Bespaar op je woningaankoop
 • Binnen 1 dag een scherp bod uitgebracht
 • Geen prijsakkoord? Geen kosten!
 • De beste prijs voor jouw droomwoning
 • Overal in Nederland hulp bij je aankoop
Gratis Adviesgesprek Bespreek jouw situatie met één van onze experts.
Succesvol een huis kopen?

Samen met Libero Aankoop heb je binnen no-time jouw droomwoning aangekocht voor de absolute bodemprijs!

Gratis onderhandeling

Knokken voor een huis

Bron: Tubantia, PZC, ED, de Stentor, de Gelderlander Gepubliceerd: woensdag 21 juni 2017

Huizenjacht | Slecht nieuws voor huizenzoekers: de krapte op de woningmarkt breidt zich uit over heel Nederland. Het aanbod daalt, de prijzen stijgen. Maar laat je vooral niet gek maken, waarschuwt Vereniging Eigen Huis.

'Het is behoorlijk spannend.'' Met het oog op gezinsuitbreiding zoeken Robbert Jan Sanders (32) en zijn vrouw Mandy (28) nu bijna een jaar naar een huis in of rond Geleen in Limburg. Het stel viste al enkele keren achter het net. Twee bezichtigingsafspraken werden afgezegd omdat de woning al was verkocht. ,,Een derde was zelfs al weg vóórdat er bezichtigingen waren geweest.''

Hun verhaal staat niet op zich. Woningzoekers buitelen over elkaar heen om een huis te bemachtigen. Er staat een derde minder woningen te koop dan begin vorig jaar. Oorzaak: een run op de woningmarkt door uitgestelde verhuizingen tijdens de crisis en de lage hypotheekrente.

Zoals ook Robbert Jan en Mandy merken, is de krapte op de woningmarkt niet langer iets dat zich alleen in de Randstad afspeelt. Het aantal regio's met een zogenoemde verkopersmarkt neemt ook daarbuiten toe, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook in en rond steden als Hengelo, Enschede, Nijmegen en Den Bosch kan het aanbod van koopwoningen de vraag niet meer bijbenen.

Buidel

Een herkenbaar beeld voor Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). ,,De krapte verplaatst zich nu naar alle steden met werkgelegenheid en de dorpen daar omheen.'' Dat merkt ook Patrick Stamminger, directeur van Wij Makelaars in Geleen. ,,De portefeuilles van verkoopmakelaars drogen op.''

Dat is slecht nieuws voor mensen die een koopwoning zoeken. Ze hebben minder te kiezen en moeten ook nog beducht zijn voor andere kapers op de kust: particuliere beleggers die huizen voor de verhuur opkopen.

En wie eindelijk een woning vindt, moet daarvoor diep in de buidel tasten. In een jaar tijd is de verkoopprijs van een woning met gemiddeld bijna negen procent gestegen. Bij een op de zes verkochte woningen betalen de nieuwe eigenaren zelfs een hoger bedrag dan de verkoper vraagt. ,,In vrijwel alle regio's is sprake van hogere verkoopprijzen'', zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Toch vreest Stamminger in Limburg niet direct voor 'Amsterdamse toestanden', waar de concurrentie onder kopers inmiddels moordend is en de huizenprijzen 20 procent zijn gestegen. Bieden boven de vraagprijs is hier eerder regel dan uitzondering.

Risicovol

Maar een te hoog bod kan ook averechts werken, ondervonden Umit Çelik (29) en zijn vrouw Cigdem (24) toen zij ruim een jaar geleden de zoektocht naar een nieuwe woning in Amsterdam begonnen. ,,Op het eerste leuke huis boden we meteen 20.000 euro boven de vraagprijs. Maar de verkoopmakelaar vond het bod te risicovol. De koop ging niet door.''

Wat Çelik niet wist, is dat het vrij zinloos is ver boven de vraagprijs te bieden. Op basis van een taxatierapport bepaalt de bank namelijk de hoogte van een hypotheek. Als de werkelijke woningwaarde te ver onder het bod ligt, kan de koper het huis alleen krijgen als hij voldoende eigen geld inbrengt om het gat te dichten.

,,Op het volgende huis boden we dus lager, net boven de vraagprijs'', vertelt Çelik. Maar toen deden we niet eens mee. Dus gingen we bij het volgende huis weer een stuk boven de vraagprijs zitten. Zo gingen vijf woningen aan onze neus voorbij. Uiteindelijk besloten we op no cure no pay-basis een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Vier dagen later hadden we een huis.''

Volgens De la Porte kon de familie Çelik daar eigenlijk niet omheen. ,,Met de toenemende krapte vergroot je hiermee je kansen. Makelaars weten vaak eerder dat een huis te koop komt.'' Een goede aankoopmakelaar geeft ook de verkopende partij meer zekerheid, zegt Korné Pot, eigenaar van Libero Aankoop. ,,Hij heeft met zijn cliënten hun budget al doorgenomen en ook het verkoopproces verloopt soepeler. Hij kent immers het klappen van de zweep.''

Voorbehoud

Gedreven door frustratie laten woningkopers vaker zekerheden als voorbehoud van financiering en een bouwtechnische keuring varen, om een aantrekkelijke partij te zijn voor de verkoper. Volgens de NVM is in de tweede helft van vorig jaar 12 procent van de huizen verkocht zonder voorbehoud van financiering. En dat terwijl bieden zonder ontbindende voorwaarden risicovol kan zijn.

Ook Dennis Schenk (31) overweegt om zijn voorbehoud van financiering te laten vallen. ,,Ik heb de hoogte van mijn hypotheek door twee hypotheekverstrekkers laten bepalen. Ik ben er dus wel zeker van dat ik het geld kan opbrengen.''

Schenk zoekt een eengezinswoning in Houten en omgeving en heeft al 'tig' bezichtigingen en biedingen achter de rug. ,,Een keer was het raak, alles was rond. De verkoopmakelaar feliciteerde me met mijn nieuwe woning. Maar vijf uur later belde hij opnieuw: het huis ging toch naar iemand anders. De mondelinge toezegging bleek niets waard.''

,,Kopen zonder voorbehoud van financiering moet je alleen doen als je het geld hebt liggen'', waarschuwt Korné Pot. ,,Een bouwtechnische keuring adviseren wij altijd. Je hebt als koper immers een onderzoeksplicht.''

Umit Çelik en zijn vrouw hebben inmiddels een woning gevonden in Zwanenburg. ,,Mijn conclusie is dat je het werk aan professionals moet overlaten. Voor mijn gevoel maken huizenzoekers zonder hulp van professionele mensen totaal geen kans.''

Robbert Jan Sanders uit Geleen is niet van plan zich het hoofd op hol te laten brengen. Maar om niet weer mis te grijpen, overweegt hij een aankoopmakelaar.

Schenk blijft het liever proberen zonder. ,,Voordat ik een aankoopmakelaar inschakel, moet hij mij eerst eens goed uitleggen wat hij mij te bieden heeft voor het geld dat ik hem moet betalen.''

Makelaars met twee petten op

In de woningmarkt, zeker onder huizenzoekers, klinkt kritiek op de rol van makelaars. Die zouden woningen eerst binnen hun eigen netwerk slijten. Waarbij ze de ene keer verkoopmakelaar zijn en de andere keer aankoopmakelaar. Handjeklap waarvan huizenzoekers de dupe zijn. André de la Porte (VEH) begrijpt de onvrede. ,,Het is een ondoorzichtig netwerk.'' Wat hij zeker gek vindt, is dat de meeste aankoopmakelaars niet worden beloond voor het regelen van een lagere woningprijs. ,,De courtage van een aankoopmakelaar is gekoppeld aan de verkoopprijs. Hij verdient dus meer als de woning duurder wordt aangekocht. 

Fair

Korné Pot van Libero Aankoopmakelaars doet het daarom anders. ,,Wij handelen met een courtage die is gekoppeld aan het bedrag dat wij eraf praten. Stijgt dat, dan stijgt onze courtage. Wel zo fair." Pot vindt dat makelaars maar één pet zouden moeten dragen. ,,Nu zijn ze te vaak afwisselend aan- en verkoopmakelaar. In beide rollen hebben ze belang bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs."

Kooptips

 • Bied niet zonder voorbehoud van financiering, tenzij je zelf geld hebt.
 • Heb je geboden, dan geldt altijd nog drie dagen bedenktijd. 
 • Weet waar je bovengrens ligt en ga daar niet overheen. Vertrouw niet blind op online rekentools.
 • Verplaats je in de verkoper. Er kunnen andere redenen zijn om jou toch het huis te gunnen. 
 • Eigen geld inbrengen werkt in je voordeel.
 • Neem altijd iemand mee die onafhankelijk naar het huis kijkt
 • Houd het hoofd koel. Volgende week zijn er weer nieuwe huizen. 

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

No cure, No pay

Geen prijsakkoord? Geen kosten! Dat is hoe wij werken. Je betaalt niets vooraf. Je betaalt ons pas op het moment dat er een prijsakkoord is en wij een woning voor je hebben aangekocht. Kopen wij de woning onder de vraagprijs aan? Dan betaal je ons naast het tarief voor onze complete aankoopbegeleiding ook een prestatiebonus van 10% van het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou!

3,4 x meer kans

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Gespecialiseerd in huizen kopen

Hoe vaak heb jij een huis gekocht? Vast niet zo vaak als onze gespecialiseerde aankoopmakelaars. Wist je dat de aankoopmakelaars van Libero Aankoop dagelijks meerdere woningen aankopen? Wij doen niet anders. Dat is onze focus. Wij zijn 100% aankoopmakelaar en we zijn er goed in! Wij hebben al 32.960 woningkopers geholpen met de aankoop van hun huis en wij vinden het geweldig als jij nummer 32.961 wordt.

Het onderhandelingsresultaat

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet teveel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 775 beoordelingen