8x dit moet je weten over samenwonen en geldzaken

8x dit moet je weten over samenwonen en geldzaken

Samenwonen, leuk en spannend! Houdt het gezellig en voorkom ruzie over geldzaken. Je zult namelijk niet de eerste en helaas ook niet de laatste zijn die hierover ruzie krijgt. Lees hier alles over samenwonen en geldzaken, zodat geld niet de bepalende factor wordt van jullie geluk.

1. Overzicht is rust

Om verwarring en ruzie over geld te voorkomen is het belangrijk dat je een goed overzicht hebt wie wat inbrengt en wat jullie uitgaven zijn. Dit overzicht geef tevens een goed beeld of je al dan niet “ boven je stand leeft”. Heel simpel, als er meer geld uit gaat dan dat er in komt, moet je gaan kijken waar je op kunt bezuinigen.

2. Praat over geldzaken

Wanneer je gaat samenwonen worden financiën een zaak van jullie beide. Neem hierin dus ook allebei de verantwoording. Het lijkt je misschien wel fijn dat het wordt geregeld, maar vergeet niet dat hierdoor vaak ruzies ontstaan. Kijk samen naar het financiële plaatje en maak samen beslissingen over bijvoorbeeld de inleg voor het huishoudpotje, kosten die jullie kunnen en willen maken voor de sportschool enz. Zolang je beide weet waar het geld aan uitgegeven wordt, is er duidelijkheid en duidelijkheid geeft rust!

3. Open een gezamenlijke betaalrekening

Het is aan te raden om een gezamenlijke betaalrekening te openen wanneer je gaat samenwonen. Van deze rekening kun je alle vaste lasten laten afschrijven. Stort hier beiden maandelijks een bedrag op. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld de hypotheek niet kan worden afgeschreven, wanneer er niet genoeg geld op de rekening staat, kan je overwegen om de mogelijkheid voor rood staan aan te vragen. Het is natuurlijk beter om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg geld op deze betaalrekening staat en je de uitgaven aanpast op het te besteden budget.

4. Open een gezamenlijke spaarrekening.

Een gezamenlijke spaarrekening openen is één, maar deze vullen is twee. Houd altijd rekening met onvoorziene uitgaven en spaar hiervoor. Zorg dat je samen een buffer opbouwt, zodat je bijvoorbeeld een andere auto kunt kopen wanneer de “oude” stuk gaat. Overleg welk bedrag jullie maandelijks opzij kunnen en willen zetten en waak ervoor dat je dit niet uit gaat geven aan andere (minder belangrijke) zaken.

5. Behoudt een eigen betaal- en spaarrekening

Ook als je gaat samenwonen is het hebben van een eigen betaal- en spaarrekening erg prettig. Je kunt je eigen rekeningen betalen en sparen voor dingen die jij graag wilt hebben. Laat hier je salaris op storten en maak een afgesproken bedrag over op jullie gezamenlijke rekening. Op deze manier komt het gezamenlijke budget nooit in het geding, omdat jij jouw kleding en andere zaken van je eigen geld koopt.

6 Voorkom schulden

Zorg dat je een goed overzicht houdt. Wanneer je in het begin een overzicht hebt gemaakt betekent dit niet dat je daarna niet meer naar het uitgavenpatroon hoeft te kijken. Een uitgavenpatroon dat niet past bij jullie inkomen kan er heel eenvoudig insluipen en daarvoor dien je te waken. Houd als stelregel; hebben we er (eigenlijk) geen geld voor, dan doen we het niet! Een reisje of een dure auto lijken allemaal zaligmakend, maar het moet er niet voor zorgen dat je daardoor schulden maakt. Maak desnoods doelen waarvoor je spaart. Zo houdt je het overzichtelijk en komen je vaste lasten en huishoudgeld niet in het geding.

7. Een samenlevingscontract

Nu denk je misschien wat heeft een samenlevingscontract met geldzaken te maken? Je bepaalt zelf wat er in komt te staan, maar in veel gevallen wordt hierin opgenomen hoe de woonlasten en de kosten van het levensonderhoudt worden verdeeld. Ook kan er in opgenomen zijn wie er in de woning mag blijven wonen wanneer je uit elkaar gaat. Laat je een samenlevingscontract bij de notaris vastleggen dan ben je automatisch fiscaal partner van elkaar.

8. De relatie gaat boven geld

Wanneer je gaat samenwonen ben je gelukkig met elkaar, anders zou je niet samen gaan wonen. Maar houd dit ook zo en laat geldzaken niet jouw relatie beïnvloeden. Houd overzicht, praat over geldzaken en bedenk samen hoe jullie financieel gezond kunnen blijven. Dan zul je zien dat samenwonen en geldzaken helemaal niet voor gedoe hoeven te zorgen.

Willen jullie graag gaan samenwonen en hebben jullie een droomhuis op het oog, maar wil je niet teveel geld uitgeven aan een aankoopmakelaar? Dat begrijpen wij als geen ander! Libero Aankoop zorgt voor messcherpe onderhandelingen met een zeer scherp tarief. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hypotheek met hulp van ouders; Schenking Als je jouw droomhuis wilt kopen zonder dat je over voldoende inkomsten beschikt, kun je een hypotheek met hulp van je ouders regelen. Er zijn verschi...
Samen een huis kopen zonder trouwen Jullie willen samen een huis aankopen. Dit is natuurlijk een grote stap. In het verleden was het voor de meeste mensen belangrijk om eerst te trouwen ...
Samenwonen, is dat wat voor ons? Je hebt een relatie en je denkt erover om samen te gaan wonen? Dat is een hele stap, een stap die je niet zomaar maakt. Denk voorafgaand aan je beslis...
Het financiële plaatje – hypotheek en starte... Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Ben je al bij een hypotheekadviseur geweest? Of heb je al een check gedaan op internet? Een starterslening kan...

Één gedachte over “8x dit moet je weten over samenwonen en geldzaken

Comments are closed.