Foto van een aantal nieuwbouwwoningen en een groen perk.

Het verzekeren van je huis

Als je de eigenaar van je nieuwe woning bent geworden, het tekenen van de contracten rond is en de inrichting klaar is, dan houdt het geregel helaas nog niet op. Waar je dan nog aan moet denken, is het verzekeren van je huis.

 

Tegenwoordig kun je je haast overal wel tegen verzekeren, maar welke verzekeringen zijn echt van belang als je een eigen huis heeft? Bij het verzekeren van je huis kun je denken aan:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Inboedel- en opstalverzekering
  • Woonlastenverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Kapitaalverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is in principe noodzakelijk. Deze is belangrijk omdat jij of je kind aansprakelijk gesteld kan worden als schade of letsel aan anderen wordt veroorzaakt. De aansprakelijkheidsverzekering dekt dan de schadeclaims, die erg hoog op kunnen lopen. Je kunt zelf het verzekerde bedrag bepalen en een eventueel eigen risico. De premie is hiervan afhankelijk.

Inboedel- en opstalverzekering

Inboedel

Met een inboedelverzekering (woonhuisverzekering) verzeker je je inboedel tegen inbraak, brand en waterschade. Met een eigen huis en inventaris kun je dus eigenlijk niet zonder inboedelverzekering; je kunt immers nooit zeker weten wat je overkomt. Er zijn verschillende soorten inboedelverzekeringen qua dekking: Brand- inbraakverzekering, Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV), Extra Uitgebreide Gevaren Verzekering (EUGV) en een All-riskverzekering. De premie van je inboedelverzekering is afhankelijk van de soort dekking, het verzekerde bedrag, de bouwwijze van jouw woning, je woonplaats, het eigen risico en de inbraakbeveiliging.

Opstal

Een opstalverzekering verzekert je woning ook tegen schade door brand, storm en inbraak, maar dan gaat het niet om de inboedel, maar om alle onroerende zaken die bij jouw woning horen, zoals schuurtjes, verwarming, zonnepanelen, leidingen, sanitair, schuttingen en ook glas kun je meeverzekeren. Een opstelverzekering is, in tegenstelling tot een inboedelverzekering, verplicht. De waarde van de opstal moet bij het afsluiten van de verzekering worden vastgesteld. De premie kan verschillen per regio en verzekeraar, en is afhankelijk van de bouwwijze van jouw woning, de herbouwwaarde en de staat van onderhoud.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering komt van pas als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. De woonlastenverzekering keert dan uit, zodat je tijdens een periode dat je arbeidsongeschikt of werkloos bent de hypotheeklasten kunt blijven betalen. Je kunt aan het begin van de looptijd één bedrag betalen of een maandelijkse premie. Het is slim om na te gaan of je wel een woonlastenverzekering nodig hebt. Als je bijvoorbeeld genoeg eigen vermogen hebt, je partner in geval van nood meer kan gaan werken of als je kunt besparen op uitgaven, is een woonlastenverzekering waarschijnlijk overbodig. Daarnaast zijn er soms dergelijke verzekeringen (automatisch) via je werk. Zoek dus eerst uit of je al verzekerd bent en hoe jouw financiële situatie is.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd tegen juridische conflicten. Dit kan ook rondom je huis ontstaan; een rechtsbijstandverzekering kan je dan veel geld, tijd en stress besparen. De ondersteuning bestaat uit advies geven, overleg met beide partijen en het nemen van juridische stappen. Je kunt een keuze maken uit één of meerdere modules: verkeer, inkomen, arbeid, medisch, consument en wonen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is in veel gevallen verplicht. Deze verzekering keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt, om zo je nabestaanden de hypotheek te kunnen laten betalen en zodat ze in het huis kunnen blijven wonen.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert een eenmalig bedrag uit op een afgesproken datum, waarvoor elke maand een premie wordt ingelegd door de verzekeringnemer. Deze verzekering wordt vaak gekoppeld aan de kapitaalverzekering, zodat aan het einde van de looptijd de hypotheek kan worden afgelost. De kapitaalverzekering is meestal een gemengde verzekering: het kapitaal wordt dan ook uitgekeerd als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd. De premie bestaat daarnaast uit een spaar- of beleggingsdeel en een overlijdensrisicodeel.

Zoals je hebt gelezen, is er een aantal verzekeringen dat erg handig is als je een eigen woning bezit. Sommige verzekeringen zijn verplicht en andere niet, maar soms wel aan te raden. Aan jou de afweging welke je afsluit. Meer over verzekeren kun je ook lezen in het boek: ‘Woning kopen? De gouden tips”

Bron: Verzekering Eigen Huis

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

In drie stappen je hypotheek regelen Wij adviseren altijd om voorafgaand aan de huizenjacht te informeren hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit voorkomt teleurstellingen, bijvoorbeeld wa...
Wat is een hypotheek? Bereken jouw maximale hypoth... Jij hebt besloten dat het tijd is geworden om een huis te gaan kopen. Jouw huidige woning is eigenlijk te klein (of juist te groot) geworden, of je wi...
Zo kunnen ouders garant staan voor de hypotheek Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg ...
Hypotheek Zzp; veel gemaakte denkfouten Je bent zzp’er en je bedrijf is al enkele jaren winstgevend. Nu wil je graag een huis kopen. Een hypotheek krijgen, werkt als zzp’er net wat anders da...

Één gedachte over “Het verzekeren van je huis

Comments are closed.