Taxatie

5x veelgestelde vragen over taxatie huis

Twee weken geleden hebben we al jouw brandende vragen over de bouwkundige keuring beantwoord, maar ook over de taxatie hebben jullie prangende vragen. Want wat is een gevalideerd taxatierapport? En wat als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom? En wist jij al dat je heel veel geld kunt besparen op jouw taxatie door een simpel trucje?

1. Waarom is een taxatie nodig?

Als je een huis gaat kopen, is een taxatie verplicht. Deze taxatie is nodig voor een hypotheek. De taxatiewaarde bepaalt namelijk (samen met jouw inkomen) hoe veel jij kunt lenen. Maar ook voor andere doeleinden kan een taxatie nodig zijn, bijvoorbeeld als je wilt weten of een verbouwing een meerwaarde oplevert, je een verzekering wilt afsluiten of jouw huis wilt verkopen.

2. Wat staat er in een taxatierapport?

In het taxatierapport staat alle informatie over de woning. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

  • Het soort woning;
  • De plaats en buurt van de woning;
  • De bouwkundige staat van de woning;
  • De oppervlakte en indeling van de woning;
  • Esthetische en architectonische kwaliteit;
  • Het niveau van de afwerking van de woning;
  • De aanwezigheid van een tuin/garage/balkon;
  • Verplichtingen en rechten die op de grond rusten.

3. Wat is een gevalideerd taxatierapport?

Een gevalideerd taxatierapport wil zeggen dat een validatie-instituut (bijvoorbeeld NWWI of TaxateursUnie) heeft gecontroleerd of de taxateur en het taxatierapport aan alle strenge kwaliteitseisen voldoen. Laat je een taxatie voor hypotheek uitvoeren? Dan heb je altijd een gevalideerd taxatierapport nodig.

4. Wat als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom?

Je hebt een taxatie voor hypotheek laten uitvoeren, maar uit het taxatierapport blijkt dat de taxatiewaarde lager ligt dan de koopsom. Dit heeft gevolgen voor het bedrag dat je kunt lenen. De geldverstrekker kijkt zowel naar de koopsom als naar de taxatiewaarde, maar als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom gebruikt de bank deze lagere waarde om jouw hypotheek op te baseren. Het overige bedrag zul je dan met eigen geld moeten betalen. Bedenkt dus goed of je het tekort kunt opvangen als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom!

5. Wat kost een taxatie?

De tarieven van een taxatie liggen niet vast en kunnen dus sterk verschillen per taxateur. Voorkom dus dat je te veel betaalt voor een taxatie door gebruik te maken van een taxatie tarieven vergelijking site. Door simpelweg goed taxateurs te vergelijken krijg je direct de goedkoopste taxateur te zien en kost een taxatie jou nooit te veel geld.

Complete aankoopservice inclusief taxatie

Ga je een huis kopen? Maak gebruik van de service van Libero Aankoop. Onze aankoopexperts voeren dan niet alleen messcherpe onderhandelingen voor je, maar regelen ook een taxateur én een bouwkundige zonder extra kosten. Dit kan je al snel honderden euro’s besparen die je aan leuke dingen kunt besteden, zoals een heerlijke vakantie, nieuwe meubels of een fantastische housewarming. Wil jij ook verzekerd zijn van een gouden aankoop met een service tot je de sleutel van jouw droomwoning in handen hebt? Schakel onze aankoopexperts direct in en neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie