financiele-veranderingen-voor-huizenkopers-in-2018

Financiële veranderingen voor huizenkopers in 2018

Huizenkopers opgelet! Tijdens Prinsjesdag werd duidelijk wat er voor jou als huizenkoper in 2018 zoal gaat veranderen op financieel gebied. Geen paniek, wij geven jou uitleg bij deze veranderingen.

Maximale hypotheek omlaag naar 100%

Op dit moment kun je 101% van de waarde van de woning lenen, maar in 2018 zal dit nog maar 100% zijn. Dit houdt in dat de maximale hypotheek omlaag gaat en dat jij als huizenkoper meer eigen geld nodig hebt bij de aankoop van een huis. Bijkomende kosten als notariskosten, overdrachtsbelasting, makelaarskosten en financieringskosten moeten door de koper zelf bekostigd worden. Het verbouwen van je woning en kosten voor energiebesparende maatregelen vallen hier niet onder.
De versobering is al vanaf 2013 van kracht. Vanaf toen ging de maximale hypotheek omlaag met 1% per jaar. In 2018, zal naar alle waarschijnlijkheid voor het laatst een daling van 1% worden doorgevoerd.  N.B. De maximale hypotheek wordt gebaseerd op de werkelijke waarde van de woning. Denk hier goed aan tijdens je zoektocht en eventuele biedingen. Dit voorkomt dat je op een later moment voor verrassingen komt te staan.

Aanpassing NHG grens

De grens voor een hypotheek met NHG wordt in 2018 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs van het landelijk gemiddelde. De NHG grens ligt het komende jaar aanzienlijk hoger dan in andere jaren. Dit heeft alles te maken met de stijgende huizenprijzen. Als je in 2018 een hypotheek met NHG wilt afsluiten, dan kan je koopsom dus hoger liggen dan in 2014 het geval was. Voor een hypotheek met NHG staat een maximum bedrag, zorg dat je daar niet overheen komt als je gebruik wenst te maken van de NHG.

Maximale hypotheekrenteaftrek gaat vesneld omlaag

In 2017 hebben we nog een maximale hypotheekrenteaftrek van 50%. In 2018 zal dit met 0,5% dalen naar een maximale hypotheekrenteaftrek van 49,5%. Niet iedereen zal hier wat van merken. De daling van de maximale hypotheekrenteaftrek zal van toepassing zijn voor mensen met een inkomen boven de € 68. 507. De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd naar 37 % in 2023. Deze versnelde afbouw wordt gecompenseerd door een aanpassing van het eigenwoningforfait.

Geen renteaftrek voor nieuwe verkopen met restschuld

Als je een huis verkoopt, maar dit niet voldoende oplevert om de hypotheek volledig af te betalen, dan blijf je met een restschuld zitten. Deze restschuld is maximaal 15 jaar aftrekbaar. Er is besloten de regeling, met betrekking tot renteaftrek van de restschuld, niet meer voort te zetten in 2018. Wat houdt dat in? Als je in 2018 een huis verkoopt, maar met de opbrengst de hypotheek niet volledig kunt afbetalen dan komen de kosten hiervan volledig bij jou als verkoper te liggen. Voor mensen die voor 2018 hun huis hebben verkocht met een restschuld blijft de renteaftrek van kracht.

WOZ waarde stijgt

De WOZ – waarde, ook wel Waardering Ontroerende Zaken, zal in 2018 stijgen met 5 tot 7%. Deze waarde is van invloed op belastingen die gelden voor woningeigenaren. Te denken valt aan gemeentelijke belasting, onroerende zaken, ozb, waterschapsbelastingen en erfbelasting. Het is niet direct van toepassing voor de huizenkopers, maar wel iets om rekening mee te houden.

Meer hypotheek voor tweeverdieners!

Er is ook positief nieuws voor huizenkopers. In 2018 gaat de maximale hypotheek voor tweeverdieners omhoog. Het tweede inkomen wordt niet meer voor 60%, maar voor 70% meegenomen in de berekening voor de maximale hypotheek. Deze versoepeling ten aanzien van de hypotheek voor tweeverdieners zal ertoe leiden dat tweeverdieners eerder hun droomhuis kunnen kopen.

De veranderingen die in aantocht zijn kunnen, bij jou als huizenkoper, een gevoel van stress oproepen. Want wat is de daadwerkelijke woningwaarde? Hoeveel moet je gaan bieden? Kan ik nog wel een huis kopen als de Maximale hypotheek omlaag gaat? Een huis kopen is al duur en je wil graag de beste voorwaarden.
Een belangrijke tip: “Ga vanuit dit gevoel geen overhaaste beslissingen nemen!” De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ helpen jou graag bij het uitzoeken van de woningwaarde en doen graag de onderhandelingen voor jou, zodat jij zoveel mogelijk geld overhoud. Met dit bedrag kun je de bijkomende kosten financieren en misschien ook nog wel te gekke housewarming geven. Wij bieden een gratis adviesgesprek met één van onze experts, waarin jij jouw vragen kunt stellen en mogelijkheden kunt bespreken, zonder verdere verplichtingen.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De situatie op de woningmarkt: grootste stijging h... In oktober kwam iedereen weer terug van vakantie. Dat was te merken op de huizenmarkt, want de woningen gingen afgelopen maand weer als warme broodjes...
Een woning kopen in 2017? Of wachten tot 2018? De Sint is al in het land en over niet al te lange tijd staat de kerstboom weer in de kamer te schitteren. Het jaar loopt ten einde en dat is tevens h...
4 x waar op letten bij aankoop huis Wanneer je een woning gaat kopen, komt er veel op je af. Je wil niets liever dan eigenaar worden van jouw droomwoning, maar niet tegen elke prijs. Om ...
WOZ-waarde lager dan vraagprijs Je overweegt om een bod te doen op een woning, maar ontdekt dan opeens dat de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs. Hoe komt dit en wat is belangrijk...