Wanneer een taxatie voor een woning?

Je hebt vast wel eens met een taxateur te maken gehad. Misschien moest jouw huis getaxeerd worden, of ging je juist een huis kopen en wilde je de waarde van de woning bepalen. Lees snel verder voor vier redenen om een taxateur in te schakelen.

1. Woning laten taxeren bij aankoop nieuwe woning

Als je een huis gaat kopen en je jouw droomhuis gevonden hebt, kun je een taxatie laten uitvoeren. Met de uitslag van deze taxatie kun je een reëel bod bepalen. Je kunt ook een taxatie laten doen, nadat je een bod hebt uitgebracht. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Aan de ene kant is het handig om voor het bieden de waarde van de woning te bepalen, zodat je jouw bod ergens op kunt baseren. Aan de andere kant weet de verkopende partij van jouw serieuze interesse af als de taxateur op de stoep staat, waardoor je misschien niet meer zoveel van de prijs af kunt krijgen. Kies je ervoor om de woning te laten taxeren nadat jij een bod hebt uitgebracht, dan kun je in het voorlopig koopcontract laten opnemen dat de koop onder voorbehoud van het taxatierapport is.

2. Aanvragen hypotheek

Voor het verkrijgen van een hypotheek is het vaak verplicht om een geldig taxatierapport van de woning te hebben. Je moet de woning dus laten taxeren voor een hypotheek. Zonder zo’n taxatierapport gaan geldverstrekkers niet akkoord met de hypotheekaanvraag. Dus ben je op zoek naar jouw droomhuis of heb je er al een op het oog? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een taxateur. In het aankoopproces zal hij de taxatiewaarde van de woning berekenen en een taxatierapport opmaken. Het is belangrijk dat jij het aangekochte huis hebt laten taxeren voor de hypotheek om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

3. Waardebepaling woning bij verkoop eigen woning

Als jij jouw eigen woning gaat verkopen, is het handig om de waarde van de woning te bepalen. Zo kun je bepalen voor welke prijs jij de woning te koop gaat zetten. Daarnaast heb je op deze manier een goed argument voor de vraagprijs van jouw huis, je hebt immers de taxatiewaarde van de woning laten berekenen. Het is niet verplicht om de waarde van de woning te bepalen op deze manier, je kunt de vraagprijs ook laten schatten door de verkoopmakelaar.

4. Verbouwen of opnieuw verzekeren

Als jij je woning gaat verbouwen of opnieuw wilt verzekeren, is een taxatie handig om de (nieuwe) waarde van de woning te bepalen. De waarde van jouw woning kan gestegen zijn na een verbouwing. Dit heeft invloed op de verzekering, dus in dit geval is het handig om een taxatie uit te laten voeren door een taxateur.

Heb je al een droomhuis op het oog? Dan kunnen wij jou helpen! Een aankoopmakelaar vergroot jouw kansen op die ene droomwoning. Wij doen ons uiterste best om voor jou het onderste uit de kan te halen. Bovendien weet de verkopende partij direct dat jij serieuze interesse hebt. Wil jij weten wat onze aankoopmakelaars voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Jouw woning kopen in 6 stappen! Je bent er uit, het wordt nu echt tijd om op zoek te gaan naar jouw droomwoning. Een eigen woning kopen waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben....
Hoe bepaal ik een goed openingsbod? Wanneer je na (wellicht verschillende bezichtigingen) een huis hebt gevonden dat je zou willen kopen, is het tijd voor de onderhandelingen. Je kunt da...
Nieuwbouw of bestaande bouw: ontdek wat bij jou pa... Als je een huis gaat kopen, kom je voor een hoop keuzes te staan. Een van de eerste is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Beide brengen voor...
Help! Er zijn meerdere bieders op een huis! Zin in een wedstrijdje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. De woningmarkt is immers zo krap, je moet een lange adem én diepe zakke...