Voorbeeldfoto van een boekje over 'Terugbetalen studieschuld'.

Studieschuld en hypotheek afsluiten, kan dat?

Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echter meegenomen wanneer iemand een hypotheek wil afsluiten. Is lenen om te sparen dus wel zo slim? En hoeveel invloed heeft die studieschuld op de hypotheek?

Goed nieuws voor mensen met studieschuld

Tot gisteren werd de complete studieschuld meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Dat hield dus in, dat als je in totaal € 30.000 had geleend, er ook werd gerekend met een studieschuld van € 30.000, ongeacht of je inmiddels al bijvoorbeeld € 25.000 had afgelost. De Kamer heeft gisteren besloten om je studieschuld op een andere manier mee te nemen in de berekening van je hypotheek. Vanaf nu wordt gekeken naar je huidige schuld. Heb je dus al afgelost, dan kun je meer hypotheek krijgen!

Maximale hoogte van de hypotheek

Met een studieschuld kun je dus prima een hypotheek afsluiten, alleen telt de schuld wel mee als het gaat om het bedrag dat je kunt lenen. Met een studieschuld houd je namelijk minder geld over voor maandelijkse lasten zoals een hypotheek. Een studieschuld wordt wel minder zwaar gewogen dan een andere lening.

Oude leenstelsel vs. nieuwe leenstelsel

Bij het berekenen van het maximale hypotheekbedrag kijkt je hypotheekverstrekker naar: inkomsten uit werk, eventuele schenkingen en bestaande leningen. Een studieschuld valt dus onder de bestaande leningen. In hoeverre de studieschuld meetelt, hangt af van uit welk leenstelsel je studieschuld komt. Een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015) telt voor 0,75% mee in de lastenberekening en een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 juli 2015) voor 0,45%.

Geen BKR-registratie

Je bent niet verplicht om je studieschuld op te geven, want een studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR. De hypotheekverstrekker kan dus niet zomaar controleren of je een studieschuld hebt. Toch is het altijd verstandig om de studieschuld wél op te geven. Als je dit verzwijgt, kunnen je lasten te hoog worden, waardoor er later betaalproblemen kunnen ontstaan. Je bank zal dan minder coulant zijn, wat eveneens geldt voor Nationale Hypotheek Garantie. Kom je in de problemen en blijkt dat je je studieschuld hebt verzwegen, dan zal de NHG je niet helpen. Meld je studieschuld dus altijd bij de hypotheekverstrekker, ook als dit invloed heeft op je hypotheek.

Sparen voor bijkomende kosten

Aangezien je door een studieschuld een lagere hypotheek kunt krijgen, is het dus niet per se handig om geld te lenen om opzij te zetten voor de hypotheek. Er is echter wel iets waar het wél handig voor is, en dat zijn de bijkomende kosten. Je mag namelijk een hypotheek van 103% van de koopsom afsluiten. Deze 3% is voor de bijkomende kosten. Echter zijn de bijkomende kosten in de praktijk vaak 5-6%. Je kunt dus niet de gehele koop met de hypotheek financieren. Dat betekent dat je dus een deel van eigen spaargeld moet betalen, waaraan een studielening kan bijdragen.

Kortom, het ligt aan de situatie of het handig is om te lenen. Het is altijd nog het slimst om zo min mogelijk te lenen en zoveel mogelijk zelf te sparen, maar een studielening kan in sommige gevallen een handige uitkomst zijn.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Het financiële plaatje – hypotheek en starte... Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Ben je al bij een hypotheekadviseur geweest? Of heb je al een check gedaan op internet? Een starterslening kan...
Minder vertrouwen in de huizenmarkt De afgelopen tijd waren de berichten op de huizenmarkt erg positief. De rente was laag en de huizen waren relatief goedkoop. Dit zorgde ervoor dat het...
Het verzekeren van je huis Als je de eigenaar van je nieuwe woning bent geworden, het tekenen van de contracten rond is en de inrichting klaar is, dan houdt het geregel helaas n...
Financiële veranderingen voor huizenkopers in 2018... Huizenkopers opgelet! Tijdens Prinsjesdag werd duidelijk wat er voor jou als huizenkoper in 2018 zoal gaat veranderen op financieel gebied. Geen panie...