verborgen gebreken bij aankoop woning

Makelaarsverhalen – (Verborgen) gebreken bij aankoop woning

Steeds vaker kom ik vrij aanzienlijke (verborgen) gebreken tegen. Laatst nog een woning waarbij alle kozijnen op de beneden verdieping lek waren, nadat er een flinke stortbui was geweest. De kosten hiervan waren niet mals. Maar liefst €16.000 om dit te repareren. Daarnaast krijg ik ook steeds vaker van bouwkundigen een terugkoppeling over gebreken in de woning. Waar komt het toch vandaan, dat er steeds vaker een huis wordt gekocht met verborgen gebreken? Samen met mijn collega’s gingen we op onderzoek uit en zijn we achter de redenen van verborgen gebreken bij aankoop woning gekomen.

Wat zijn verborgen gebreken in een huis?

Wanneer je een huis koopt, koop je deze in de staat waarin de woning zich op dat moment bevindt. Dat betekent dus inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Voorbeelden van mogelijke gebreken zijn:

  • Scheuren in muren of plafond;
  • Houtworm;
  • Boktor;
  • Krakende vloeren;
  • Lekkage.

Een verborgen gebrek is een gebrek dat je pas na de oplevering van het huis ontdekt. Het is afhankelijk van de afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt, of je de kosten voor reparatie nog bij hem kunt verhalen.

Achterstallig onderhoud

Uit een steekproef bij bouwkundig ingenieursbureaus blijkt dat het aantal woningen dat met achterstallig onderhoud te koop staat, steeds meer wordt. De bouwkundige ingenieurs zien steeds vaker verouderd schilderwerk, slecht onderhouden houtwerk en scheuren in gevels en binnenmuren. Het is dan ook niet zo gek dat uit de enquête, die wij met Libero Aankoop hebben afgenomen bij 647 huizenkopers, blijkt dat maar liefst 75% bang is om een huis te kopen met verborgen gebreken.
Het is opvallend om te zien dat verkopers steeds minder moeite doen om hun woning op te knappen voordat zij deze op de markt zetten. Ik heb het vermoeden dat verkopers het idee hebben hun woning toch wel voor de vraagprijs te kunnen verkopen. Het opknappen van de woning kost alleen maar extra geld en tijd, dan maar verkopen met wat achterstallig onderhoud.

Verborgen gebreken bij aankoop woning voorkomen

Uit de enquête blijkt dat 76% van de kopers ondanks de schaarste toch kritisch te willen blijven kijken naar woningen. Zij zijn bang een kat in de zak te kopen. Maar wat nou als je een prijsovereenkomst hebt bereikt en je wilt de staat van de woning die je hebt aangekocht weten? En je hebt zelf weinig verstand van bouwkundige zaken? Hoe pak je dat dan aan?
Om de exacte staat van de woning te achterhalen moet je onderzoek doen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een bouwkundige inschakelen. Diegene zal voor jou de staat van de woning onderzoeken.
Er zijn ook verschillende bouwkundige keuringen. Zo kun je kiezen voor een meeloopkeuring. Doordat jij samen met de expert door de woning loopt, kan hij direct aanwijzen waar de gebreken zijn.
Ook heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een bouwkundig rapport. In dat geval gaat de expert alleen door de woning en ontvang jij enkele dagen later een rapport met de details over het achterstallig onderhoud en gebreken.

Libero Aankoop inschakelen

Wil jij een huis kopen zonder verborgen gebreken? Of wil jij op z’n minst weten welke verborgen gebreken jouw aangekochte woning heeft? Libero Aankoop kan jou hierbij helpen.
Wij kunnen jou helpen vanaf het neerleggen van een bod tot aan de notaris. Daarbij verzorgen wij ook de gehele aankoopbegeleiding. Dat betekent dat wij jou ook helpen met onderzoek doen naar de staat van de woning. Wij schakelen altijd een bouwkundige expert in voor een meeloopkeuring.
Wanneer je liever zelf een bod neerleggen, maar wel genieten van onze aankoopbegeleiding? Zelfs dat is mogelijk. Kijk voor meer informatie over onze dienstverlening op onze website en wie weet spreek ik jou binnenkort aan de telefoon!

 

Lees meer over ons onderzoek in De Telegraaf.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...
Dit is wat je moet weten over stadwonen Wonen in de stad. Voor de een is het heel vanzelfsprekend, terwijl de ander eigenlijk zijn hele leven al op het platteland of of in een dorp woont. Wi...
Jouw perfecte bezichtiging Het is zo ver, je hebt dé woning van jouw dromen gevonden. Althans, dat beweren de foto's op Funda je. Maar ergens heb je gehoord dat je nooit puur op...
Makelaarsverhalen – Hoe eerdere ervaringen m... Regelmatig krijg ik de vraag of een aankoopmakelaar wel nut heeft bij de aankoop van een woning. Het gaat dan met name om woningen in steden als Amste...