https://www.liberoaankoop.nl/contact

Starters op de woningmarkt: wat zijn je kansen?

Dat starters in een moeilijk pakket verkeren op de huidige woningmarkt, is helaas geen nieuws meer. Zo geven ook de laatste berichten weer. Wil je als starter kans maken op een woning, dan moet je van goede huizen komen. De concurrentie neemt toe terwijl het aanbod daalt en de prijzen verder stijgen. Waarom is het juist voor de starter zo moeilijk?

Wanneer ben je starter op de woningmarkt?

Of je nu vanuit je ouderlijk huis komt of vanuit een huurwoning, je bent een starter op de woningmarkt als je voor het eerst een eigen huis koopt. Dit is dus ook volledig onafhankelijk van je leeftijd! Als je al eerder een huis hebt gekocht en een nieuw huis wilt kopen, dan ben je een zogeheten doorstromer. Starters op de woningmarkt hebben vaak een kleiner budget dan doorstromers en hebben het moeilijk op de huidige woningmarkt.

Starters woningmarkt willen wonen in de Randstad

Een groot aantal starters wenst in de Randstad te wonen. Laat dit nou net de plek zijn waar de huizenmarkt flink uit zijn balans is. Een woning met een vraagprijs tot € 150.000 is het laatste kwartaal van vorig jaar met 30% gedaald. Wanneer je per se in de Randstad wilt wonen maar geen vermogen hebt, kun je beter blijven zitten waar je zit. Wat kan lonen, is verder kijken dan alleen de Randstad. Al moeten we er wel bij vermelden dat de huizen ook hier steeds schaarser worden.

Startershypotheek en strenge leennormen

De keuze uit startershypotheken is gelimiteerd: als starter op de woningmarkt kun je kiezen voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Daarnaast hebben we sinds 2018 te maken met de nieuwe leennormen. Dit houdt in dat je enkel een hypotheek kunt krijgen voor de maximale waarde van de woning. Maar met het financieren van de vraagprijs ben je er helaas nog niet. Er komen extra kosten bij voor een bouwkundige keuring, taxateur, notariskosten en een eventuele verbouwing. Starters hebben veelal niet veel eigen middelen en lenen gaat ook niet altijd. Zeker als je als starter een geldbijdrage van je ouders gebruikt voor de financiering van je nieuwe huis: je hebt geen recht op een starterslening als je familie bijdraagt aan de hoofdlening.

Tekort aan nieuwbouw voor starters

Doordat er jarenlang te weinig nieuwe woningen zijn gebouwd, is er nu sprake van een tekort aan nieuwbouwwoningen. Dit geldt zowel voor de huur- als koopwoningen. Het huidige tekort aan vakmensen in de bouw zorgt ervoor dat er op korte termijn helaas geen inhaalslag gemaakt kan worden. Zolang de vraag groter blijft dan het aanbod zal het voor veel huizenzoekers, waaronder de starters, een moeizame klus worden om een woning te vinden.

Huis kopen als starter: heb je een kans?

Natuurlijk heb je een kans! Het kan heel zinvol zijn om je woonwensenlijst nog eens na te lopen en eventuele wensen bij te stellen. Let hierbij wel op de toekomst. Het zal jammer zijn wanneer je nu die extra kamer schrapt en over twee jaar weer moet verhuizen omdat je hem nodig hebt. Wellicht staan er ook wensen op je lijst die minder relevant zijn. Bedenk waar je zou willen wonen en beperk dit niet tot één stad. Last but not least … schakel een aankoopmakelaar in om meer kans te maken op die felbegeerde woning. Het is algemeen bekend dat het hebben aankoopmakelaar het verschil kan maken tussen alle biedingen. Verkopend makelaars doen nou eenmaal liever zaken met een aankoopmakelaar. Dit omdat ze dan zeker weten dat het om een serieuze partij gaat, de afwikkeling soepel verloopt en ze in vaktaal kunnen praten.

Libero Aankoop helpt starters op de woningmarkt

Wij voorzien je graag van alle benodigde informatie om een woning te kunnen vinden en aan te kunnen kopen. Onze woningassistent is de plek waar je alle informatie voor iedere fase in het aankoopproces kunt vinden. Je kunt er terecht met al je vragen, je vindt er een woningeisengenerator in en kunt er relevante kadasterinformatie opvragen. Heb je een woning gevonden die aan je wensen voldoet en wil je kans maken op die woning, dan staan onze aankoopmakelaars voor je klaar om jou te helpen.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hypotheek afsluiten voor je eerste woning: 7 zaken... Ben jij op zoek naar je eerste eigen koophuis? Grote kans dat jij in je achterhoofd ook al bezig bent met de hypotheek. Dat is in ieder geval wel hand...
Let op! De fiscale uitzondering van de Starterslen... Het einde van de fiscale uitzondering van de Starterslening is in zicht. Ben jij een starter en wil jij nog graag gebruik maken van deze uitzondering?...
Hypotheek met hulp van ouders; Schenking Als je jouw droomhuis wilt kopen zonder dat je over voldoende inkomsten beschikt, kun je een hypotheek met hulp van je ouders regelen. Er zijn verschi...
Huis kopen? Alleen met deze gouden tips Wil je een huis kopen? Dan heb je een hele goede voorbereiding nodig. Libero Aankoop vertelt welke stappen je moet doorlopen en geeft een stapel slimm...