huis kopen met samenlevingscontract

Wat staat er in het voorlopig koopcontract huis?

Gefeliciteerd, het bod op jouw droomwoning is geaccepteerd door de verkopende partij! En nu? In de koopakte vind je uiteraard de koopprijs die jullie overeen gekomen zijn, maar er staat meer in de verkoopovereenkomst van jouw huis. In dit blog lees je er alles over.

Voorlopig koopcontract woning

Door het toevoegen van ‘voorlopig’ lijkt het alsof zo’n koopcontract niet bindend is, maar niets is minder waar. Een koopakte voor een huis is in principe bindend. Wel worden er vaak enkele ontbindende voorwaarden opgenomen in de verkoopovereenkomst van een huis. Mochten deze voorwaarden onverhoopt op jouw koop van toepassing zijn, dan kun je afzien van de koop. Ontbindende voorwaarden voor het voorlopige koopcontract van de woning zijn bijvoorbeeld:

  • Je krijgt de financiering (eventueel met NHG) niet rond;
  • Je krijgt geen woonvergunning;
  • De bouwkundige keuring brengt problemen aan het licht.

Wil je buiten de ontbindende voorwaarden onder de koopakte uit, dan moet dat binnen drie dagen. Na deze drie dagen betaal je een boete van ongeveer 10% van de koopsom voor het verbreken van de verkoopovereenkomst van het huis. Voor het verbreken van de koopakte op basis van de ontbindende voorwaarden heb je altijd schriftelijk bewijs nodig, zoals een uitdraai van de bouwkundige keuring of afwijzingen van hypotheekverstrekkers.

Inhoud koopakte huis

In de koopakte van een woning staan alle details die te maken hebben met jouw droomwoning. Zoals gezegd staat de koopprijs vermeld, maar ook andere prijsafspraken ontbreken niet in het voorlopig koopcontract van jouw woning. Afspraken over de betaling, de overdrachtsdatum en afspraken over roerende goederen staan allemaal in de koopovereenkomst van het huis. De meeste zaken zijn vast al besproken tijdens de onderhandelingen, maar zorg er wel voor dat ze goed op papier komen.

Verkoopovereenkomst huis op papier

In de meeste gevallen zal de verkopend makelaar de koopakte uitwerken, maar ook een notaris kan dit voor jullie doen. Voordat je de koopakte van de woning ondertekent, is het handig om deze even volledig na te lopen. Staat alles er in zoals jullie hebben afgesproken? Kloppen de ontbindende voorwaarden? Zijn de roerende goederen die achterblijven goed genoteerd? Het controleren van de koopakte kun je zelf doen of laten doen door een derde partij. Als alles klopt, kun je het voorlopig koopcontract van de woning met een gerust hart tekenen en de champagne ontkurken!

Wist je dat Libero Aankoop jou niet alleen helpt met onderhandelen? We ondersteunen je van aankoopscan tot notaris, dus ook de koopakte controleren we voor je! Neem vandaag nog contact op voor meer informatie.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Bedenktijd, wat is dat? Na flink onderhandelen ben je het eens geworden over de prijs voor de woning. Je wilt het liefst zo snel mogelijk tekenen en vastleggen dat de woning ...
Wat doet een notaris? Een duidelijk overzicht Wat doet een notaris? En mag je een notaris zelf kiezen? Libero Aankoop legt het allemaal uit in dit blog. Lees snel verder en kom alles te weten over...
Makelaarsverhalen: Zo zit het met de wettelijke be... Wat houdt de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis in? Wat zijn je rechten en je plichten? In deze blog lees je alles wat je moet weten ov...
Bod geaccepteerd… en nu? 6 dingen die jij mo... Je bod is geaccepteerd: en nu? Nu is het tijd de aankoop af te ronden. Lees hier alles wat je nog moet regelen nadat jouw bod is geaccepteerd. Bo...