waarde woning

Hoeveel is mijn huis waard?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen. Op Funda zie je natuurlijk de vraag- of vanafprijs voorbij komen, maar die getallen zeggen lang niet altijd iets over de woningwaarde. Andere manieren om de waarde te bepalen zijn de WOZ-waarde en een taxatie. De laatste manier is de meest zuivere. In dit blog leggen we uit hoe de waarde van een woning bepaald kan worden.

WOZ-waarde van een woning

De WOZ-waarde is niets anders dan een jaarlijkse waardebepaling van de gemeente. Hierbij is het goed om te weten dat de WOZ-waarde van een woning altijd een jaar achterloopt. Daarnaast wordt de WOZ-waarde bepaald op basis van uiterlijke kenmerken en de directe omgeving van de woning. Deze twee dingen verklaren het eventuele verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde van een woning.

De marktwaarde van een woning

De meest zuivere manier om de marktwaarde van een woning te bepalen, is een taxatie. Hierbij wordt de woning van binnen en buiten nauwkeurig geïnspecteerd door een taxateur. De bevindingen bepalen de marktwaarde van de woning. Deze waarde wordt onder andere bepaalt door het volgende:

  • De directe omgeving van de woning;
  • Uiterlijke kenmerken van de woning;
  • De staat van onderhoud van de woning;
  • Inhoud en oppervlakte van de woning.

Dit is natuurlijk niet het enige waar de taxateur naar kijkt. In ons gratis e-book lees je alles over de taxatie van een woning.

Voor het aanvragen van een hypotheek heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Je kunt ook een taxatie laten uitvoeren om de vraagprijs van de woning te bepalen. Op dit moment kunnen de marktwaarde en de vraagprijs flink van elkaar verschillen. De vraagprijzen liggen in veel gevallen ver boven de marktwaarde. Houd hier rekening mee bij het financieren van de woning.

Vraagprijs en vanafprijs van een woning

Op Funda is de vraagprijs vaak een van de belangrijkste zoekcriteria. Je bepaalt de plaats waar je wilt wonen, maar de prijs van de woning moet natuurlijk ook haalbaar zijn… Toch zegt de vraag- of vanafprijs van een woning lang niet altijd iets over de werkelijke marktwaarde. Op een overspannen woningmarkt zie je vaak dat de vraagprijs, marktwaarde en daadwerkelijke verkoopprijs soms mijlenver uit elkaar liggen. In relatief rustige regio’s zie je echter dat de vraagprijs vaak gebaseerd is op de marktwaarde. Bij een vanafprijs moet je er altijd vanuit gaan dat het niet de prijs is die jij uiteindelijk voor de woning betaalt.

Hopelijk hebben we je bij kunnen praten over de verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen. Voordat je daadwerkelijk de woningmarkt op duikt, kun je het beste onze gratis online aankooptraining volgen. Zo zorg je ervoor dat je goed voorbereid een topaankoop kunt doen!

Gratis online aankooptraining
Doe een topaankoop met onze gratis online aankooptraining!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Wat is mijn huis waard? Op het internet zijn veel tools te vinden die jou kunnen helpen met het inwinnen van informatie over jouw droomwoning. Deze kunnen jou inzicht geven i...
Het NWWI-taxatierapport Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen...
Hoe leg ik het juiste bod neer? Vorige week heb je gelezen over hoe je je droomhuis kunt kopen. Wanneer je dan het huis van je dromen gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen e...