Afbeelding van een rij woningen

Acht dingen die ik had willen weten voordat ik een woning kocht

Wanneer je een woning hebt gekocht of je de eigenaar van een woning bent, heb je al een heleboel ervaring op gedaan. Je hebt het hele koopproces doorstaan en je hebt nu een heleboel kennis over bijvoorbeeld onderhandelen. Maar heb je nog geen woning gekocht, dan mis je die ervaring en de kennis. Ik vertel je graag de 8 dingen die ik had willen weten voordat ik een woning kocht:

Punt 1. Een woning kopen is niet verplicht

Zowel het huren van een woning als een woning kopen hebben voor- en nadelen. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af wat beter bij je past. Huren kan goedkoper zijn dan kopen. Kopers betalen niet alleen de hypotheeklasten, maar hebben ook veel andere kosten zoals voor het onderhoud van de woning. Huurders kunnen voor deze onkosten vaak de huurbaas bellen.
Niet alleen geld is belangrijk bij de overweging tussen huren en kopen. Wanneer je flexibel bent en graag veel reist, kan huren veel voordeliger zijn. Ook wanneer je niet van plan bent om lang op dezelfde plek te blijven wonen.

Punt 2. De bank werkt in eigenbelang

De bank is er niet op uit om jou te helpen om een huis te kopen, maar om zo veel mogelijk geld te verdienen. De bank kijkt niet naar hoeveel jij per maand met gemak zou kunnen betalen, zonder dat jouw sociale leven in gevaar komt. De bank kijkt naar hoeveel zij per maand maximaal aan je kunnen verdienen.
Daar staat tegenover dat wanneer meerdere banken niet bereid zijn om jou een bepaald bedrag te lenen, dat vaak betekent dat je dat ook echt niet kunt betalen.

Punt 3. Hoeveel wil je betalen?

Dit is de beste vraag die je jezelf kunt stellen. Vaak weet je op het moment dat je zoekt naar een woning of hypotheek niet hoeveel waarde deze vraag heeft. Deze vraag is namelijk erg belangrijk voor het beheren van je persoonlijke financiën of voor het uitkiezen van een woning.

Punt 4. Pas op voor waanbeelden

Op het moment dat duidelijk is hoeveel jij per maand wilt betalen, kun je gaan zoeken naar woningen. Pas op dat je tijdens het zoeken niet naar huizen kijkt die flink boven je budget vallen. Ga er niet standaard van uit dat er tijdens de onderhandelingen nog wel een bedrag van de vraagprijs af gaat. Dat is immers niet altijd zo. Blijf bij het zoeken vooral kijken naar woningen die binnen jouw budget vallen (of nét iets daarboven).

Punt 5. Onderzoeksplicht

Als koper van een woning heb je onderzoeksplicht. Dit betekent dat je verplicht bent te onderzoeken of de woning bijvoorbeeld verborgen gebreken heeft. Je kunt ervoor kiezen om een bouwkundig expert in te schakelen. Wanneer je na de koop nog verborgen gebreken tegen komt, kun je aantonen dat je hebt voldaan aan de onderzoeksplicht.

Punt 6. Informatieplicht

Tegenover de onderzoeksplicht staat de informatieplicht. Dit betekent dat de verkopende makelaar verplicht is alles te vertellen wat hij weet. Hij moet op al jouw vragen eerlijk antwoord geven. Dus schroom niet om alles te vragen wat er in je opkomt.

Punt 7. Verzekeringen

Wanneer je eenmaal een woning hebt gekocht is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Er komen meer verzekeringen bij kijken dan je vooraf verwacht. Zo is er bijvoorbeeld een opstalverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Laat je vooraf goed informeren over welke verzekeringen op jouw situatie en woning van toepassing zijn.

Punt 8. Houd rekening met latere elementen

Wanneer je bijvoorbeeld een kinderwens hebt, is het verstandig een woning te kopen met meerdere slaapkamers. Bedenk welke plannen je op de langere termijn hebt en pas hier je woonwensen op aan. Het zou erg zonde zijn wanneer je net een woning hebt gekocht en het een jaar later te klein (of te groot) blijkt te zijn voor jouw wensen.

Ben je je bewust van bovenstaande punten en vormen ze geen belemmering voor het kopen van jouw droomwoning? De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ helpen je graag bij het onderhandelen tot de absolute bodemprijs. Zo betaal je nooit teveel! Vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek aan en kom in contact met onze aankoopmakelaars.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De 5 duurste appartementen in Nederland Een appartement is niet altijd het type woning waar je als eerste aan denkt, zeker niet als je veel geld te besteden hebt. Appartementen zijn er, net ...
Een huis kopen met erfpacht, hoe zit dat? Deze week behandelen we weer een veel gestelde vragen uit onze online aankooptraining. Dit keer staat het onderwerp erfpacht centraal. Een huis kopen ...
Makelaarsverhalen – Pas op voor de druk van ... Het is geen geheim dat de huizenmarkt alweer een tijdje terug is op zijn oude niveau. Met name in de grote steden staan woningen nog niet eens op Fund...
Volgende huis kopen, hoe gaat dat? Een tweede huis kopen gaat net even anders dan de aankoop van jouw eerste huis. De financiën zijn vaak anders omdat je al een huis hebt. Daarnaast heb...