Logo van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

NHG-grens per 1 juli verlaagd

Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je met de NHG korting krijgen op je hypotheekrente. NHG staat voor Nationale Hypotheekgarantie. Nu geldt dit voor hypotheken tot een bedrag van € 265.000, maar per 1 juli wordt deze NHG-grens verlaagd naar € 245.000. Wat betekent dit voor jou?

De huidige regeling

Nu is het zo dat de NHG van toepassing is op een hypotheek tot € 265.000, wat inclusief bijkomende kosten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, advieskosten en borgtochtprovisie is. Wanneer je een bestaande woning koopt, mogen de aankoopsom en verbouwingskosten niet meer dan € 250.000 zijn, omdat NHG standaard 6% meerwerk rekent. Dit bedrag geldt ook voor een nieuwbouwwoning (koop/aanneemsom en meerwerk).

NHG-grens vanaf 1 juli 2015

Per 1 juli wordt dit bedrag dus € 245.000 in plaats van € 265.000, wat betekent dat bij bestaande woningen de koopsom en verbouwingskosten niet meer dan € 231.132 mogen zijn. Bij nieuwbouwwoningen geldt ditzelfde bedrag voor de koop/aanneemsom en meerwerk.

De komende jaren zal de NHG-grens blijven dalen. Zo zal de NHG-grens na 1 juli 2016 nog maar € 225.000 bedragen.

Waarom NHG?

De NHG is er om zoveel mogelijk woningbehoud te genereren. Wanneer dit de woningeigenaar niet lukt, neemt NHG de restschuld over (onder voorwaarden). Je betaalt daarom minder hypotheekrente (voordeel kan oplopen tot 0,7% per jaar), maar wel eenmalige kosten (1% over het totale hypotheekbedrag). Je kunt NHG afsluiten als je een woning gaat kopen, maar ook als je al een huis bezit en wilt verbouwen. Voorwaarden die NHG stelt, zijn dat er een taxatierapport moet zijn uitgebracht door een gecertificeerd validatie-instituut en er moet een waarborgcertificaat zijn uitgegeven bij nieuwbouw.

Wil je nog profiteren van de huidige NHG-grens? Dan dient de hypotheekofferte vóór 1 juli zijn uitgegeven door de bank. Het maakt niet uit wanneer deze ondertekend wordt. Betaal niet teveel voor jouw droomhuis, maar ga voor de absolute bodemprijs door de aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ in te schakelen. Vraag een gratis adviesgesprek aan en kijk naar de mogelijkheden.

Bron: NVM, Vereniging Eigen Huis

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie