Afbeelding van een stel dat op de grond zit, met een geschilderd huis op de achtergrond op de muur

Zo wordt samen kopen een succes

Je hebt al een tijdje een relatie. Het kan zijn dat jullie al enige tijd samen in een huurwoning hebben gewoond, dat jullie nog op kamers wonen of zelfs nog in ‘het ouderlijk huis’. Inmiddels hebben jullie besloten om jullie eerste woning te gaan kopen. Samen kopen: een grote stap waar je goed over na moet denken. Je moet namelijk heel wat dingen goed regelen. Wij hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet:

Samen kopen: een goede voorbereiding is het halve werk

Het is erg belangrijk dat jullie je goed verdiepen in de voor- en nadelen van het hebben van een woning. Een woning kopen is namelijk een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven en het is iets waar je het liefst zo min mogelijk fouten bij maakt.
Wanneer jullie niet getrouwd zijn en geen samenlevingscontract hebben, kunnen er problemen ontstaan wanneer een van jullie komt te overlijden. In de meest negatieve situatie kan het zijn dat de officiële erfgenamen (ouders) de woning overnemen en jou het huis uit zetten. Het is dus erg belangrijk om iets op papier te laten zetten door de notaris.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is bijna een must wanneer je samen een woning gaat kopen. Niet alleen is hiermee de woning daadwerkelijk van jullie samen, ook de afspraken over waardevermeerdering of -vermindering worden hier goed mee gedekt.
Een samenlevingscontract is eigenlijk een afspraak tussen jou en je partner. Het is mogelijk om alles af te spreken, zo lang dit door de wet wordt goedgekeurd. In dit contract komen bijvoorbeeld afspraken te staan over het delen van de inkomsten en de kosten van de huishouding. Het is namelijk niet altijd zo dat beide partners een even groot aandeel in de hypotheek hebben. Wanneer een van de twee meer inkomsten heeft, is het vaak logisch dat diegene ook meer lasten draagt. Hoe die verdeling er precies uit ziet, zet je vast in het samenlevingscontract.

Geen samenlevingscontract

Wanneer jullie een woning aankopen zonder samenlevingscontract, heb je niet een document waar je op terug kunt vallen, mocht het onverhoopt toch mis gaan. Dat kan een heleboel discussies en ruzies veroorzaken. Staat de woning alleen op naam van jouw partner? Dan kan deze je gewoon op straat zetten.

Hypotheekadviseur

Wanneer jullie bovenstaande zaken goed hebben geregeld, is het tijd om een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. Dit kun je zowel bij je eigen bank doen, als door een onafhankelijke adviseur. Hij zal jullie advies geven en vertellen hoeveel hypotheek jullie samen kunnen krijgen.

Nu je weet waar je aan moet denken en wat jullie maximaal kunnen uitgeven, kunnen jullie op zoek gaan naar de woning van jullie dromen. Ga goed voorbereid op pad! In ons blog over het bezichtigen van jullie droomwoning en ons blog over de meest gemaakte fouten door woningkopers lezen jullie meer over de vervolgstappen!

 

Zijn jullie eruit en willen jullie samen dat geweldige huis gaan kopen? De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ helpen je graag met de onderhandelingen en gaan voor de absolute bodemprijs van jullie droomhuis. Vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek aan.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Het financiële plaatje – hypotheek en starte... Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Ben je al bij een hypotheekadviseur geweest? Of heb je al een check gedaan op internet? Een starterslening kan...
Hypotheek met hulp van ouders; garant staan Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg ...
Nieuwe blogreeks: Van single tot samenwonen in een... De komende weken vind je hier een reeks blogs met alle onderwerpen die de revue passeren wanneer je besluit om samen te gaan wonen met jouw grote lief...
Naar de notaris Bij het kopen van een huis komt (helaas) ook het een en ander aan formaliteiten kijken. Iets wat daarbij hoort, is een bezoekje aan de notaris. Dit ko...