Wat zijn verborgen gebreken?

Een verborgen gebrek is een gebrek dat je pas na de koop van het huis ontdekt. Het is een gebrek dat niet met het blote oog zichtbaar is. Als je een huis koopt, dan kunnen er gebreken zijn. Die zijn voor het tekenen van het koopcontract bekend. Een verborgen gebrek is een gebrek dat je pas na het tekenen van het koopcontract vindt.

Verborgen gebreken huis: wie is verantwoordelijk?

18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

Als de verkoper van het huis vóór de koop al wist van de gebreken, maar die niet heeft verteld, dan heeft hij niet voldaan aan de informatieplicht. De verkoper is in dat geval aansprakelijk voor het herstel van het verborgen gebrek. Wist de verkoper ook niets af van het verborgen gebrek? Dan ben je in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk. Je betaalt de kosten voor de reparatie dan zelf. Je kunt wel proberen om de verkoper verantwoordelijk te stellen. Vooral als je zelf wel aan hebt voldaan aan je onderzoeksplicht en dit kunt aantonen, maak je best kans dat de verkoper (een deel van) de herstelkosten moet betalen.

Meest voorkomende verborgen gebreken

Meest voorkomende verborgen gebreken - checklist

Er zijn een aantal verborgen gebreken die vaak voorkomen:

    1. Houtwormen en boktorren. Deze insecten zijn gek op hout en kunnen flinke schade aan de houten constructie van je dak of plafond veroorzaken.
    2. Verzakte vloeren. Hierdoor kun je grote problemen krijgen aan gas-, water- en elektriciteitsleidingen. Ook kun je gescheurde muren krijgen, doordat de vloer verzakt is.
    3. Problemen met de cv-ketel. Een cv-ketel gaat vaak zo’n vijftien jaar mee. Daarna is de ketel zeker aan vervanging toe. Kijk daarom altijd hoe oud de cv-ketel is. Dan kun je hoge kosten voorkomen.
    4. Asbest. In oudere woningen zit vaak asbest. Dit is vaak niet met het blote oog te zien. Laat je daarom goed informeren of er asbest in de woning zit en waar dit precies zit.
    5. Kapotte leidingen. Als je een oud huis koopt, dan is de kans groot dat de leidingen ook oud zijn. Een kapotte leiding kan voor veel schade zorgen door het hele huis.

Verborgen gebreken voorkomen

Om een verborgen gebrek te voorkomen, moet je zelf goed onderzoek doen naar de bouwkundige staat van de woning. Als koper heb je zelf een onderzoeksplicht en daar moet je ook aan voldoen. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, voldoe je altijd aan je onderzoeksplicht. De meeste verborgen gebreken komen door zo’n keuring aan het licht. Een bouwkundige bekijkt de woning en je krijgt van hem een bouwkundig rapport waar precies in staat wat de staat van de woning is.

Verborgen gebreken termijn

Heb je een huis gekocht en kom je een verborgen gebrek tegen? Dan moet je dit binnen twee maanden na de koop van de woning melden aan de verkoper. Na die twee maanden kun je de verkoper niet meer aansprakelijk houden voor het verborgen gebrek. Soms is de termijn van twee maanden te kort om het gebrek en de gevolgen goed in kaart te brengen. Je moet dan alsnog het gebrek binnen twee maanden informeren. Je kunt dan zeggen dat de details van het gebrek later komen. Vind je een verborgen gebrek één jaar na de verkoop van de woning? Dan is het gebrek en de reparatiekosten altijd voor jouw eigen rekening.

Clausules die te maken hebben met verborgen gebreken

Er zijn een aantal clausules die de verkoper in de koopakte kan meenemen om zichzelf in te dekken tegen verborgen gebreken:

  • Asbestclausule. Deze clausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst als er een kans op asbest in de woning bestaat. Als koper verklaar je met deze clausule dat je hiervan af weet. Je kunt de verkoper dan niet aansprakelijk stellen als er asbest in de woning wordt gevonden. 
  • Ouderdomsclausule. Deze clausule beschermt de verkoper van de woning. Als de woning oud is, dan kun je deze clausule toevoegen. Als koper weet je dan dat je een woning koopt waarvan de bouwkwaliteit minder goed kan zijn dan bij nieuwe woningen.
  • Niet-zelfbewoningsclausule. In deze clausule staat dat de verkoper nooit zelf in de woning heeft gewoond. Hierdoor weet hij ook niets van de eigenschappen en/of gebreken van de woning.

Vond je dit artikel nuttig?