hoe ontdek je verborgen gebreken in een woning

Hoe ontdek je verborgen gebreken in een woning?

Stel je voor, je hebt een woning gekocht en plots kom je tot de ontdekking dat er een lekkage op de zolder zit. Wanneer je een plafondplaat weghaalt valt je mond open van verbazing… er is ook nog sprake van brandschade. Help, verborgen gebreken. Hoe kun je dit voorkomenE

Wat zijn verborgen gebreken?

Wanneer je een woning gaat kopen, dan kan er sprake zijn van gebreken aan de woning. Dit kunnen hele uiteenlopende zaken zijn, van een lekkend dak tot een niet functionerende kookplaat. Het zijn vaak dingen die op het eerste oog niet zo opvallen. Wij gaan je vertellen hoe je deze verborgen gebreken in huis ontdekt.

Eerste bezichtiging woning

Tijdens de eerste bezichtiging van een woning is het belangrijk dat je de verliefdheid even laat varen en kijkt naar eventuele gebreken. Open ramen en deuren, bekijk de dakgoten, inspecteer de keuken, trek het luik van de kruipruimte open en stel vragen. Op deze manier kun je al veel gebreken opsporen. Het geeft je een goede indicatie van de staat van de woning en bovendien ben je dan op de hoogte van het feit dat er nog kosten aan zitten te komen.

Onderzoeksplicht koper

Als koper heb je onderzoeksplicht. Met andere woorden, je ben verplicht om de woning te onderzoeken op eventuele verborgen gebreken. Een heel aantal zaken kun je als koper zelf bekijken. Zodra het op constructieve zaken aankomt, is een bouwkundige keuring van belang. De bouwkundige gaat tijdens deze keuring door de woning en zal zijn bevindingen met jou als koper delen. Met deze keuring voldoe je aan je onderzoeksplicht. Gebreken die aan het licht komen, kunnen leiden tot nieuwe onderhandelingen of het afzien van de koop.

Meldingsplicht van de verkoper

Waar er een onderzoeksplicht is voor de koper, is er een meldingsplicht voor de verkoper. De verkoper is dus verplicht om jou te informeren over eventuele gebreken van de woning die bij hem bekend zijn. Wanneer achteraf blijkt dat de verkoper iets gezegd heeft wat niet klopt, kun je hem alsnog aansprakelijk stellen. Dit is ook het geval wanneer hij iets niet heeft gemeld.

Wat te doen bij geborgen gebreken

Wanneer je na je onderzoeksplicht toch nog een gebrek aantreft, dan kun je de verkopende partij hiervoor aansprakelijk stellen. Meld het gebrek zo snel mogelijk bij de verkoper en vraag hem om het op te lossen. Wij raden aan om alles schriftelijk te doen en om een schriftelijke respons te vragen, zodat je alles zwart op wit hebt. Kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. Lukt dit niet dan kun je verkopende partij in gebreke stellen met een aangetekende brief. In sommige gevallen komt de verkopende partij niet over de brug en blijft het probleem bestaan. In deze gevallen kun je een procedure starten. Dit is uiteraard de minst wenselijke en meest kostbare stap.

Voorkom een miskoop

Verborgen gebreken kunnen de euforie over een woning snel tot een nulpunt laten dalen. Dit wil je dus hoe dan ook voorkomen! Een miskoop zit in een klein hoekje, maar met extra informatie weet je wel waar je allemaal op kunt letten. In onze GRATIS online aankooptraining staan we hier uitgebreid bij stil en bieden we je de gelegenheid om vragen te stellen. Ga goed voorbereid op pad en schrijf je nu in voor onze online aankooptraining. Let op: Er zijn slechts 500 plekken beschikbaar, vol = vol.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Deze verborgen gebreken kom je het vaakst tegen Als je een huis koopt, moet je goed letten op verborgen gebreken. Om de gebreken van een woning bloot te leggen, kun je een bouwkundige keuring laten ...
Besparen bij aankoop woning Vorige week heb je kunnen lezen welke kosten er komen kijken bij de koop van een woning en hoeveel eigen geld je daar, naast de hypotheek, voor nodig ...
Makelaarsverhalen – (Verborgen) gebreken bij aanko... Steeds vaker kom ik vrij aanzienlijke (verborgen) gebreken tegen. Laatst nog een woning waarbij alle kozijnen op de beneden verdieping lek waren, nada...

2 gedachtes over “Hoe ontdek je verborgen gebreken in een woning?

  1. voldoe je aan je onderzoeksplicht wanneer de verkopende partij een bouwtechnische keuring heeft laten uitvoeren en je het rapport in bezit hebt met daarin de gebreken? Of moet je toch zelf een nieuwe keuring laten doen?

    1. Hallo Franca,
      De onderzoeksplicht is de verantwoording van de koper. Om twijfels te voorkomen, kun je dus het beste zelf aan de onderzoeksplicht voldoen door een keuring uit te laten voeren.

Comments are closed.