Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 25 januari om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Voorsprong op je concurrentie

Woningaanbod 48 uur eerder dan Funda

Een aankoopmakelaar inschakelen die het huis voor je weet aan te kopen is één ding. Maar het juiste huis vinden in de huidige woningmarkt is knap lastig.

Wij hebben voor jou dé woningen die (nog) niet op Funda staat. Meld je aan en profiteer direct van dit voordeel!

Vind je woning Vandaag nog!

WOZ-waarde van een woning

De WOZ-waarde van een woning wordt gebruikt om de hoogte van gemeentelijke belastingen te bepalen. De WOZ-waarde kan sterk verschillen van de marktwaarde en de vraagprijs van een huis. Bij het kopen of verkopen van een woning is de WOZ-waarde meestal niet leidend. Een realistisch openingsbod kun je beter op de prijsgeschiedenis van een woning baseren.

WOZ-waarde vs marktwaarde

Er zijn drie grote verschillen tussen WOZ-waarde en marktwaarde:

  1. De marktwaarde is een nauwkeurige waardebepaling uitgevoerd door een taxateur, waar de WOZ-waarde een schatting is.

De WOZ-waarde van een woning zegt lang niet altijd iets over de marktwaarde van de woning. Voor het vaststellen van de WOZ-waarde doet de gemeente eigenlijk niets anders dan de woning vergelijken met vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning. De marktwaarde van een woning wordt bepaald tijdens een taxatie. De taxateur zal, bij het bepalen van de woningwaarde, rekening houden met verschillende zaken die te maken hebben met de woning. Bijvoorbeeld de grootte, het type, de ligging, de staat en het onderhoud van de woning.

  1. Een WOZ-waarde wordt voor heel andere dingen gebruikt dan de marktwaarde.

De WOZ-waarde van een woning heeft als doel het bepalen van belastingen. De marktwaarde wordt vastgesteld om de vraag- en verkoopprijs van een woning te bepalen.

  1. De WOZ-waarde is altijd verouderd.

De marktwaarde is gebaseerd op de huidige staat van de woning, terwijl de WOZ-waarde van een huis een jaar achter loopt.

WOZ-waarde als richtlijn voor verkoopprijs

Voor het bepalen van de verkoopprijs kun je de WOZ-bepaling gebruiken, maar houd er rekening mee dat dit slechts een ruwe schatting van de woningwaarde is. Een vraagprijs hoeft niet gebaseerd te zijn op de marktwaarde. De taxatiewaarde ligt meestal dichterbij de uiteindelijke verkoopprijs. Wat de verkoopprijs uiteindelijk wordt, heeft alles te maken met emoties en de vraag naar de woning. Deze kunnen de prijs erg opdrijven.

WOZ-waarde veel lager dan vraagprijs, wat nu?

Het is geen probleem als de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs. Doordat de vraagprijs heel anders bepaald wordt dan de WOZ-waarde, komt het vaak voor dat de WOZ waarde veel lager is dan de vraagprijs. Het is belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde niks te maken heeft met de maximale hoogte van je hypotheek. Die wordt bepaald op basis van de marktwaarde. Ook als de WOZ-waarde hoger is dan de vraagprijs, heeft dat geen invloed op jouw maximale hypotheekbedrag. Wel moet je rekening houden met hogere OZB.

Hoe bepaal ik een realistisch openingsbod?

Bepaal een realistisch bod niet aan de hand van de WOZ-waarde. Deze ligt vaak lager dan de marktwaarde, omdat hij een jaar achterloopt en maar een ruwe schatting is. Als je slim wilt bieden, kun je het beste gebruik maken van de prijsgeschiedenis van de woning en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Dat doe je handig in onze HuisKoopApp. Een app waarin je in 7 stappen begeleid wordt bij het kopen van een huis. Hij helpt bijvoorbeeld met het zoeken van een huis, maar ook het bepalen van een realistisch startbod en het checken van de koopakte. De HuisKoopApp maakt je echt blij met je nieuwe huis.

Download de HuisKoopApp direct gratis!

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 717 beoordelingen