waarde

De waarde van jouw droomwoning

Het is eindelijk zo ver, je hebt je droomwoning gevonden en je wilt deze graag aankopen. Dan is het slim en vaak zelfs noodzakelijk om een taxatie uit te laten voeren. Door het uitvoeren van een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald. Als de taxatie is afgerond weet je dus precies wat jouw nieuwe of toekomstige droomwoning waard is.

Marktwaarde en factoren die van invloed zijn

Een taxateur bepaalt de marktwaarde van een woning, die waarde is belangrijk voor de geldverstrekker. De geldverstrekker gebruikt deze waarde namelijk om vast te stellen hoeveel geld jij maximaal kunt lenen.
De waarde van de woning hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de locatie en dan met name de stad waar de woning staat. Verder spelen de volgende factoren ook een rol:

  • De buurt;
  • Het bouwjaar;
  • Voorzieningen in de buurt;
  • Grootte van het huis;
  • Staat van het onderhoud;
  • Functionele indeling;
  • Enzovoorts.

Naast deze factoren spelen ook leuke extra’s als een luxe keuken, de ligging van de woning en de omgeving een rol bij het bepalen van de waarde van de woning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een prachtig uitzicht of de aanwezigheid van een drukke weg.

Wanneer voer je een taxatie uit?

In het aankoopproces zijn er verschillende momenten waarop je een taxatie zou kunnen laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld voor de onderhandelingen zijn, maar zeker ook na de onderhandelingen. Beide momenten hebben zo hun voor- en nadelen.

Voor het onderhandelen

Voordelen
Je weet precies wat de woning waard is voordat je aan de onderhandelingen begint.
Je kunt de taxatie als argument gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Nadelen
Je laat de verkopende partij merken dat je serieuze interesse in de woning hebt.
Je maakt al kosten voordat je een prijs bent overeengekomen bij de onderhandelingen.
Je onderhandelruimte wordt krapper, de verkoper weet immers al dat jij de woning graag wil aankopen.

Na het onderhandelen

Voordelen
Je hebt nog geen extra kosten gemaakt
Je kunt ná de onderhandelingen nog een taxatie laten uitvoeren en eventueel de onderhandelingen weer openbreken.

Nadelen
Je weet niet wat de taxatiewaarde is zodra je start met onderhandelen.
Je moet op korte termijn een taxateur regelen.

Kosten taxatierapport

Hoewel er vele taxateurs zijn die allemaal verschillende tarieven hanteren, moet ieder taxatierapport aan strenge eisen voldoen. Elk taxatierapport beschikt dan ook globaal over dezelfde onderdelen.
Toch liggen de kosten van taxatierapporten liggen niet vast, iedere taxateur is vrij om zelf tarieven voor de taxatie te bepalen. Vaak hanteren taxateurs een tarief van 0,185% van de getaxeerde waarde. Maar ook steeds meer taxateurs hanteren een vast tarief voor een taxatierapport. Er zijn wel wat vaste richtlijnen die door veel taxateurs toegepast worden, namelijk: hoe hoger de getaxeerde waarde, hoe lager het promillage. Verder dien je nog rekening te houden met btw, kadasterkosten en administratiekosten.
Omdat taxateurs hun eigen tarieven mogen bepalen is het verstandig om altijd de tarieven van taxateurs met elkaar te vergelijken. De taxatierapporten van erkende taxateurs voldoen allemaal aan strenge eisen, dus zorg dat je taxateurs met elkaar vergelijkt en bespaar behoorlijk op je kosten.

E-book

Een taxatie laten uitvoeren is dus een erg belangrijke stap in het aankoopproces van een woning. Maar het is ook een stap waarbij je veel geld kunt besparen. Wil jij nog meer tips en trucs over het doen van een taxatie? Wij hebben speciaal voor jou een e-book gemaakt over dit onderwerp! Je kunt hem gratis downloaden op onze website.BlogE-bookTaxatie

 

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe bieden op een huis: telefonisch of schriftelij... Hoe moet je bieden op een huis? Lees nu de verschillende manieren waarop jij op een huis kunt bieden. Hoe werkt bieden op een huis De woning van j...
Bedenktijd, wat is dat? Na flink onderhandelen ben je het eens geworden over de prijs voor de woning. Je wilt het liefst zo snel mogelijk tekenen en vastleggen dat de woning ...
Hypotheek met hulp van ouders; Schenking Als je jouw droomhuis wilt kopen zonder dat je over voldoende inkomsten beschikt, kun je een hypotheek met hulp van je ouders regelen. Er zijn verschi...
Een huis kopen voordat je eigen huis verkocht is: ... We weten het allemaal: de huidige woningmarkt is niet gemakkelijk. Er heerst een groot tekort aan woningen en de huizenprijzen stijgen al jaren. In de...