bureauwaardering

Taxatie huis: wanneer, waarom en geldbesparende tips

Een taxatie huis is een waardebepaling van een woning. Je gebruikt een woningtaxatie bijvoorbeeld voor een hypotheek. Lees alles over je huis laten taxeren in ons blog.

Wat is een taxatie?

Een taxatie van een woning is een nauwkeurige waardebepaling van een huis. Een taxateur neemt alle belangrijke details van een woning op, zoals het soort huis, de oppervlakte en de kwaliteit van het huis. Op basis hiervan bepaalt hij de waarde van de woning. Alle eigenschappen van de woning en de woningwaarde worden opgenomen in het taxatierapport.

Waarom huis laten taxeren?

Een taxatie van je woning kan om verschillende redenen uitgevoerd. Dit zijn de vier meestvoorkomende redenen:

 1. Woning laten taxeren bij aankoop nieuwe woning.
  Als je een huis gaat kopen en je jouw droomhuis gevonden hebt, kun je een taxatie laten uitvoeren. Met de uitslag van deze taxatie kun je een reëel bod bepalen. Je kunt ook een taxatie laten doen, nadat je een bod hebt uitgebracht. Wij raden je aan om de taxatie na onderhandelingen uit te voeren. Je leest verderop waarom.
 2. Taxatie voor hypotheek aanvragen.
  Voor het verkrijgen van een hypotheek is het vaak verplicht om een geldig taxatierapport van de woning te hebben. Je moet de woning dus laten taxeren voor een hypotheek. Zonder zo’n taxatierapport gaan geldverstrekkers niet akkoord met de hypotheekaanvraag. Dus ben je op zoek naar jouw droomhuis of heb je er al een op het oog? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een taxateur. In het aankoopproces zal hij de taxatiewaarde van de woning berekenen en een taxatierapport opmaken. Het is belangrijk dat jij het aangekochte huis hebt laten taxeren voor de hypotheek om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.
 3. Waardebepaling woning bij verkoop eigen woning.
  Als jij jouw eigen woning gaat verkopen, is het handig om de waarde van de woning te bepalen. Zo kun je bepalen voor welke prijs jij de woning te koop gaat zetten. Daarnaast heb je op deze manier een goed argument voor de vraagprijs van jouw huis, je hebt immers de taxatiewaarde van de woning laten berekenen. Het is niet verplicht om de waarde van de woning te bepalen op deze manier, je kunt de vraagprijs ook laten schatten door de verkoopmakelaar.
 4. Taxatie na verbouwing of opnieuw verzekeren.
  Als jij je woning gaat verbouwen of opnieuw wilt verzekeren, is een taxatie handig om de (nieuwe) waarde van de woning te bepalen. De waarde van jouw woning kan gestegen zijn na een verbouwing. Dit heeft invloed op de verzekering, dus in dit geval is het handig om een taxatie uit te laten voeren door een taxateur.

Huis taxeren na bouwkundige keuring

Het is slim om de taxatie pas uit te laten voeren als je zeker weet dat je de woning wilt aankopen. Dan bespaar je de kosten van de taxatie als je besluit het huis niet te kopen naar aanleiding van bijvoorbeeld de bouwkundige keuring. Alle informatie over de bouwkundige keuring is terug te vinden in ons gratis e-book over de bouwtechnische keuring. Download hem vandaag nog gratis!

Taxatie voor hypotheek

Zoals hierboven al beschreven, is een taxatierapport noodzakelijk bij het verkrijgen van een hypotheek. Tegenwoordig mag de maximale hypotheek niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de waarde van het huis. Tegenwoordig is de maximale hoogte van de hypotheek 100% van de waarde van het huis. Je kunt dus niet meer lenen. Om de maximale hypotheek te kunnen berekenen, is een taxatierapport nodig waarin de waarde van de woning wordt aangetoond.

Ontbindende voorwaarden taxatie

Als de taxatie uitwijst dat de waarde van de woning lager is dan de prijs waarvoor je het wilt/kunt kopen, dan kan dat problemen opleveren bij de financiering. Je kunt dan immers een minder hoge hypotheek krijgen. Het is dus verstandig om in de ontbindende voorwaarden op te nemen dat je de financiering eerst rond moet krijgen. Lukt dat niet, en je hebt deze voorwaarde opgenomen, dan kun je kosteloos afzien van de koop van de woning.

NWWI taxatie

Steeds meer geldverstrekkers stellen de eis dat zij een gevalideerd taxatierapport willen hebben. Dit houdt in dat het taxatierapport moet zijn gecontroleerd door een erkend instituut. Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) valideert taxatierapporten. Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen zich bij het NWWI aansluiten. Zeker wanneer je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af wilt sluiten, is een NWWI-taxatierapport verplicht. De geldverstrekker kan je precies vertellen welke eisen er worden gesteld aan het taxatierapport. Zorg dus dat je voordat je de taxatie uit laat voeren, weet wat de eisen van de geldverstrekker zijn.

Kosten taxatie huis

De kosten voor een taxatierapport kunnen behoorlijk verschillen. Taxateurs zijn namelijk vrij in het bepalen van hun tarieven. Dat betekent dat het altijd verstandig is om tarieven van taxateurs met elkaar te vergelijken. Op www.taxatietarieven.com vergelijk je heel makkelijk en snel de tarieven van taxateurs bij jou in de buurt. Alle aangesloten taxateurs zijn erkend en kunnen je dus een NWWI-gevalideerd taxatierapport leveren.

Heb je al een droomhuis op het oog? Dan kunnen wij jou helpen! Een aankoopmakelaar vergroot jouw kansen op die ene droomwoning. Wij doen ons uiterste best om voor jou het onderste uit de kan te halen. Bovendien weet de verkopende partij direct dat jij serieuze interesse hebt. Wil jij weten wat onze aankoopmakelaars voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huizenmarkt 2021: succesvol zijn op een krappe won... Op de krappe woningmarkt van 2021 is het lastig om een geschikte woning te kopen. Libero Aankoop houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ...
4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkund... Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of j...
Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom een aankoopma... Je hebt besloten dat het tijd is om een woning te gaan kopen. Misschien wordt het jouw eerste woning, maar het kan ook jouw tweede of zelfs derde huis...
Een bouwdepot, zo werkt het! Heb je een woning gevonden waar je nog het nodige aan wilt verbouwen? Een bouwdepot kan de oplossing zijn om deze verbouwing te financieren. Lees hier...