volgende huis kopen

Volgende huis kopen, hoe gaat dat?

Een tweede huis kopen gaat net even anders dan de aankoop van jouw eerste huis. De financiën zijn vaak anders omdat je al een huis hebt. Daarnaast heb je alles al een keer eerder gedaan.

Hypotheek tweede huis

Het grootste verschil tussen jouw eerste en tweede huis kopen zit hem waarschijnlijk in de financiën. Waar je bij jouw eerste huis de woningwaarde simpelweg moest financieren door middel van een hypotheek, zijn de mogelijkheden bij jouw volgende woning uitgebreider. We lichten hieronder een paar veel voorkomende situaties toe:

  1. De bijleenregeling. Je kunt de overwaarde van je huidige huis gebruiken om het volgende huis te kopen. Je hebt al een deel van jouw hypotheek afgelost. De kans is dus aanwezig dat je het huis voor meer verkoopt dan jij nog aan hypotheek hebt staan. Dat betekent dat je het verschil tussen de verkoopprijs en het restbedrag uitgekeerd krijgt. Meestal moet je dit een jaar ‘vasthouden’ voor het volgende huis. Na dat jaar vervalt deze verplichting. Vraag voor de zekerheid altijd een financieel adviseur naar de precieze regelgeving rondom de overwaarde.
  2. Huis onder water. Als je een restschuld hebt na verkoop van jouw vorige huis, kun je die bij sommige geldverstrekkers meefinancieren. Het totale inkomen moet in dit geval hoog genoeg zijn om zowel de ‘nieuwe’ hypotheek als de aflossing van de restschuld te kunnen dragen.
  3. Dubbele hypotheek. Gaat de verkoop van jouw huidige huis niet zoals gehoopt? Dan kom je met dubbele lasten te zitten. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze situatie te financieren. Allereerst kun je een overbruggingskrediet aanvragen. Daarnaast kun je jouw huidige woning tijdelijk verhuren. De belastingdienst heeft een aantal regelingen rondom een dubbele hypotheek, zoals dubbel aftrekbare rente en geen dubbel eigenwoningforfait. Een belastingadviseur weet hier alles van.

Volgende huis kopen

Nederlanders wonen gemiddels zeven jaar in hetzelfde huis. Je hebt al eerder een huis gekocht. Misschien is dat niet zeven jaar geleden, maar korter of langer geleden. Waarschijnlijk weet je al een beetje wat er gaat gebeuren nu je op het punt staat jouw tweede huis te kopen. De woningsites heb je nog in het hoofd, je weet al een fijne hypotheekadviseur en je weet inmiddels welke stappen je het eerst moet zetten.

De woningmarkt verandert razendsnel. Ook al weet je nog precies hoe je jouw huidige huis hebt gekocht, de woningmarkt van nu ziet er alweer heel anders uit. In onze gratis online aankooptraining houden we hier rekening mee. Wat jouw situatie ook is, de online training sluit aan op iedere situatie.

Gratis online aankooptraining
Bereid jezelf perfect voor op de aankoop van jouw volgende huis.
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Jouw perfecte bezichtiging Het is zo ver, je hebt dé woning van jouw dromen gevonden. Althans, dat beweren de foto's op Funda je. Maar ergens heb je gehoord dat je nooit puur op...
Aankoopkeuring Huis Bij het kopen van een bestaande woning is het erg belangrijk om een aankoopkeuring uit te laten voeren. Een groot voordeel van een aankoopkeuring in h...
Alles wat jij moet weten over fiscaal partnerschap Als je deze blog leest, is de kans groot dat je je wilt verdiepen in fiscaal partnerschap. Het is belangrijk om goed te weten hoe je jullie gezamenlij...
Bezichtigingstips nodig? De beste op een rij Tips voor het bezichtigen van een woning zijn al vaker voorbij gekomen in deze blogreeks. Dat is niet voor niets, want de bezichtiging is een belangri...