Starterslening in nieuw jasje

Starterslening in een nieuw jasje

Halverwege juli brachten we jullie op de hoogte van het feit dat de fiscale uitzondering op de Starterslening eind 2016 eindigt. Destijds vertelden wij jullie dat het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting nog zocht naar een gepaste vorm om de starterslening aantrekkelijk te houden voor alle partijen. Goed nieuws voor alle starters op de huizenmarkt! Deze gepaste vorm is namelijk gevonden.

Combinatielening

Omdat de fiscale uitzondering straks niet meer geldig is, moest de Starterslening in een nieuw jasje worden gestoken. Daarom is er de zogenaamde “combinatielening” aan het pakket toegevoegd. Verder blijft de lening hetzelfde zoals iedereen deze kent: de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd dor de Waarborgfonds Eigen Woningen.
Uit de combinatielening wordt de verplichte aflossing van de Starterslening “betaald”. Op die manier behoud de lening haar unieke karakter en voldoet de Starterslening alsnog aan de verplichte aflossingseis.

Waarborgfonds Eigen Woningen

Zo veel mogelijk mensen zouden een eigen woning moeten kunnen kopen, mits zij dat zelf willen. Dat vindt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Daarom waarborgt het WEW nu ook de gewijzigde Starterslening. Dit geeft starters en gemeenten een belangrijke zekerheid.
De verwachting is dat nu minder starters gebruik gaan maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij de NHG zit je namelijk al vanaf het begin af aan vast aan maandelijkse lasten.

Echter valt de combinatielening niet onder de waarborging van de WEW. Maar in het geval dat je als starter jouw woning met verlies verkoopt, neemt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting de resterende rekening voor haar rekening. Hierdoor wordt de starter niet alsnog met een onverwachte restschuld geconfronteerd.

Start vernieuwde Starterslening

Doordat het aanvragen van een Starterslening wel drie maanden kan duren, gaat de vernieuwde Starterslening al in bij aanvragen die na 30 september bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting binnenkomen.
Wil jij weten wat dit betekent in jouw situatie? Neem dan contact op met jouw hypotheekadviseur. Die kan je hier meer over vertellen!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe koop je een huis? Een stappenplan! Een huis kopen is niet iets wat je iedere dag doet. Of het nou je eerste woning is, de tweede of de derde, veel mensen stellen zichzelf de vraag: 'Hoe...
Een huis kopen of huren op latere leeftijd Wat is nu wijsheid als je al wat ouder bent? Huren of toch een huis kopen? Vaak komt deze vraag bij senioren naar boven wanneer ze hun huis verkocht h...
De Onderhandelmakelaar vertelt: Maar er gaat niets... Woningen worden weer steeds sneller verkocht. Het komt zelfs regelmatig voor dat de verkoopprijs boven de vraagprijs uitkomt. Met name in de grote ste...
De huidige situatie op de woningmarkt – stijging h... Net binnen: de cijfers over de situatie op de woningmarkt van augustus 2017. De gekte op de huizenmarkt blijft en ook de stijging van de huizenprijzen...