waarde woning

7 x valkuilen bij huis kopen

Ja, dat is hem… Jouw droomhuis! Snel handelen is nu geboden, maar let op! Stap niet in de valkuilen van een huis kopen. Laat je niet leiden door emotie en de vurige wens om die ene woning in jouw bezit te krijgen. Probeer je hoofd koel te houden en voorkom dat je in één van onderstaande valkuilen stapt.

1. Niet of te weinig gaan bezichtigen

Wanneer je een woning op internet ziet, staan er vaak prachtige foto’s bij. Maar staar je daar niet blind op en ga de woning met eigen ogen bezichtigen. Een foto kan een ruimte namelijk veel groter laten lijken dan de werkelijkheid. In het verlengde hiervan kan te weinig bezichtigen ook zorgen voor een miskoop. Emoties spelen een belangrijke rol tijdens de bezichtiging. Wanneer de woning op het eerste gezicht bevalt, lijkt het of je een pareltje in je bezit hebt die je zal en moet hebben. Je ziet dan gegarandeerd dingen over het hoofd. Plan dus altijd een tweede of zelfs een derde bezichtiging in om nog eens rustig door de woning te gaan. We weten dat dit met de huidige woningmarkt niet altijd haalbaar is, omdat er door de verkopende partij bijvoorbeeld een inschrijving wordt georganiseerd. In deze gevallen is het raadzaam om iemand mee te nemen die wel kijk op woningen heeft, maar er niet emotioneel bij betrokken is. Hierbij kun je denken aan familie of vrienden. Of je nou één of meerdere keren een woning gaat bezichtigen neem een checklist voor bezichtigen mee, zodat je niets over het hoofd ziet.

2. Je woonwensen laten varen

Wanneer je begint aan je zoektocht naar een perfecte woning, is het raadzaam om na te gaan wat je wensen en eisen zijn ten aanzien van een nieuwe woning. Denk goed na over de haalbaarheid. Let op de haalbaarheid van deze eisen ten aanzien van jouw budget en wees realistisch. Zet de belangrijkste eisen bovenaan en werk zo de lijst af naar beneden. Wanneer je een droomwoning hebt gevonden, pak dan jouw lijst erbij en kijk of deze ook echt overeenstemmen met de gevonden woning. Zet je wensen en eisen niet zomaar opzij. Hier krijg je later spijt van!

3. Slecht onderhandelen of veel te hoog bieden

Dat je deze woning wilt, staat buiten kijf! Maar ook hier geld weer, blijf trouw aan je zelf. Wanneer je een woning koopt en daarbij slecht onderhandelt of een veel te hoog bod uitbrengt om maar eigenaar te worden, dan kan je dat later duur komen te staan. Een woning kopen is voor velen van ons geen dagelijkse kost. Zet daarom alles goed op een rij voordat je een bod uitbrengt.
Tip: Vaak laten we ons leiden door emoties en heeft de ratio niet veel in te brengen. Een aankoopmakelaar kan jou begeleid tijdens het bieden en dat kan je flink wat euro’s besparen.

4. Oeps, nog geen gesprek gehad met een hypotheekadviseur

Zorg dat je inzicht hebt in jouw financiën voordat je een bod uit gaat brengen. Wanneer je niet weet wat jouw maximale hypotheek is, bestaat de kans dat je jouw droomhuis op het laatste moment moet laten varen. Het is daarom erg zinvol om vooraf in kaart te brengen wat je wilt en kunt lenen.

5. Geen bouwkundige keuring

In de huidige markt is snel handelen van groot belang. Een bouwkundige keuring kost vaak even tijd. Tijd die je voor je gevoel niet altijd hebt, omdat de verkoper in je nek hijgt. Toch is het onverstandig om de bouwkundige keuring achterwege te laten! Het is immers van groot belang dat je weet in welke staat de woning verkeert voordat je de woning definitief koopt. En met deze keuring voldoe je ook aan je onderzoeksplicht.
Tip: Laat de bouwkundige keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract.

6. Geen ontbindende voorwaarden opnemen

Ontbindende voorwaarden bieden jou de veiligheid wanneer er onverwachte dingen gebeuren. Hierbij kun je denken aan een slechte uitkomst van de bouwkundige keuring, maar ook het niet rond krijgen van de financiering. Hoe minder voorwaarden hoe blijer de verkoper. Toch moet dit niet je leidraad zijn! Bescherm jezelf en neem juist wel ontbindende voorwaarden op in het koopcontract.

7. Vergeten van juridische controles

Prijs overeengekomen, koopcontract opgesteld, onderteken en klaar! STOP! Het lijkt eenvoudig en in de meeste gevallen gaat het ook goed, maar vergeet niet om alles goed te controleren. Denk daarbij ook aan zaken als scheiding, kopen uit een erfenis, schulden en eventuele lopende rechtszaken. Vraag hierna bij de verkoper, hij is namelijk verplicht om jou hierover te informeren.

Zo, nu zal je niet meer in bovengenoemde valkuilen bij het kopen van een woning stappen. Dit is natuurlijk goed nieuws! Maar… Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij een topaankoop doet. Ben jij benieuwd welke dit zijn? Schrijf je dan in voor onze gratis interactieve online aankooptraining.

Gratis aankooptraining
Zelf een Gouden Aankoop doen zonder valkuilen? Dat doe je met de gratis online aankooptraining!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaa... Een woning kopen kost veel geld. Je hebt er graag wat voor over, want je ziet jezelf al op die prachtige plek wonen. Maar te veel geld uitgeven is nat...
Deze verborgen gebreken kom je het vaakst tegen Als je een huis koopt, moet je goed letten op verborgen gebreken. Om de gebreken van een woning bloot te leggen, kun je een bouwkundige keuring laten ...
Nieuwbouw kopen: bouwrente In deze nieuwbouwreeks heb je al kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar, het samenwerken met een aannemer en het bestemmingsplan. Het is n...
6x Verhuistips die je moet kennen Gefeliciteerd, je hebt jouw droomwoning bemachtigd! Maar dan begint het grote geregel, want er moet verhuisd worden. Hoe pak je dat nou het beste aan ...