hypotheek zzp veel gemaakte denkfouten

Hypotheek Zzp; veel gemaakte denkfouten

Je bent zzp’er en je bedrijf is al enkele jaren winstgevend. Nu wil je graag een huis kopen. Een hypotheek krijgen, werkt als zzp’er net wat anders dan wanneer je in loondienst werkt. Let op de volgende denkfouten bij hypotheek zzp’er.

Geen hypotheek als je net zzp’er bent

Vaak wordt gedacht dat je als zzp’er pas een huis kunt kopen als je drie kalenderjaren een bedrijf hebt. Deze denkfout is best logisch. Het inkomen waarop een hypotheek immers wordt gebaseerd, is de gemaakte winst van de afgelopen drie kalenderjaren. Ben je nog geen drie jaar zzp’er, maar wil je wel graag een hypotheek, dan heeft dit bij sommige banken grote invloed op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Ga daarom informeren bij diverse banken om te kijken wat hun voorwaarden zijn voor het verstrekken van een hypotheek na een jaar zzp’en. Ook kun je nadenken over Nationale Hypotheek Garantie (NHG) om als zzp‘er toch een hypotheek te krijgen.

Zzp en huis kopen; hypotheek moet bij eigen bank

Voor het regelen van een hypotheek ben je niet gebonden aan jouw eigen bank. Dit is een veel voorkomende denkfout van zzp’ers. Dit komt voort uit het feit dat er vaak gezegd wordt dat het krijgen van een hypotheek lastig is voor een zzp’er. Kies daarom een bank die de beste voorwaarden voor jou als zzp’er hanteert.

Zzp en hypotheek; alleen de winst telt

Om de hoogte van de hypotheek te bepalen, wordt er gekeken naar de winst van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar dat is niet de enige factor die telt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Er wordt ook gekeken naar:
Solvabiliteit. Het eigen vermogen. Dit mag niet kleiner zijn dan een kwart van je totale vermogen.
Liquiditeit. Dit betekent niets anders dan dat je niet meer kortlopende schulden mag hebben dan geld waar je direct over kan beschikken.
Houdt hier dus ook rekening mee wanneer je als zzp een hypotheek wilt afsluiten.

Hypotheek en zzp; arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, betekent ook extra kosten. En waarom zou je zo’n verzekering afsluiten als je nooit ziek bent? Toch gaat dat niet op. Iedereen kan ziek worden of een ongeluk krijgen en arbeidsongeschikt worden. Je komt in grote financiële problemen wanneer jou dit overkomt en je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Geldverstrekkers stellen deze verzekering niet als verplicht. Maar denk goed na over de zware hypotheeklast die op je drukt op het moment dat je arbeidsongeschikt wordt en geen verzekering hebt afgesloten.

Een huis financieren als zzp’er werkt net iets anders dan wanneer je in loondienst bent en je niet afhankelijk bent van jouw winst. Een huis kopen werkt voor een zzp’er wel hetzelfde als iemand in loondienst. Heb jij behoefte aan tips die jou helpen om niet teveel te betalen voor een woning? Wil jij graag weten welke trucjes verkopend makelaars inzetten om jou meer voor de woning te laten betalen? En wil jij graag een antwoord op een vraag over jouw specifieke situatie? Reserveer dan nu een plek voor onze gratis online aankooptraining.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5 Veranderingen in 2017 op de huizenmarkt Op de derde dinsdag van september wordt het vaak al duidelijk. Tijdens de troonrede op Prinsjesdag voorspelt de koning vaak al wat er het jaar erop ga...
Hypotheken in 2015 – hypotheekrente, inkomen... Heb je een hypotheek of ben je van plan er aankomend jaar een af te sluiten? De regels zijn vanaf 1 januari 2015 veranderd, bijvoorbeeld rondom de hyp...
Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woni...
Problemen bij de banken door groeiende huizenmarkt Vrijwel iedereen weet het: het is weer druk op de huizenmarkt. In 2016 stijgt het aantal verkochte woningen ten opzichte van 2015. De groeiende woning...

Één gedachte over “Hypotheek Zzp; veel gemaakte denkfouten

Comments are closed.