Alles wat je moet weten over woningruil van koopwoningen!

Tegenwoordig is het steeds lastiger om een woning te kopen. Zie je een leuk huis, dan is de kans groot dat het al verkocht is, voordat jij je bezichtiging hebt gepland. Herken je dit? Heb je zelf ook al meerdere malen achter het net gevist? Misschien is woningruil dan een interessante optie voor jou. In onze blog lees je over alle ins en outs van je koopwoning ruilen.

Wat is een woningruil precies?

Bij een woningruil ruil je jouw huis voor het huis van je koper. Je koopt en verkoopt van en aan dezelfde partij. Dit gaat hetzelfde als bij een normale koop van een huis: voor beide huizen komt er een koopovereenkomst en beide partijen betalen kosten koper. Het waardeverschil tussen de huizen moet bijbetaald worden. Daarna wisselen jullie van sleutel en woon je opeens in een nieuw huis! Woningruil kwam een aantal jaar geleden vaak voor bij mensen die van situatie veranderen. Bijvoorbeeld een jong gezin dat op zoek is naar een grotere woning of juist ouderen die wat kleiner willen wonen. Zij konden dan van woning kunnen ruilen. Nu er een woningtekort is, is een huizenruil misschien ook wel iets voor jou.

Wees je bewust van de kosten van woningruil

Waarschijnlijk zijn de twee huizen niet precies evenveel waard. Het verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopprijs moet je overbruggen met eigen geld. Verder heb je de kosten van de experts en adviseurs die je inschakelt. Hieronder lees je daar meer over.

Experts betrokken bij je woningruil van koopwoningen

Er zijn een aantal zaken rondom een woningruil die je niet zelf kan of wil regelen. Hiervoor kun je de hulp van adviseurs en experts inschakelen, bijvoorbeeld een:

  • Notaris. Alle juridische zaken rondom de overdracht van de woning worden geregeld door de notaris. Ook de betaling van het waardeverschil gaat via de notaris.

  • Taxateur. De waardes van de twee huizen moet worden bepaald door een taxateur. Dit is nodig voor zowel het inschatten van het waardeverschil tussen de huizen als voor het aanvragen van de hypotheek.

  • Makelaar. Bij het zoeken van een geschikte woningruilpartner kan een makelaar helpen. Hij is expert over het aanbod, kan aangeven hoe groot de kans van slagen is en kan ook helpen bij het onderhandelen over de voorwaarden van de huizenruil.

  • Hypotheekadviseur. Voor je nieuwe woning begint de hypotheekaanvraag helemaal opnieuw. Hiervoor kan het handig zijn deskundige hulp in te schakelen.

Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij een huizenruil?

Het regelen van je hypotheek werkt hetzelfde als bij gewone verkoop en aankoop van huizen. Met het geld wat je krijgt voor je oude huis betaal je je huidige hypotheekschuld af. De hypotheek voor je nieuwe woning moet je weer helemaal opnieuw aanvragen bij een geldverstrekker. Afhankelijk van de geldverstrekker kun je in sommige gevallen je hypotheekrente meenemen. Ruil je je huis in voor een huis met een lagere waarde? Dan kun je die overwaarde gelijk in je nieuwe hypotheek investeren. Een hypotheekadviseur kan je helpen met al deze dingen.

Er komt veel kijken bij een huizenruil, maar je voorkomt dubbele lasten en kan gelijk verhuizen! Ben je geïnteresseerd in een huizenruil? Op veel woonsites kun je aangeven dat je open staat voor het ruilen van je koopwoning. Je kan ook een oproep plaatsen op sociale media. Heb je een huis gevonden dat je voor jouw huis zou willen ruilen? Schakel een aankoopmakelaar in bij Libero Aankoop om het onderhandelingsproces te vergemakkelijken. Neem nu vrijblijvend contact op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis kopen of huren? Moet jij jouw eerste huis kopen of huren? Als je op jezelf gaat wonen is dit de eerste vraag die jij moet beantwoorden. Het is goed om je te oriëntere...
4x Stress bij een huis kopen: zo houd je het hoofd... Ervaar jij stress bij het huis kopen? Je bent lang niet de enige. Nu het aanbod op de toch al krappe huizenmarkt blijft dalen en de vraag stijgt, ligt...
Open Huizen Dag, ben jij er al klaar voor? Morgen is het weer zo ver. De NVM Open Huizen Dag. Tijdens deze dag staan bij ruim 37.000 woningen de deuren wijd open. Wie weet kom jij jouw droomwon...
Wat jij nog niet wist over hypotheekadvies Hypotheekadvies heb je nodig als je een huis gaat kopen. Wat een hypotheekadviseur precies doet, wanneer je het het hardst nodig hebt en wat de koste...