Afbeelding van een lege ruimte.

De bouwkundige keuring – verborgen gebreken

Wanneer je overweegt een huis te kopen dan wil je (na de koop) natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat de staat van de woning is voordat je het koopcontract gaat tekenen. Als koper heb je zelfs een onderzoeksplicht. Onderzoek doen naar de staat van de woning is dus niet alleen belangrijk; je bent verplicht om uitgebreid onderzoek te doen. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, raak je op de hoogte van de staat van de woning en van verborgen gebreken.

Waar moet je onderzoek naar doen?

De onderzoeksplicht houdt in dat jij als koper onderzoek moet doen naar de volgende dingen:

 • Wat is de staat van de woning?
 • Zijn er erfdienstbaarheden?
 • Zijn er kwalitatieve verplichtingen?
 • Is er kettingbeding?
 • Zijn er regulerende bepalingen?
 • Wat zegt het bestemmingsplan?
 • Is er een Wet voorkeursrecht gemeenten?
 • Is er een huisvestingsvergunning nodig?
 • Is er bodemverontreiniging?
 • Is er erfpacht?
 • Moet je inschrijven bij het kadaster?

BlogE-bookBouwkeuring

De staat van de woning en verborgen gebreken

Een bouwkundige keuring is van belang om te voldoen aan jouw onderzoeksplicht. De bouwkundige stelt je op de hoogte van essentiële gebreken, geeft aan welke onderdelen onderhoud nodig hebben en wat bijvoorbeeld de kwaliteit van de vloer en van de constructie van het huis is.

De bouwkundige kan je vertellen welke kosten je in de toekomst kunt verwachten voor herstel en reparatiewerkzaamheden en voor het onderhoud van de woning. Met een bouwkundige keuring ben je dus perfect op de hoogte van de staat van de woning en de verborgen gebreken.

Rapport of meeloopkeuring

Een bouwkundige kan een bouwkundig rapport voor jou opmaken. Dit rapport bestaat uit de bevindingen van de bouwkundige, de gevonden gebreken en herstelkosten. Een bouwkundig rapport is verplicht als de taxateur constateert dat er sprake is van achterstallig onderhoud van 10% of meer van de woningwaarde, of als de taxateur adviseert een bouwkundig rapport op te laten stellen.

In veel gevallen is een bouwkundig rapport dus helemaal niet verplicht. Om kosten te besparen kun je dan een meeloopkeuring laten uitvoeren. De meeloopkeuring wordt uitgevoerd tijdens een bezichtiging. Je kunt de bouwkundige dan vragen stellen en je ontvangt in dat geval mondeling advies en uitleg over de staat van de woning.

Invloed op prijs van de woning

Je kunt de resultaten van de bouwkundige keuring meenemen in de onderhandelingen over de prijs van de woning. In sommige gevallen kan er zelfs nog veel van de prijs af als de staat van de woning slechter blijkt te zijn dan vooraf gedacht. Ook kun je een ontbindende voorwaarde opnemen in het koopcontract met betrekking tot de bouwkundige keuring. Komt er uit de keuring naar voren dat je voor een veel hoger bedrag reparaties uit moet laten voeren dan afgesproken, dan kun je o.b.v. de ontbindende voorwaarde nog van de koop af zien.

Libero Aankoop en de bouwkundige keuring

Bij Libero Aankoop zorgen we er eerst voor dat we de bodemprijs van de woning achterhalen. Pas na het achterhalen van deze bodemprijs schakelen we externe experts in voor verder onderzoek. Hieronder valt dus ook de bouwkundige. Onze bouwkundige zal een meeloopkeuring uitvoeren; zo maken woningkopers geen overbodige kosten voor de aankoop van een woning.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Wanneer een taxatie voor een woning? Je hebt vast wel eens met een taxateur te maken gehad. Misschien moest jouw huis getaxeerd worden, of ging je juist een huis kopen en wilde je de waar...
De waarde van jouw droomwoning Het is eindelijk zo ver, je hebt je droomwoning gevonden en je wilt deze graag aankopen. Dan is het slim en vaak zelfs noodzakelijk om een taxatie uit...
5x veelgestelde vragen over taxatie huis Twee weken geleden hebben we al jouw brandende vragen over de bouwkundige keuring beantwoord, maar ook over de taxatie hebben jullie prangende vragen....
Het NWWI-taxatierapport Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen...