voorwaarden huis

Voorwaarden huis kopen, hoe zit dat ook alweer?

Je neemt ontbindende voorwaarden op in je bod om jouw risico op problemen rondom de aankoop van jouw woning te beperken. Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden die je moet kennen om succesvol een huis te kopen. Wij geven je in dit blog de ultieme opfriscursus over de voorwaarden als je een huis kunt kopen. Lees snel verder!

Onder voorbehoud van financiering

Deze ontbindende voorwaarde moet je eigenlijk altijd opnemen in de koopakte. Dit gaat niet op wanneer je er 100% zeker van bent dat je de financiering rond krijgt. Voor de verkopende partij is het heel fijn om geen voorbehoud van financiering in de koopakte tegen te komen. Toch raden wij aan om deze ontbindende voorwaarde altijd op te nemen in de onderhandelingen. Bij bieden onder voorbehoud van financiering moet je rekening houden aan de volgende aspecten:

  • De hoogte van de hypotheek die je nodig hebt en de maximale hypotheek die je kunt krijgen;
  • De datum waarop de ontbindende voorwaarde verloopt;
  • De inspanningsverplichting, wat inhoudt dat je een aantal afwijzingen van hypotheekverstrekkers moet kunnen overleggen.

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Als je een bestaande woning koopt, is het verstandig om dit onder voorbehoud van een bouwkundige keuring te doen. Vooral bij oude woningen is een bouwkundige keuring een goed idee. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, weet je precies wat de staat van de woning is. Je komt niet voor verrassingen te staan en voldoet direct aan jouw onderzoeksplicht. Bij bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring moet je rekening houden het maximale bedrag dat jij aan herstelkosten uit wilt geven. Daarnaast is het raadzaam om de termijn waarbinnen de bouwkundige keuring plaatsvindt op te nemen in jouw bod. Je kunt ervoor kiezen om de bouwkundige keuring zonder maximaal herstelbedrag in de onderhandelingen op te nemen. Het is dan wel noodzakelijk om de bouwkundige keuring binnen de wettelijke bedenktijd te laten plaatsvinden. Je kunt dan immers altijd nog onder de koopakte uit met de uitkomst van de bouwkundige keuring als reden.

Onder voorbehoud verkoop eigen woning

Het voorbehoud verkoop eigen woning wordt best veel gebruikt door mensen die hun eigen huis nog moeten verkopen. Deze voorwaarde voorkomt dat je met dubbele lasten komt te zitten. Voor de verkopende partij is het echter een hele vervelende voorwaarde, omdat zij veel minder zekerheid hebben. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de verkopende partij niet akkoord gaat met deze ontbindende voorwaarde. Als woningverkoper neem je wel een risico door deze voorwaarde te laten vervallen, maar je kunt je afvragen hoe lang de verkoop in de huidige woningmarkt gaat duren… Waarschijnlijk is jouw woning binnen mum van tijd verkocht en hoef jij je niet druk te maken.

Andere voorwaarden huis kopen

Dit waren natuurlijk niet alle ontbindende voorwaarden. Andere voorwaarden waar je nog over na kunt denken zijn bijvoorbeeld:

  • Onder voorbehoud van wijziging bestemmingsplan;
  • Onder voorbehoud van verkrijgen starterslening;
  • Onder voorbehoud van NHG.

Wil je alle ontbindende voorwaarden extra goed doorspitten voordat je gaat bieden op een huis? Wij hebben ze allemaal voor jou op een rijtje gezet in ons e-book over ontbindende voorwaarden. Download hem vandaag nog!

Wil je liever in een keer helemaal op de hoogte zijn van het gehele aankoopproces? Dan is onze webinar echt iets voor jou! Daarin vertellen we binnen een uur hoe je het beste kunt bieden op een huis, welke trucjes een verkoopmakelaar gebruikt en wat je zeker niet fout moet doen als je een huis gaat kopen. Schrijf je snel in!

Webinar De Gouden Aankooptips
Gratis de beste tips van een expert op het gebied van woningen kopen
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe weet ik zeker dat alles in de koopovereenkomst... In dit artikel lees je alles de koopovereenkomst van een huis. We vertellen je wat de inhoud van het koopcontract is en wat er zeker wel en zeker niet...
Strategie, tactiek en tips bij bieden op een huis Wil je een huis kopen? Lees alles over de beste strategie, tactiek en tips bij het bieden op een huis in dit blog. Strategie bepalen bij bieden o...
3 valkuilen van het voorlopig koopcontract Je hebt jouw droomhuis gevonden, na de bezichtiging was je nog steeds enthousiast en het is je gelukt een prijs overeen te komen met de verkopende par...
Bedenktijd, wat is dat? Na flink onderhandelen ben je het eens geworden over de prijs voor de woning. Je wilt het liefst zo snel mogelijk tekenen en vastleggen dat de woning ...