volgende huis kopen

Nieuw: WOZ-waarde opvragen van jouw huis én dat van de buren

Sinds afgelopen zaterdag is het voor alle Nederlands mogelijk om de WOZ-waarde te bekijken op het internet. Je kunt nu dus ook de WOZ-waarde van jouw (toekomstige) buren opvragen zonder dat zij het weten! Het is allemaal mogelijk via het register dat op het internet is gelanceerd: www.wozwaardeloket.nl.

Wat is een WOZ-waarde?

De gemeente stelt elk jaar de waarde vast van onroerende zaken. Dit is de WOZ-waarde. Eigenaren van onroerend goed als een woning of bedrijfspand krijgen ieder jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin wordt de WOZ-waarde van dat moment doorgegeven. Deze waarde heeft invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting. Hoe lager de WOZ-waarde van jouw toekomstige woning is, hoe minder je aan belasting moet betalen. De WOZ-waarde en de vraagprijs hoeven overigens niet hetzelfde te zijn.

WOZ-waarde opvragen

In het WOZ-waarde register zijn ongeveer honderd gemeenten aangesloten. Dit is goed voor een kwart van alle huizen in Nederland. Bij vele andere gemeenten waren problemen met de techniek een reden om de gegevens niet op tijd aan te kunnen leveren. Deze zullen de komende maanden nog worden toegevoegd. Dus staat jouw droomwoning nog niet op de site? Hou het dan goed in de gaten! De kans is groot dat hij nog toegevoegd moet worden.

De openbaring van de WOZ-waarde heeft ervoor gezorgd dat alle gemeenten nu verplicht zijn om deze waarde van een woning te verstrekken, wanneer hierom wordt gevraagd. Bij sommige gemeenten kun je hiervoor terecht op de eigen website of door telefonisch contact op te nemen. Erg opvallend is dat de gemeente Amsterdam hun gegevens nog niet in het register heeft gezet. Inwoners of toekomstige inwoners van Amsterdam kunnen de WOZ-waarde opvragen via een speciale website.

Huizen van de buren

Zoals je eerder hebt gelezen, bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van jouw droomwoning. De gemeenteambtenaar gaat niet zelf naar de woning toe om te kijken, maar kijkt naar vergelijkbare woningen. Daarnaast verzamelt de gemeenteambtenaar vastgoedgegevens zoals het bouw- of renovatiejaar, indelingsgegevens en vraag- en verkoopprijsgegevens. Op basis van al deze informatie wordt de WOZ-waarde bepaald. Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt gekeken naar de gegevens van 1 januari het jaar ervoor. Dus voor 2016 is er gekeken naar de cijfers en data van 2015. Dat houdt dus in dat de WOZ-waarde behoorlijk achter loopt op de marktontwikkelingen.

Door de WOZ-waardes openbaar te maken, hoopt de overheid dat de inschattingen van de gemeente accurater worden. Jij kunt nu heel gemakkelijk de waarde van jouw toekomstige woning vergelijken met die van de potentiële buren en andere bewoners in dezelfde gemeente. Zo zie jij zelf wanneer er onverklaarbare afwijkingen in de WOZ-waarde zitten. Wanneer je in het nieuwe jaar de WOZ-waarde van jouw woning hebt ontvangen, kun je binnen zes weken bezwaar maken. Je moet dan een bezwaarschrift opsturen of inleveren bij de gemeente. Deze moet wel goed gemotiveerd zijn, je moet dus duidelijk aangeven waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde! De gemeente zal jou dan op de hoogte brengen van het verdere verloop van het bezwaar.

Dus vergelijk altijd de WOZ-waarde van jouw droomwoning eens met die van de buren of andere vergelijkbare woningen in de buurt. Wie weet kom je iets tegen en kun je op basis van je bevindingen bezwaar indienen tegen een WOZ-waarde van je woning (tegen de tijd dat je eigenaar bent natuurlijk). Alleen de WOZ-waarde zelf wordt openbaar gemaakt. Er staat dus niet bij hoe de gemeente tot deze berekening is gekomen. De informatie over bedrijfspanden komt niet in het registeren.

Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van dit soort nieuwtjes? Schrijf je dan in voor de Libero Aankoop nieuwsbrief! Zo ontvang jij als eerste de beste blogs, woningmarkt nieuws en onmisbare informatie.

WOZ-waarde in relatie met de vraagprijs

Er zijn vaak grote verschillen te zien tussen de WOZ-waarde van een woning ten opzichte van de vraagprijs. Veel huizenkopers vragen zich ook af waar deze verschillen vandaan komen. Hier zijn meerdere redenen voor te vinden:

  • Doordat de gemeente de WOZ-waarde bepaalt door naar vergelijkbare woningen te kijken, is deze waarde niet specifiek op één woning vastgelegd.
  • Voor een vraagprijs zijn er geen vaste richtlijnen. De verkopende partij is vrij om te vragen voor de woning wat ze zelf willen. Ook als ze een vraagprijs hanteren van meer dan een ton boven de WOZ-waarde is dat gewoon toegestaan. Het is dan natuurlijk nog wel de vraag of de woning verkocht gaat worden.

De WOZ-waarde staat dus helemaal los van de vraagprijs en de werkelijke waarde van een woning. Toch is het erg handig om te weten wat de WOZ-waarde van jouw droomwoning is, maar je kunt hier niet heel scherp door onderhandelen! Zie je het niet zitten om zelf de onderhandeling te doen van jouw droomhuis? De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ staan u graag bij met raad en daad. Zij zullen voor jou onderhandelen totdat de absolute bodemprijs is bereikt. Wil je graag in contact komen met één van onze aankoopmakelaars of heb je nog vragen over ‘Libero Aankoop’? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Makelaarsverhalen – Hoe eerdere ervaringen m... Regelmatig krijg ik de vraag of een aankoopmakelaar wel nut heeft bij de aankoop van een woning. Het gaat dan met name om woningen in steden als Amste...
Nederlandse woningmarkt – een uitstekend eer... De tijd gaat snel, de eerste helft van 2016 is alweer voorbij. Dat is een mooi moment om net als vele anderen de balans op te maken. De Nederlandse wo...
Eerste huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en n... Ben jij toe om op jezelf te gaan wonen? Alleen of met jouw partner? Wil jij jouw eerste huis kopen? Of twijfel je nog tussen kopen of huren? Dan is he...
5 Veranderingen in 2017 op de huizenmarkt Op de derde dinsdag van september wordt het vaak al duidelijk. Tijdens de troonrede op Prinsjesdag voorspelt de koning vaak al wat er het jaar erop ga...