rutte-3-veranderingen-voor-jou

Rutte III: Dit verandert er voor huizenbezitters

De plannen van het nieuwe kabinet ‘Rutte III’ zijn bekend. Er gaat veel veranderen, ook voor (potentiële) huizenbezitters. Het nieuws van de versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek is wel even schrikken. En de Wet Hillen gaat op de schop. Deze wordt in 30 jaar afgebouwd. Er wordt veel gezegd en gedacht, maar wat betekenen deze veranderingen nou écht voor jou als huizenbezitter?

Wat verandert er ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek?

Klonken er eerder nog geluiden dat de hypotheekrenteaftrek met 0,5 % per jaar werd verlaagd, is er nu definitief sprake van een versnelde verlaging. Tijdens de presentatie van het regeerakkoord, Rutte III, werd duidelijk dat huizenbezitters vanaf 2023 maximaal 37% van de betaalde hypotheekrente kunnen aftrekken. Dit is dus 20 jaar eerder dan in eerste instantie werd gezegd.

De Wet Hillen verdwijnt

Wet Hillen is in 2005 in het leven is geroepen. Deze wet zorgt ervoor dat mensen die hun hypotheek (bijna) helemaal hebben afgelost geen eigenwoningforfait hoeven te betalen, wanneer deze hoger is dan de hypotheekrenteaftrek. In het nieuwe regeerakkoord staat dat de Wet Hillen in 30 jaar tijd wordt afgebouwd.

Wat zijn de gevolgen voor jou als huizenbezitter?

Huizenbezitters konden leven met het idee dat de hypotheekrente omlaag zou gaan met 0,5% per jaar. Na de presentatie van het regeerakkoord klinken er geluiden van ongerustheid. De hypotheekrenteaftrek beperking wordt versneld verlaagd, waardoor je minder lang aanspraak kunt doen op de aftrek. Tot 2020 zal er nog een voortzetting zijn, van de reeds ingezette daling, van 0,5% per jaar. Vanaf 2020 zal de daling zich voortzetten met 3% per jaar. De Wet Hillen wordt met een looptijd van 30 jaar afgeschaft. Voor mensen die de hypotheek (bijna) hebben afbetaald, betekent dit dat er een ‘aflosboete’ betaald moet worden voor het bezit van een eigen woning. Dit zal stapsgewijs gaan.

Compensatie!

In het regeerakkoord is een compensatie opgenomen voor de hypotheekrenteaftrek beperking. Huizenbezitters worden op de volgende wijzen gecompenseerd:

Sociale vlaktaks:

Het belastingstelsel wordt hervormd naar twee schijven. Er is een vast tarief voor de lage en middeninkomens, maar een extra opslag voor hoge inkomens. De eerste schijf is t/m een inkomen van €68.600 en daarover wordt een tarief van 36,93% betaald. De tweede schijf is vanaf €68.600 en daarover wordt een tarief van 49,5% betaald. Hierdoor profiteert de middengroep het meeste.

Eigenwoningforfait:

De echte compensatie zit in het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is het bedrag dat je, als woningbezitter, bij de aangifte van de inkomstenbelasting (in box 1) bij je inkomen mag optellen. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Nu ligt dat nog op 0,75% van de WOZ waarde. Dit wordt 0,6%.

Wat betekent dit voor toekomstige woningkopers?

Waar eerst misschien de gedachte “help!” overmeesterde, wordt nu duidelijk dat de situatie van huizenbezitters er plussend en minnend niet per definitie op achteruit gaat. Wil jij, na alle wijzigingen in het regeerakkoord, nog steeds jouw droomhuis kopen en kun je wel wat aankooptips gebruiken? Schrijf je dan in voor onze gratis online training, waar aankoopexpert Korné Pot gouden tips geeft om een topaankoop te doen. Let op; er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen, dus meld je snel aan voor de online aankooptraining. Vol = vol!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuw jaar, nieuwe hypotheekregels Het eind van het jaar is in zicht, nog 1,5 maand en dan is het alweer 2016. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en nieuwe regels. Ook voor het afsluiten ...
Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...
Huis kopen terwijl oude huis nog niet verkocht is Je hebt je woning net te koop gezet, maar kan het niet laten om alvast op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Plotseling stuit je op jouw droomhuis. ...
Een huis kopen voordat je eigen huis verkocht is: ... We weten het allemaal: de huidige woningmarkt is niet gemakkelijk. Er heerst een groot tekort aan woningen en de huizenprijzen stijgen al jaren. In de...

2 gedachtes over “Rutte III: Dit verandert er voor huizenbezitters

 1. Goeden morgen Korne Pot

  Weet niet of ik iets kan met uw tips maar ik wil het wel graag proberen .
  Ik ben huizen bezitter maar wil verkopen en een ander huis gaan kopen .
  Dus tips en truc zijn heel welkom .
  En natuurlijk ook op belasting gebied .

  1. Beste L van der Bijl,

   Bedankt voor je reactie. Wij nemen contact met je op om jouw situatie door te bespreken.

   Groetjes,
   Hylke – Libero Aankoop

Comments are closed.