Grafiek waarvan het uiteinde een raket is, schiet erg omhoog

Top kwartaal woningverkoop; 55% meer overdrachten

Het eerste kwartaal van 2015 was voor De Onderhandelmakelaar (sinds 17 januari 2017 Libero Aankoop)een top kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar vonden er maar liefst 55% meer woningoverdrachten plaats dan in de eerste maanden van 2014. Een fantastische stijging, ook voor ons een teken dat de woningverkoop weer aantrekt.

Dat hebben we natuurlijk vergeleken met de cijfers van het Kadaster. Hier werden in januari 2015 9.437 verkochte woningen geregistreerd, een stijging van 6% ten opzichte van januari 2014. In februari was het aantal verkochte woningen zelfs 23,9% hoger dan in de maand daarvoor. Op basis van deze cijfers lijkt de markt weer stevig aan te trekken, zelfs met de inperking van de maatregelen door de overheid.

Overheidsmaatregelen

De overheid heeft begin 2015 de regels voor hypotheken aangepast. Juist om er voor te zorgen dat minder woningbezitters in financiële problemen komen. Hoewel de overheidsmaatregelen het moeilijker maken om een hypotheek af te sluiten lijken deze nieuwe regels weinig negatieve invloed te hebben. Ook het aantal hypotheekaanvragen is in dit eerste kwartaal fors gestegen. Zo werden in de eerste drie maanden ruim een kwart meer hypotheekaanvragen gedaan.

Nu kopen en verkopen

De woningmarkt trekt dus weer aan en huizenprijzen zijn weer aan het stijgen. Ben je nog op zoek naar je droomwoning dan is het nu een perfect moment om een woning te kopen. Je profiteert dan nog van de lagere huizenprijzen en als je snel bent kun je ook profiteren van het voordeel van de Nationale Hypotheek Garantie. Tot 1 juli is de grens om hier gebruik van te maken nog 265.000 euro. Daarna zakt die grens, zodat het totale bedrag van de koopsom en bijkomende kosten (zoals notariskosten, advieskosten en overdrachtsbelasting) niet boven de 245.000 euro uit mogen komen.

Gewilde buurten

Ook voor mensen die willen verhuizen breekt weer een goede tijd aan. Meer en meer mensen zijn op zoek naar een nieuwe woning. Woningen staan momenteel al lang niet meer zo lang te koop als enkele jaren geleden. In buurten zoals de Oosterparktbuurt (Amsterdam), Weesperzijde (Amsterdam), Oog in Al (Utrecht) en Belcrum (Breda) is de woningmarkt zelfs al heel krap. Hier is inmiddels alweer sprake van een verkopersmarkt; woningen in deze buurten zijn soms al binnen een dag (of enkele dagen) verkocht. Afdingen op de prijs is er in deze buurten ook steeds vaker niet meer bij. De populariteit van de woningen en buurten zorgt ervoor dat er soms zelfs boven de vraagprijs wordt betaald.

Een goed eindbod neerleggen is dan wel een vereiste. Begeleiding van een professionele aankoopmakelaar kan ook dan erg fijn zijn. Speciaal voor woningen met een vanaf-prijs heeft ‘Libero Aankoop’ inmiddels een aangepast pakket.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe leg ik het juiste bod neer? Vorige week heb je gelezen over hoe je je droomhuis kunt kopen. Wanneer je dan het huis van je dromen gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen e...
15x woninginbraak voorkomen Een woninginbraak is één van de meest ingrijpende dingen die je kan overkomen. Het idee dat er iemand in jouw huis is geweest en aan jouw spullen heef...
Een huis zoeken: dit moet je van tevoren weten Veel mensen gaan vol goede moed het internet op om een huis te zoeken. Maar al na twee minuten scrollen komen zij erachter dat een woning vinden moeil...
Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom een aankoopma... Je hebt besloten dat het tijd is om een woning te gaan kopen. Misschien wordt het jouw eerste woning, maar het kan ook jouw tweede of zelfs derde huis...