Woning bezichtigen? Top 5 tips

Een woning bezichtigen: waar moet je aan denken? Een goede voorbereiding is van belang, want anders bestaat de kans dat je achteraf allemaal dingen te binnen schieten waarvan je denkt: dit had ik eerder moeten bedenken. Wij hebben de beste vijf tips voor jou op een rijtje gezet.

1) Beoordeel de woning niet te snel op basis van foto’s

Een woning hoeft niet zo te zijn zoals het lijkt op foto’s, dus bekijk de woning altijd eerst met eigen ogen. Schakel ook niet een expert in voordat je de woning zelf gezien hebt. Foto’s kunnen altijd mooier gemaakt worden dan de werkelijkheid, en andersom kan ook: een woning kan op foto’s veel kleiner of donkerder ogen dan eigenlijk het geval is. Laat je dus niet te snel afschrikken door foto’s, maar word ook niet te snel te enthousiast.

2) Stel vragen, neem een notitieboekje mee en maak een checklist

De verkoper heeft een informatieplicht en moet o.a. de verborgen verbreken vertellen. Anderzijds heb jij als koper een onderzoeksplicht en moet je zelf achter de gebreken komen die makkelijk te zien zijn. Je moet dus zelf op onderzoek uit gaan, stel daarom zoveel mogelijk vragen! Niks is te gek, want het gaat om jouw nieuwe woning, dus vraag wat je wilt weten. Neem een notitieboekje mee om dingen op te schrijven, zodat je thuis alles nog eens rustig kunt doornemen. Zodat je op het moment van bezichtiging niks vergeet te vragen of te checken, is het handig om een checklist te maken. Wij hebben al zo’n checklist voor jou opgesteld, die je gemakkelijk uit kunt printen en mee kan nemen naar de bezichtiging, of maak er zelf een.

3) Laat je enthousiasme niet te veel merken

Wanneer je erg enthousiast bent over een woning en dit laat blijken, kan dit nadelig zijn voor jouw onderhandelingspositie. Dit is voor de verkoper namelijk een teken dat je de woning erg graag wilt kopen en bereid bent er veel geld voor te betalen. Wees echter ook niet te negatief, want dit komt de relatie met de verkopende partij ook niet ten goede.

4) Doe de bezichtiging met z’n tweeën, een keer ’s avonds en een keer ’s middags

Met z’n tweeën zie je meer dan alleen, dus om niets over het hoofd te zien, is het slim om met z’n tweeën een woning te gaan bezichtigen. Verder kunnen woningen en ruimtes er overdag en ’s avonds heel anders uitzien, evenals de straat. Om hier een beeld van te krijgen, is het handig om zowel een keer ’s avonds als een keer ’s middags de woning te bezichtigen.

5) Bekijk de woning vanuit de lucht (met Google Earth)

Om een goed beeld van de straat, de wijk en de ligging van de woning te krijgen, is het aan te raden om de woning vanuit de lucht te bekijken, wat heel eenvoudig met Google Earth kan.

Meer bezichtigingstips? Schrijf je in voor onze gratis online training of lees “Woning kopen? De gouden tips“.

BlogE-bookBezichtiging

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De 5 do’s en 3 don’ts van het bezichti... Je bent al een tijdje op zoek naar jouw droomwoning. Daarvoor hou je dagelijks alle woningsites in de gaten. Zo verklein je de kans om jouw droomwonin...
Hoe leg ik het juiste bod neer? Vorige week heb je gelezen over hoe je je droomhuis kunt kopen. Wanneer je dan het huis van je dromen gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen e...
De verkooptrucs van een makelaar Wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, heb je vrijwel altijd te maken met een verkoopmakelaar. Deze makelaar werkt in dienst van de verkopende...
Kopen of huren: wat is verstandig? Je hebt de 'samenwoontest' doorstaan en nu wil je echt doorpakken. De eerste vraag die je dient te beantwoorden, is de vraag of je een woning wilt gaa...

4 gedachtes over “Woning bezichtigen? Top 5 tips

 1. Met plezier heb ik kennisgenomen van uw aankooptips. Echter, ik ben momenteel op zoek naar een huis met (veel) achterstallig onderhoud en wil dit in eigen beheer gaan opknappen. Wat is de beste manier om :
  a) de punten (achterstallig onderhoud) in beeld te krijgen en een kostenschatting te maken;
  b) prijsonderhandelingen met de makelaar aan te gaan.
  Zijn dit ook activiteiten welke u uitvoert?

  Met vriendelijke groet

  Ton den Braven

  1. Beste Ton,
   Allereerst leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over onze aankooptips. Hieronder een antwoord op je vragen:
   a) Een bouwkundige kan je al veel vertellen over verbouwingen, onderhoud en eventuele bijkomende kosten. Wil je voorgaand aan de onderhandelingen al willen weten wat kosten zijn voor achterstallig onderhoud, dan zou je een bouwkundig onderlegd persoon mee kunnen nemen naar een bezichtiging.
   b) Prijsonderhandelingen kunnen wij inderdaad voor je voeren. Wil je ons daarvoor inschakelen dan starten we met de onderhandelingen, daar komt een bodemprijs uit (de laagste prijs waarvoor je aan kunt kopen) en op het moment dat de bodemprijs bekend is kun je bij ons aangeven of je door wilt met de koop of dat je daar vanaf wilt zien. Wil je van de koop af zien, dan ben je ons geen kosten verschuldigd. Wil je verder met de koop, dan schakelen we een lokale bouwkundige in voor een bouwkundige mondelinge meeloopkeuring, een lokale taxateur voor het opstellen van een taxatierapport en we controleren het koopcontract. Lees meer over onze werkwijze op: https://www.onderhandelmakelaar.com/werkwijze

 2. Fantastisch, fijne uitleg.
  Wij zoeken nog steeds naar een ander huis ergens in een dorpje maar hebben geen haast, maar als het zover komt schakelen we u in.
  Met dank en vriendelijke groet.
  Ad van Gestel.
  Tilburg.

Comments are closed.