hypotheek zzp veel gemaakte denkfouten

Hypotheek Zzp; veel gemaakte denkfouten

Je bent zzp’er en je bedrijf is al enkele jaren winstgevend. Nu wil je graag een huis kopen. Een hypotheek krijgen, werkt als zzp’er net wat anders dan wanneer je in loondienst werkt. Let op de volgende denkfouten bij hypotheek zzp’er.

Geen hypotheek als je net zzp’er bent

Vaak wordt gedacht dat je als zzp’er pas een huis kunt kopen als je drie kalenderjaren een bedrijf hebt. Deze denkfout is best logisch. Het inkomen waarop een hypotheek immers wordt gebaseerd, is de gemaakte winst van de afgelopen drie kalenderjaren. Ben je nog geen drie jaar zzp’er, maar wil je wel graag een hypotheek, dan heeft dit bij sommige banken grote invloed op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Ga daarom informeren bij diverse banken om te kijken wat hun voorwaarden zijn voor het verstrekken van een hypotheek na een jaar zzp’en. Ook kun je nadenken over Nationale Hypotheek Garantie (NHG) om als zzp‘er toch een hypotheek te krijgen.

Zzp en huis kopen; hypotheek moet bij eigen bank

Voor het regelen van een hypotheek ben je niet gebonden aan jouw eigen bank. Dit is een veel voorkomende denkfout van zzp’ers. Dit komt voort uit het feit dat er vaak gezegd wordt dat het krijgen van een hypotheek lastig is voor een zzp’er. Kies daarom een bank die de beste voorwaarden voor jou als zzp’er hanteert.

Zzp en hypotheek; alleen de winst telt

Om de hoogte van de hypotheek te bepalen, wordt er gekeken naar de winst van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar dat is niet de enige factor die telt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Er wordt ook gekeken naar:
Solvabiliteit. Het eigen vermogen. Dit mag niet kleiner zijn dan een kwart van je totale vermogen.
Liquiditeit. Dit betekent niets anders dan dat je niet meer kortlopende schulden mag hebben dan geld waar je direct over kan beschikken.
Houdt hier dus ook rekening mee wanneer je als zzp een hypotheek wilt afsluiten.

Hypotheek en zzp; arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, betekent ook extra kosten. En waarom zou je zo’n verzekering afsluiten als je nooit ziek bent? Toch gaat dat niet op. Iedereen kan ziek worden of een ongeluk krijgen en arbeidsongeschikt worden. Je komt in grote financiële problemen wanneer jou dit overkomt en je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Geldverstrekkers stellen deze verzekering niet als verplicht. Maar denk goed na over de zware hypotheeklast die op je drukt op het moment dat je arbeidsongeschikt wordt en geen verzekering hebt afgesloten.

Een huis financieren als zzp’er werkt net iets anders dan wanneer je in loondienst bent en je niet afhankelijk bent van jouw winst. Een huis kopen werkt voor een zzp’er wel hetzelfde als iemand in loondienst. Heb jij behoefte aan tips die jou helpen om niet teveel te betalen voor een woning? Wil jij graag weten welke trucjes verkopend makelaars inzetten om jou meer voor de woning te laten betalen? En wil jij graag een antwoord op een vraag over jouw specifieke situatie? Reserveer dan nu een plek voor onze gratis online aankooptraining.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

NVM open huizen dag, gaan of niet gaan? De NVM Open Huizen Dag van 30 september staat voor de deur. Een uitgelezen kans om als woningzoekende een aantal huizen te bekijken. Maar is de Open H...
Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld? Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echte...
Welke documenten voor hypotheek nodig? Jouw bod is geaccepteerd, de koopakte is getekend en je bent stiekem al aan het nippen van de champagne. Er moet echter nog wel iets belangrijks gebeu...
Hypotheek: hoeveel spaargeld nodig? Vorige week heb je in ons blog kunnen lezen over de mogelijkheden van een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Naast het feit dat je een ...

Één gedachte over “Hypotheek Zzp; veel gemaakte denkfouten

Comments are closed.