1994, is de kans aanwezig dat er asbest in de woning aanwezig is. Vanaf 1994 is het verboden om te bouwen met asbest. Als jouw huis na 1994 gebouwd is, zal er dus geen asbest in verwerkt zijn. In dit blog lees je hoe je om moet gaan met asbest in jouw woning en de aan- of verkoop van een woning met asbest.

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest heeft een vezelachtige structuur en bestaat uit meerdere (schadelijke) natuurlijke mineralen. De vezels worden samengeperst en gebruikt als bouwmateriaal. Vooral in de jaren ‘70 werd volop gebouwd met asbest. Toen men ontdekte dat asbest schadelijk was, werd op 1 januari 1994 een verbod ingesteld. Asbest in huis is bijvoorbeeld te vinden in:

  • Spouwmuren;
  • Dorpels;
  • Kozijnen;
  • Vloeren;
  • Dakplaten;
  • Gevels.

Asbest in woning

Hoewel asbest gevaarlijk is, is het mogelijk veiliger om het te laten zitten. Als de asbest nog intact en stevig is, vormt het geen directe bedreiging voor jouw gezondheid. Het is wel belangrijk om niets met de asbest te doen. Boren, zagen of zelf verwijderen is dan ook geen goed idee. In een huis met asbest is (als het goed is) een asbestbeheersplan te vinden. Hierin staat precies waar asbest te vinden is, zodat de situatie veilig blijft.

Je kunt altijd een inventarisatie laten uitvoeren om er achter te komen of de asbest in jouw woning verwijderd moet worden. Als dit het geval is, laat het dan verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf en ga niet zelf aan de slag. Laat het de gemeente altijd weten dat je asbest gaat verwijderen. Zij kunnen je ook helpen met stortplaatsen voor asbest en eventuele subsidies voor asbestsanering.

Huis met asbest kopen

De aanwezigheid van asbest in huis heeft invloed op de taxatiewaarde. In het nieuwe model taxatierapport, ingegaan op 1 april 2018, zijn specifieke vragen over asbest opgenomen. Asbest heeft dus invloed op de woningwaarde en het hypotheekadvies. De verwijderingskosten van asbest zijn niet altijd mee te financieren binnen de hypotheek. Wat betreft de opstalverzekering is het raadzaam om goed de dekking van asbestschade te controleren. Preventieve asbestverwijdering wordt nooit gedekt door de verzekering, hiervoor kun je wellicht een subsidie aanvragen bij de gemeente.

Om zeker te zijn van de bouwtechnische staat van jouw droomwoning, kun je een bouwkundige keuring uit laten voeren. Op deze manier weet je zeker wat de staat van jouw nieuwe woning is. In ons gratis e-book over de bouwtechnische keuring lees je er alles over. Download hem gratis! Je kunt in de voorlopige koopovereenkomst een bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde op laten nemen, maar dit heeft mogelijk invloed op de aankoop van de woning.