salderingsregeling

Alles wat je moet weten over de salderingsregeling

De salderingsregeling voor zonnepanelen komt de laatste tijd vaak in het nieuws. Hoe zit dat nou precies? Wat wordt er in de Tweede Kamer besproken? Wat zijn de gevolgen voor huiseigenaren met zonnepanelen? Hier vind je alle recente ontwikkelingen op een rijtje.

De Salderingsregeling

Eigenaren van huizen met zonnepanelen wekken in de zomer vaak meer energie op dan ze verbruiken. Deze energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. In de winter wekken diezelfde zonnepanelen minder energie op, terwijl dan juist meer wordt verbruikt. Mensen met zonnepanelen kunnen via een energievergelijker de beste energieleverancier kiezen. Deze energieleverancier verrekent een keer per jaar de stroom opgewekt door je zonnepanelen met de verbruikte stroom. Dit noemt men salderen. Wanneer je in een jaar minder hebt verbruikt dan je zonnepanelen opleveren, krijg je voor elke kWh een vergoeding. Dit is de salderingsregeling.

De plannen

Op 1 januari 2019 heeft het kabinet de belasting op elektriciteit verlaagd en de belasting op aardgas verhoogd. Hierdoor krijgen mensen met zonnepanelen minder subsidie voor overgebleven energie wanneer zij salderen. De salderingsregeling is namelijk afhankelijk van de energiebelasting. Stijgt de energiebelasting, dan ontvangen mensen meer subsidie voor energie die zij opwekken en niet zelf gebruiken. Doordat prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren sterk gedaald zijn, wordt de terugverdientijd voor zonnepanelen steeds korter. De salderingsregeling kost de overheid veel geld. Met de huidige salderingsreleging en dalende prijzen van zonnepanelen, is de terugverdientijd voor zonnepanelen in 2025 vier jaar. Het geld wat de overheid hier extra aan kwijt is, kan niet aan andere duurzaamheidsoplossingen worden besteed. Daarom wordt de salderingsregeling in 2020 of 2021 vervangen door de terugleversubsidie.

Terugleversubsidie

Wat houdt de terugleversubsidie precies in? De terugleversubsidie is gebaseerd op de prijs van zonnepanelen in plaats van op de energiebelasting. De terugleversubsidie zorgt ervoor dat je de kosten van je zonnepanelen binnen zeven jaar terugverdient. Het kabinet zal jaarlijks de hoogte van de subsidie vaststellen in overleg met de markt. De terugleversubsidie krijgt ook een subsidieplafond. Dit zodat huishoudens niet gestimuleerd worden energie op te wekken die ze zelf niet nodig hebben.

De terugleversubsidie is bedoeld voor burgers en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting. De andere voorwaarde is dat je zelf geproduceerde hernieuwbare elektriciteit moet leveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor is de subsidie dus te gebruiken voor andere duurzaamheidsoplossingen. Wek je bijvoorbeeld windenergie op? Dan kun je ook gebruik maken van de subsidie. Daarnaast krijg je alleen terugleversubsidie over energie die je opwekt en niet zelf gebruikt. De energie die je zelf verbruikt, gaat van je opbrengst af. De subsidie ontvang je vervolgens over de energie die overblijft.

Overgangsregeling

Maak je nu gebruik van de salderingsregeling? Dan komt er voor jou een speciale overgangsregeling. Dit zodat mensen die al zonnepanelen bezitten er niet financieel op achteruitgaan door invoering van de nieuwe regeling. Hoelang de salderingsregeling nog blijft en wanneer deze precies wordt vervangen door de terugleversubsidie is dus nog niet helemaal duidelijk. Het invoeren van de terugleversubsidie duurt langer dan van tevoren gedacht. In de loop van 2019 zal waarschijnlijk definitief bekend worden wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft en wordt vervangen door de terugleversubsidie.

 

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Energiezuinig huis: verhoog de waarde van je huis Een groot gedeelte van de Nederlanders is in bezit van een koophuis. Wanneer je jouw huis (ooit) wilt gaan verkopen, wil je natuurlijk dat het huis zo...
Thuis energie besparen Nu het buiten kouder wordt, willen we er thuis graag warmpjes bij zitten. In de zomermaanden zit je er vaak vanzelf al warm genoeg bij, maar in de win...
Gasloos wonen: wat zijn de voordelen en nadelen? Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn, daarom moeten alle huishoudens van het aardgas af. Dit is dan ook de reden dat het kabinet heeft besloten dat...
Let op! Extra hypotheek voor energiezuinige woning... Een woning kopen gaat niet over een nacht ijs. Het is namelijk een flinke investering waar je het liefst jaren mee vooruit wil. Daarbij wordt ook stee...