Afbeelding van een groeiende stapel bankbiljetten.

Hoe staat de woningmarkt er voor?

2015 is ten einde, we zitten alweer in 2016. De woningmarkt is weer aangetrokken! Een goed moment om de balans op te maken: hoe was de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2015? En hoe staan we er nu voor?

De woningprijzen lagen in het vierde kwartaal van 2015 5% hoger dan een jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Er zijn 52.000 woningen verkocht met een gemiddelde woningprijs van € 227.000. De prijzen zijn ook nog eens gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2015, met 1,8%.

2015 beste jaar sinds crisis

Al met al goed nieuws voor woningverkopers: 2015 is sinds de huizencrisis die eind 2008 begon het beste jaar geweest voor woningverkopers, met 178.293 verkochte woningen.

Na 2008 zijn de huizenprijzen met ongeveer 20% gedaald. Inmiddels is die prijsdaling voor ruim de helft weer verbeterd. Het gaat dus de goede kant op! Wel is er een dalend aanbod in woningen. Halverwege het vierde kwartaal stonden er 168.000 huizen te koop; 14% minder dan een jaar ervoor.

Overheidsmaatregelen

Meestal hebben overheidsmaatregelen remmende effecten op het aankopen van woningen, maar zelfs dat is nu niet zo. Je moet nu meer eigen geld hebben om een huis te kunnen financieren en daarnaast mag je maximale hypotheek minder hoog zijn dan voorheen. Dit lijkt woningkopers echter niet tegen te houden.

Woningmarkt: regionale verschillen

10% van de woningen wordt nu zelfs boven de vraagprijs gekocht, vooral in steden als Amsterdam en Utrecht. Bijna overal zijn de prijzen gestegen, op een paar regio’s na: Friesland, Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant en de Waddeneilanden hebben nog te kampen met dalende prijzen.

  • Benieuwd naar hoe jouw regio er voor staat? NVM heeft een handig kaartje gemaakt met daarop de getallen per regio.

Hoe komt het dat de woningverkoop zo is gestegen?

Waarschijnlijk is de stijgende woningverkoop te wijten aan de lage hypotheekrente. De hypotheekrente is op dit moment nog steeds laag, waardoor het gunstig is om nu een huis te kopen, ondanks de stijgende woningprijzen. Als je nu een hypotheek afsluit en die voor vijf jaar vast zet, betaal je nog niet eens 2% hypotheekrente – historisch laag! De nettolasten van een koopwoning zijn door de lage rente nu veel minder, terwijl de lasten van een huurwoning erg zijn gestegen.

 

Kortom, heb je een woning te koop staan? De vooruitzichten lijken positief! Ook als je een woning wilt aankopen, is de huidige situatie niet verkeerd dankzij de lage hypotheekrente. Daarnaast blijven de prijzen stijgen, dus het is nu een goed moment om te kopen. Je huis zal dan waarschijnlijk in waarde stijgen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de aankoop van een woning? Libero Aankoop staat voor je klaar!

 

Bronnen: NVM, Z24

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

NVM: woningmarkt gekte neemt af Het eerste kwartaal van 2019 is voorbij gevlogen en dat betekent dat NVM de woningmarkt eens goed onder de loep heeft genomen. In dit blog praten we j...
4x Stress bij een huis kopen: zo houd je het hoofd... Ervaar jij stress bij het huis kopen? Je bent lang niet de enige. Nu het aanbod op de toch al krappe huizenmarkt blijft dalen en de vraag stijgt, ligt...
Alles wat jij moet weten over een tiny house kopen... Een tiny house is een compact en vaak (deels) zelfvoorzienend huisje. Het klinkt onwijs Amerikaans en dat is ook zo, want de “Tiny House Movement” is ...
Zelf onderhandelen bij de aankoop van een huis? Ge... Regelmatig krijgen wij de vraag van onze lezers wat de mogelijkheden zijn van Libero Aankoop op het moment dat zij zelf al de onderhandelingen hebben ...