Foto van een twee-onder-een-kap-woning

Woningverkoop 79% hoger dan in 2015

Eerste kwartaal 2016 doet belofte voor de rest van het jaar

Het jaar 2016 is inmiddels alweer een eind op weg. De eerste drie maanden zijn voorbij en dat betekent dat de NVM de eerste kwartaalcijfers bekend heeft gemaakt. Uit deze cijfers blijkt dat de huizenprijzen stijgen en er meer huizen worden gekocht. Het valt wel op dat er veel regionale verschillen zijn. In de grote steden heerst weer een gespannen markt, terwijl in de kleinere plaatsen huizen voor langere tijd te koop staan.

Stijgingen woningverkoop

In de eerste drie maanden van 2016 zijn er 20% meer huizen verkocht dan in 2015. Dit komt neer op bijna 35.000 meer bestaande woningaankopen. Nieuwbouwwoningen zijn bij deze cijfers niet meegenomen. Zoals eerder aangegeven stijgen ook de vraagprijzen van woningen. Het afgelopen kwartaal zijn de vraagprijzen met 5,5% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2015 zijn de vraagprijzen met 1% gestegen. In steden met een gespannen markt stijgen de vraagprijzen nog harder. In Amsterdam is er een prijsstijging van meer dan 20% zichtbaar.

Dalingen

Een jaar geleden stond een woning nog ongeveer 125 dagen te koop. Op dit moment is dit gemiddeld 108 dagen. Dat betekent dat een woning bijna drie weken minder lang te koop staat. Omgerekend is dit een daling van 11%. Er zijn echter wel grote verschillen tussen de verkooptijden van verschillende woontypes zichtbaar. Tussenwoningen worden over het algemeen sneller verkocht. Deze woningen staan ongeveer 75 dagen te koop, terwijl een vrijstaande woning gemiddeld 205 dagen te koop staat.
In Amsterdam is de gemiddelde tijd dat een woning te koop staat zelfs gedaald naar een gemiddelde verkooptijd van 29 dagen.

Regioverschillen

Nederland is een divers land. De grote verschillen in het land zorgen ook voor grote verschillen op de woningmarkt.
In de provincie Zuid-Holland zijn de vraagprijzen het hoogst. De gemiddelde woningaankoop wordt daar gedaan voor zo’n € 300.000. In Friesland worden de woningen voor de laagste prijs verkocht. Hier betaal je gemiddeld € 120.000 voor een woning.

Keerzijdes

Nu de woningmarkt langzamerhand weer tot bloei komt, worden de keerzijdes langzamerhand steeds meer zichtbaar. De haperende doorstroming, voorzichtigheid bij consumenten en het gebrek aan nieuw aanbod van woningen en goede huurwoningen komen steeds meer aan het licht.
Dit verschijnsel is echter vreemd als dit wordt vergeleken met de huidige vraagprijzen, lage hypotheken en het toegenomen consumentenvertrouwen.

De Onderhandelmakelaar (per 17 januari 2017: Libero Aankoop)

Ook bij ‘Libero Aankoop’ is te merken dat de woningmarkt weer aantrekt. Het aantal aankopen dat door de aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ is gedaan in het eerste kwartaal van 2016 is gestegen met 79% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Ook het aantal aanvragen bij ‘Libero Aankoop’ stijgt. In maart 2016 is het aantal aanvragen gestegen met 10,3% in vergelijking met februari 2016. En dat terwijl februari al een recordmaand was voor ‘Libero Aankoop’! Wil jij graag jouw droomwoning kopen met hulp van één van onze aankoopmakelaars? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

Bron: NVM

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuw: WOZ-waarde opvragen van jouw huis én dat va... Sinds afgelopen zaterdag is het voor alle Nederlands mogelijk om de WOZ-waarde te bekijken op het internet. Je kunt nu dus ook de WOZ-waarde van jouw ...
Dit moet je weten over bouwtechnische keuring huis Wist je dat je als koper van een woning moet voldoen aan de onderzoeksplicht? Met andere woorden je bent als koper verplicht om onderzoek te doen naar...
Huizenmarkt crisis in 2020? Dit is wat je moet wet... Het coronavirus blijft de economie beïnvloeden. Zo ook de huizenmarkt, maar kunnen we spreken van een crisis? In dit blog onderzoeken we de status van...
Zo ziet de woningmarkt 2020 eruit Aan het einde van 2019 doen we een vooruitblik naar het komende jaar. Lees verder en kom meer te weten over de prognose voor de huizenprijzen, alles o...