Foto van een huis met een vraagteken erin

Waar kunnen we over onderhandelen?

Wanneer je een huis op het oog hebt en een bod hebt uitgebracht, is het wachten op een tegenbod. Daarna beginnen de onderhandelingen! Waarover kun je eigenlijk onderhandelen?

De onderhandelingen beginnen natuurlijk met het openingsbod. Daarna kun je onderhandelen over dingen als de overdrachtsdatum, roerende zaken en ontbindende voorwaarden.

De prijs

De onderhandelingen beginnen met de prijs. Bepaal van te voren wat je maximaal wilt betalen voor de woning. Denk daarbij aan de waarde van het huis en wat je je kunt permitteren qua hypotheek. Het is verder van belang om niet te hoog, maar ook niet te laag in te zetten. Bij een te hoog bod kun je moeilijk nog zakken en een te laag bod wordt niet serieus genomen.

Levertijd / overdrachtsdatum

De overdrachtsdatum kun je meenemen in de onderhandelingen over de prijs. Een vroege of late overdrachtsdatum kan namelijk afhankelijk van je situatie gunstig of nadelig zijn. Als je bijvoorbeeld eerst je woning nog moet verkopen, is het handig als je wat later de sleutels krijgt, zodat je geen dubbele lasten heeft. Kun je echter zo intrekken, dan is het fijner als je op korte termijn kunt verhuizen. Ook kan het zijn dat de verkoper eerst nog op zoek wil naar een nieuw huis, wat nadelig voor jou kan zijn. Dan heb je namelijk een hypotheekofferte met lange geldigheidsduur nodig, wat een hogere hypotheekrente betekent. De overdrachtsdatum kun je dan meenemen in de onderhandelingen. Wanneer de verkopende partij bijvoorbeeld liever een latere datum wil dan de datum die je voorstelt, kun je daarmee akkoord gaan onder voorwaarde dat de prijs zakt.

Inventaris / roerende zaken

Wanneer je een huis koopt, kan het zijn dat de vorige bewoners spullen willen doorverkopen aan jou, bijvoorbeeld de vloer of een koelkast. Als je zaken over wilt nemen, kun je hier aparte afspraken over maken of dit kan inbegrepen worden in de koopprijs. Ook dit is iets waarover je kunt onderhandelen. De verkoper stelt vaak een lijst met roerende zaken op. Zo niet, vraag er dan om. Op die manier kan er voor zowel koper als verkoper geen onduidelijkheid ontstaan over wat er bij de koop is inbegrepen.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden waarbij je nog onder de koop uit kunt. Binnen drie dagen na het tekenen van het voorlopige koopcontract kun je zonder reden nog onder de koop uit, maar daarna kan dit alleen op basis van ontbindende voorwaarden. Welke voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen, is iets waarover je kunt onderhandelen met de verkoper. Dit hangt ook af van de omstandigheden, bijvoorbeeld als je nog niet zeker weet of je de financiering rond krijgt of omdat er nog een bouwkundige keuring uitgevoerd moet worden. Als je dan nog onder de koop uit wilt en je kunt je dan beroepen op een van de ontbindende voorwaarden, kun je van de koop afzien en hoef je de verkoper niet te betalen.

 

Nu weet je waarover je kunt onderhandelen. Kun je nog onderhandel tips gebruiken? Je vind veel tips in het boek ‘Woning kopen? De Gouden Tips’ of volg de online training ‘De Gouden Tips voor het kopen van je woning’!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Een huis zoeken: dit moet je van tevoren weten Veel mensen gaan vol goede moed het internet op om een huis te zoeken. Maar al na twee minuten scrollen komen zij erachter dat een woning vinden moeil...
Maar er gaat niets van de prijs af! Woningen worden weer steeds sneller verkocht. Het komt zelfs regelmatig voor dat de verkoopprijs boven de vraagprijs uitkomt. Met name in de grote ste...
De koopovereenkomst Bij het kopen van een huis hoort uiteraard ook het tekenen van een contract. Deze koopovereenkomst tekent je als jouw bod op het huis is geaccepteerd....
6x Verhuistips die je moet kennen Gefeliciteerd, je hebt jouw droomwoning bemachtigd! Maar dan begint het grote geregel, want er moet verhuisd worden. Hoe pak je dat nou het beste aan ...