Online huis kopen

Samenwonen, is dat wat voor ons?

Je hebt een relatie en je denkt erover om samen te gaan wonen? Dat is een hele stap, een stap die je niet zomaar maakt. Denk voorafgaand aan je beslissing goed na en test of je echt klaar bent om samen te gaan wonen.

Op vakantie gaan

Een van de dingen waarmee je kunt testen of je relatie ‘goed genoeg’ is, is samen op vakantie gaan. Tijdens je vakantie kom je er namelijk pas achter hoe het echt is om 24 uur per dag bij jouw partner in de buurt te zijn. Tijdens een vakantie leer je je partner goed kennen.

Is de vakantie goed verlopen en heb je een gezellige tijd gehad? Dan is de vakantietest geslaagd!

Een nachtje apart slapen

Het klinkt absoluut niet logisch: je wilt testen of samenwonen wat voor jou is en dan moet je apart gaan slapen. Maar probeer het eens. Ga eens een nachtje alleen slapen, hoe voelt dat? Voelt het prima en ben je blij dat je een keer een nachtje alleen slaapt? Dan is samenwonen nog niet wat voor jou. Voelt het leeg en verlang je er weer naar om samen met jouw partner te slapen en samen wakker te worden? Dan is samenwonen een logische volgende stap.

Verwachtingen bespreken

Voordat je gaat samenwonen is het heel erg belangrijk om verwachtingen met elkaar te bespreken. Wat verwacht je van samenwonen en wat verwacht jouw partner? Komen de verwachtingen overeen of zijn er juist heel veel verschillen?

Overleg goed hoe jullie leven er samen uit gaat/kan gaan zien. Verwacht je dat je elke avond samen op de bank zit? Of dat er drie keer per week vrienden langs komen? Samenwonen is goed overleggen en af en toe concessies doen. Komen jullie er samen uit en zie je een leven samen nog steeds zitten? Dan is ook deze ‘test’ geslaagd.

Budget en de huishouding

Ben je er over uit dat samenwonen echt wat voor jullie is? Dan wordt het tijd om ook dingen als het budget en de huishouding te bespreken.

Maak voordat je gaat samenwonen goede afspraken over de huishouding. Hoe ga je dat verdelen? Het is logisch dat diegene die het minst werkt, het meest doet in de huishouding. Probeer er in ieder geval zoveel mogelijk voor te zorgen dat ieder de huishoudelijke taken uitvoert die hij/zij het liefst doet.

Ook het budget is een belangrijk punt om te bespreken voordat je samen gaat wonen. Je dient goede afspraken te maken over het betalen van de huur of hypotheek en andere huishoudelijke uitgaven. Wie betaalt wat en hoe wordt jullie loon verdeeld? Er zijn verschillende manieren om inkomsten en uitgaven te verdelen. Hoe je dat doet is helemaal aan jullie. Maar voorkom het stuklopen van je relatie en maak goede afspraken over geld.

Denk er daarbij ook aan dat je goede afspraken maakt over uitgaven aan kleding, cadeautjes, persoonlijke verzorging en vakanties.

Op zoek naar een woning

Heb je samen alle testen doorstaan en goede afspraken gemaakt dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een huis. Een van de eerste dingen die je dan moet beslissen is of je wilt gaan kopen of gaan huren.

In de volgende blog besteden we aandacht aan de voor- en nadelen van kopen en huren. Met behulp van deze informatie kun je straks een goede beslissing maken. Zijn jullie er al helemaal uit en willen jullie niet langer wachten met het kopen van jullie droomhuis? De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ helpen je graag bij een perfecte koop! Je zult nooit teveel betalen, omdat onze aankoopmakelaars door zullen gaan met onderhandelen totdat de absolute bodemprijs is bereikt. Schrijf je in voor een gratis adviesgesprek en kijk naar de mogelijkheden.

 

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe kom je aan een huis op de krappe Amsterdamse h... Oververhit, dat is het sleutelwoord van de Amsterdamse huizenmarkt. De prijzen zijn ten opzichte van vorig jaar maar liefst 21% gestegen en het aanbod...
Wat is een hypotheek? Bereken jouw maximale hypoth... Jij hebt besloten dat het tijd is geworden om een huis te gaan kopen. Jouw huidige woning is eigenlijk te klein (of juist te groot) geworden, of je wi...
Hoe gaat het aankoopproces? De zoektocht naar jouw droomwoning kan enorm veel tijd kosten. Want hoe weet je nou voor de volle honderd procent zeker dat dit de woning is waar jij ...
5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een ... Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd! Welke blunders maken huizenkopers?...