Veranderingen

5 Veranderingen in 2017 op de huizenmarkt

Op de derde dinsdag van september wordt het vaak al duidelijk. Tijdens de troonrede op Prinsjesdag voorspelt de koning vaak al wat er het jaar erop gaat gebeuren in Nederland. Het is dan ook niet onverwachts dat er vanaf 2017 wat veranderingen zullen plaatsvinden op de woningmarkt. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor jou op een rijtje gezet.

Veranderingen qua hypotheek

Dit is natuurlijk al langere tijd bekend. De laatste jaren is het bijna een gewoonte geworden dat de maximale hypotheek zakt. Voor 2017 geldt niet anders. In 2017 kun je nog maar 101% van de marktwaarde van jouw droomwoning lenen. In 2016 is dit nog 102%. Het belangrijkste gevolg hiervan is dat je als huizenkoper meer eigen geld moet inbrengen.

Nationale Hypotheek Garantie grens gaat omhoog

Een positieve verandering in 2017 is dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens omhoog gaat. Hij wordt namelijk opgeschroefd naar €245.000. Dat betekent dat je voor duurdere woningen een NHG kunt aanvragen. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 2016. Op dit moment kun je een NHG enkel aanvragen bij woningen met een prijs tot €231.132.

Belastingvrij schenken

Goed nieuws voor degene die weer geld wil schenken. Net zoals in 2014 is het in 2017 weer mogelijk om tot €100.000 belastingvrij te schenken. Dit geld mag voor verschillende doeleinden gebruikt worden:
Het kopen, verbeteren of onderhouden van een koopwoning;
Het aflossen van een hypotheekschuld;
Het aflossen van een restschuld van een eigen woning die al verkocht is;
Het afkopen van rechten van erfpacht of opstal.

Er zit echter nog een belangrijke regel verbonden aan het belastingvrij schenken. De ontvanger moet namelijk tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Gezamenlijke hypotheek wordt hoger

Op dit moment wordt de inkomen van de partner voor slechts 50% meegenomen in een hypotheekaanvraag. Vanaf 2017 zal dit met 10% stijgen. Dat betekent dus dat de inkomsten van jouw partner (of die van jouzelf) nu met 60% meegenomen worden in een hypotheekaanvraag. De maximale hypotheek dat jullie kunnen lenen, zal dus gaan stijgen!

Vernieuwde starterslening

Ik heb jullie al eerder verteld dat de Starterslening ook in 2017 gewoon blijft bestaan. Echter wordt hij wel enigszins aangepast, maar niet op zo’n manier dat jij er last van hebt! Wil jij hier meer over weten? Lees dan ons blog over de Starterslening.
‘Libero Aankoop’ helpt je graag bij de perfecte aankoop. Onze aankoopmakelaars staan voor je klaar en zullen bieden tot de absolute bodemprijs is behaald. Wil je in contact komen met één van onze aankoopmakelaars of heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Bezichtigen? 3 oktober Open Huizen Dag! Over precies een maand is het weer zo ver: de NVM Open Huizen Dag! Op zaterdag 3 oktober stellen tienduizenden woningbezitters hun huis open voor bezi...
Bieden op een huis Eindelijk, je hebt de woning van je dromen gevonden. Ook na de bezichtiging ben je nog steeds positief en eigenlijk zie je jezelf al in dit huis wonen...
Hypotheek met hulp van ouders; Schenking Als je jouw droomhuis wilt kopen zonder dat je over voldoende inkomsten beschikt, kun je een hypotheek met hulp van je ouders regelen. Er zijn verschi...
Let op! Extra hypotheek voor energiezuinige woning... Een woning kopen gaat niet over een nacht ijs. Het is namelijk een flinke investering waar je het liefst jaren mee vooruit wil. Daarbij wordt ook stee...