woningprijzen

Woningprijzen weer gestegen: zó koop je een huis voor de beste prijs

Slecht nieuws voor de woningzoeker. De huizenprijzen zijn in 2017 al flink gestegen en ook de maand juli is daar geen uitzondering op: afgelopen maand waren huizen gemiddeld 7,6% duurder ten opzichte van vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dat recentelijk bekend. Maar hoe koop je, ondanks de stijging van woningprijzen, toch een huis voor een redelijk bedrag?

1. Bepaal van tevoren je budget

Koop nooit een huis dat je eigenlijk niet kunt betalen. Het is vrij makkelijk om gestresst te raken door de ontwikkeling van huizenprijzen in 2017, maar laat je budget niet opdrijven. Dan heb je misschien wel een mooie woning, maar ook flink wat schulden en torenhoge maandlasten. Bepaal dus in de oriëntatiefase al wat je budget is en ga alvast langs bij een hypotheekadviseur. Vaak is het eerste gesprek zelfs gratis. Vervolgens kun je gericht gaan zoeken naar huizen die je ook daadwerkelijk kunt betalen.

2. Betaal nooit meer dan wat het huis voor jou waard is

Ga bij het uitbrengen van een bod altijd bij jezelf na: is het huis deze bieding waard? Je krijgt gegarandeerd spijt als je een huis koopt voor een hoger bedrag dan je eigenlijk zou willen. Het is belangrijk om je hoofd koel te houden nu de woningprijzen zo sterk stijgen en echt te vertrouwen op je eigen onderbuikgevoel.

3.Creëer gunfactor

Het is niet alleen de key tot het bemachtigen van jouw droomwoning, maar ook een goed wapen tegen de stijging van woningprijzen: het creëren van gunfactor. Veel mensen weten wel dat je niet te enthousiast moet zijn tijdens een bezichtiging, maar ga de woning ook niet afkraken. Het huis heeft emotionele waarde voor de verkopende partij en ze gunnen het huis niet aan iemand die erg negatief is. Blijf ook tijdens het onderhandelen zakelijk, maar vriendelijk. Als jij op goede voet staat met de verkopende partij, creëer je meer gunfactor en is de kans groter dat ze jou tegemoet komen.

4. Vraag hulp

Een huis kopen doe je niet elke dag, dus wees niet bang om hulp te vragen. Een aankoopmakelaar kan jou beschermen tegen de oververhitte markt en de ontwikkeling van huizenprijzen in 2017. Libero Aankoop voert gratis onderhandelingen voor jou zodat je altijd de beste prijs betaalt voor jouw droomwoning. Ben je na de uitkomst van de onderhandelingen nog steeds enthousiast over deze woning? Dan brengen we, in overleg met jou, een geschikt bod uit waarmee je een hele goede kans maakt op de woning van jouw dromen. Wil je meer informatie of Libero Aankoop inschakelen? Neem contact met ons op!

5. Laat een taxatie en een bouwkundige keuring uitvoeren

Bij een taxatie wordt gekeken wat de woning nou daadwerkelijk waard is. Dit is niet hetzelfde als een bouwkundige keuring. Een taxatie zegt alleen wat over de marktwaarde van het huis, niet over de bouwkundige staat. Zowel de uitkomst van de taxatie als van de bouwkundige keuring kan een reden zijn om opnieuw te onderhandelen over prijs als de waarde veel lager blijkt te liggen of als er veel verborgen gebreken blijken te zijn. Het is dan ook belangrijk om deze specialisten in te schakelen, zodat je zeker weet dat het huis jouw geld waard is.

Tip: wil je geld besparen op een taxatie? Op taxatietarieven.com vind je met één klik de goedkoopste taxateur bij jou in de buurt.

Hoe ga jij om met de ontwikkeling van huizenprijzen in 2017? Of heb jij een gouden tip om het hoofd koel te houden op de oververhitte markt nu de stijging van woningprijzen voortduurt? Laat het ons weten in een reactie!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woni...
Zo ziet de woningmarkt 2020 eruit Aan het einde van 2019 doen we een vooruitblik naar het komende jaar. Lees verder en kom meer te weten over de prognose voor de huizenprijzen, alles o...
Makelaarsverhalen: kans maken op een krappe woning... De huidige woningmarkt is in slechts enkele zinnen samen te vatten...Tientallen liefhebbers voor één woning is allang geen uitzondering meer, woningen...
Kan ik nog een huis kopen op deze overspannen mark... De wil om een koophuis te bemachtigen was nog nooit zo groot, maar uit cijfers van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat steeds meer mensen zich afvrag...