Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

Dinsdag 10 augustus om 19:30 uur geven wij De Gouden Tips voor het kopen van je woning.

Aankoopmakelaardij-informatie

Hoe onderhandel je bij het kopen van een huis?

De verkoper wil zijn woning verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs, de aankoper wil zijn nieuwe woning aankopen voor een zo laag mogelijke prijs. Tussen deze twee wensen zitten vaak duizenden euro's verschil. De kunst van de aankoper is om tussen die twee te gaan balanceren en de prijs te vinden die de verkoper minimaal van de aankoper wil hebben.

Vaak wordt gedacht dat het bij onderhandelen vooral gaat om de werkelijke waarde van de woning, de staat van de woning, de ligging van de woning en de onderhoudskosten die er nog bij komen kijken. Dit is voor een groot gedeelte waar, maar de verkoper is ook op de hoogte van die zaken, dus zal deze zaken ook meenemen in zijn prijs. Onderhandelingen gaan vaak veel meer gepaard met emoties, zowel bij de verkoper als bij de aankoper. Ga je de woning zelf aankopen? Probeer dan achter de emotionele waarde te komen van de verkoper en probeer zelf zo rationeel mogelijk te blijven.

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald?

Helaas is op deze vraag geen eenduidig antwoord te geven. Er komen zoveel aspecten kijken bij de waarde van een woning, dat het moeilijk vast te stellen is wat nu de werkelijke waarde van de woning is. Een taxateur kijkt bijvoorbeeld naar de marktwaarde van de woning, maar ook deze waarde schommelt.
Bij het vaststellen van de waarde van een woning wordt onder andere gekeken naar de volgende aspecten:

 • Oppervlakte woning;
 • Oppervlakte tuin;
 • Ligging (in centrum stad, of juist aan de rand van een park?);
 • Omgeving woning (faciliteiten, bereikbaarheid);
 • Reputatie van de wijk;
 • Onderhoud woning;
 • Waarde woningen in omgeving.

De voorkeur van bovenstaande elementen kunnen ook per persoon weer variëren. Voor de een is een woning interessant wanneer deze dichtbij een snelweg ligt, terwijl voor een ander de bereikbaarheid naar het centrum van de stad weer belangrijker is.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis?

Kijk bij de woning van jouw interesse wat je de woning waard vindt en of dat in de buurt komt bij de vraagprijs. Bij de ene woning zal veel meer speling zitten in de vraagprijs dan bij de andere woning, dus pin je ook niet te veel vast op de vraagprijs. Bij de ene woning kan nog wel € 50.000 van de prijs af, terwijl er bij een andere woning maximaal € 5.000 af kan.  

Algemene tips:

Schrijf van tevoren op welke eisen je stelt aan je nieuwe woning. Bepaal vervolgens wat het maximale bedrag is dat je uit wilt geven indien een woning aan al deze eisen voldoet en hoeveel geld je over wilt houden voor verbouwingen en onderhoud.

Let op:
Niet alle woningen komen direct tot hun recht en zien er direct uit zoals je zou willen. Probeer daar ook doorheen te kijken. Zoek je kantoorruimte? Dan kan een grote garage wellicht in tweeën worden gesplitst. Zoek je een woonkamer met veel lichtinval, maar lijkt de kamer op de foto een beetje donker? Ga dan overdag eens bezichtigen en gooi de gordijnen open.

Wat is de beste onderhandelingsstrategie?

Helaas is ook hier geen eenduidig advies over te geven, omdat in iedere situatie een andere strategie gewenst is, helemaal afhankelijk van de situatie van de verkoper. Gaat de verkoper bijvoorbeeld zelf verhuizen, waardoor de verkoper snel van de woning af moet? Dan is er waarschijnlijk meer ruimte voor onderhandelingen dan bij een situatie waarin de verkopers gewoon benieuwd zijn wat ze kunnen krijgen voor de woning en aan de hand daarvan besluiten of ze zelf gaan verhuizen of niet.

Probeer dus goed achter de situatie van de verkoper te komen en bepaal aan de hand daarvan je strategie.

Vind je het moeilijk zelf te onderhandelen en een strategie te bepalen? Dan kun je ervoor kiezen een aankoopmakelaar in te schakelen.

Let er op dat de aankoopmakelaar die je inschakelt altijd:

 • Onafhankelijk is (dus uitsluitend aankoopmakelaar);
 • Werkt met een prestatietarief.

Waarom een prestatietarief?

Zodat je zeker weet dat de aankoopmakelaar zijn best doet voor jou. Immers: hoe beter hij onderhandelt, hoe meer beloning hij ontvangt en hoe meer jij bespaart.

Kijk ook naar het pakket dat de aankoopmakelaar aanbiedt. Wat heb je echt nodig en wat is voor jou overbodig?  

Wanneer je kiest voor onze service regelen wij voor jou:

 • De onderhandelingen;
 • Een inspectie door een bouwkundig ingenieur;
 • Een taxatierapport, opgemaakt door een erkend taxateur;
 • Controle van de koopakte; 
 • Offertes van diverse notariskantoren; 
 • Begeleiding bij je aankoop.

Je hebt al een aankoopmakelaar van Libero Aankoop voor € 2.345,-. Voor dit bedrag regelen we alles rondom de aankoop van jouw huis. Kijk op onze aankoopmakelaar tarieven pagina voor uitgebreide informatie over de aankooppakketten.

Vrijblijvend contact opnemen

Meer informatie over onderhandelen.

Sluiten
Interesse in een adviesgesprek?
Kunnen we jou wellicht op een andere manier helpen?
Gratis online aankooptraining Ontdek in 60 minuten hoe je een huis koopt!
Super snel antwoord op jouw brandende vraag? Bel / chat / mail ons!
Dit zijn de meest gemaakte aankoopfouten! Gebundeld in één PDF
Woningen vinden die niet op Funda staan? Stel je eigen woningalert in!
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 692 beoordelingen