Foto van een huis met een for sale-bord erbij.

Hoe bepaal ik een goed openingsbod?

Wanneer je na (wellicht verschillende bezichtigingen) een huis hebt gevonden dat je zou willen kopen, is het tijd voor de onderhandelingen. Je kunt dan gaan bieden op het huis. Hoe bepaal je nu een goed openingsbod?

Er is geen hapklare formule voor hoe je het beste openingsbod bepaalt. Je moet niet te hoog inzetten – dan kun je moeilijk nog zakken – maar ook niet te laag, want dan word je niet serieus genomen. Daarnaast heeft de verkoopmakelaar zijn trucjes wel klaar. Denk je dat je hiertegen opgewassen bent, weet je goed wat een huis waard is en kun je dit objectief bekijken? Dan kun je zelf de onderhandelingen in gaan. Ook dan kan het soms leiden tot een aankoopprijs waar je tevreden mee bent. Echter lukt het meestal alleen een expert om de echte bodemprijs te achterhalen. Bijvoorbeeld een aankoopmakelaar kan je hiermee helpen en een goed openingsbod bepalen, zoals een aankoopmakelaar van Libero Aankoop. Dit kost je wat geld, maar dit wordt bijna altijd weer terugverdiend door de lagere aankoopprijs die je dan krijgt.

Emotionele waarde van het huis

De verkoopprijs is meestal afhankelijk van de emotionele waarde die de verkopers aan het huis hechten. Wanneer zij het bijvoorbeeld prima naar hun zin hebben in hun huis, en zonder haast uitkijken naar een nieuwe woning, zullen ze niet snel (veel) zakken in hun vraagprijs. Dit is anders als mensen zo snel mogelijk van hun huis af moeten. Bijvoorbeeld in geval van een scheiding of overlijden, of wanneer ze al een nieuwe woning gekocht hebben. Het is dus handig om van te voren na te gaan hoe de positie van de verkopers is. Op die manier kun je een inschatting maken van in hoeverre ze bereid zijn te zullen zakken in de vraagprijs.

Woningwaarde bepalen

Verder zouden we je aan willen raden om geen (grote) kosten te maken voordat je een aankoopprijs overeen bent gekomen. Het zou namelijk heel zonde zijn als je een paar honderd euro uitgeeft aan een taxatie en/of bouwkundige keuring en uiteindelijk de woning niet koopt. Daarnaast is de verkopende partij hier altijd van op de hoogte, wat jouw positie niet sterker maakt. Wel is het aan te raden om een indicatie van de woningwaarde op te vragen bij het kadaster of de WOZ-waarde op te vragen. Ook kun je de woningwaarde laten berekenen door het onafhankelijke Calcasa. Let wel: dit zijn altijd indicaties.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Taxatie en bouwkundige keuring

Wanneer je besluit de woning te kopen en de prijs rond hebt, is het slim om een taxatie en bouwkundige keuring te laten doen. Wanneer hierbij dingen aan het licht komen (bijvoorbeeld verborgen verbreken of een veel lagere taxatiewaarde dan de overeengekomen prijs), kun je nog onderhandelen over een lagere aankoopprijs. Laat dit dan ook opnemen in het koopcontract. Libero Aankoop schakelt een lokale bouwkundige en lokale taxateur voor je in.

Informatie inwinnen voor openingsbod

Kortom, een goede aankoopprijs is altijd afhankelijk van de situatie. Het is nooit verkeerd om je in te lezen over slimme onderhandelingen, bijvoorbeeld het boek ‘Woning kopen? De Gouden Tips‘ helpt je goed op weg. Daarnaast verzorgt Korné Pot, de schrijver van het boek, regelmatig online trainingen met de beste tips om een woning te kopen, die je gratis vanuit je huis kunt volgen.

Weet je nog niet of je zelf de onderhandelingen wilt voeren of toch een makelaar wilt inschakelen? Wij helpen je graag. Vraag een gratis adviesgesprek aan!