huizen zeepbel

Huizen zeepbel? 3 Nieuwe problemen op de huizenmarkt

De crisis in 2008 zorgde voor een einde van de huizen zeepbel. Maar het lijkt erop dat er alweer een nieuwe aan zit te komen! De prijsontwikkeling van de huizenmarkt gaat als een speer. Daarnaast is er, met name in de grote steden, een enorme schaarste aan woningen. Voornamelijk starters hebben het zwaar. De huizenschaarste heeft meerdere redenen: zo trekken er meer mensen naar de grote steden, is er een hoger geboortecijfer dan voorspeld en ontstaan er meer kleinere huishoudens. Betekent dit een nieuwe huizen zeepbel? En welke problemen brengt de ontwikkeling van huizenprijzen met zich mee?

Probleem 1. Prijsontwikkeling huizenmarkt

De huizenprijzen stijgen enorm. Met name in de grote steden worden woningen voor meer geld verkocht dan dat de vraagprijs op dat moment is. Hogere huizenprijzen betekenen hogere woonlasten. Dit valt niet direct op, omdat de rente momenteel nog erg laag is. Maar de koopprijs dient wel betaald te worden. Daarnaast behoren de Nederlandse woonkosten tot de hoogste van Europa.
Door de prijsontwikkeling van de huizenmarkt hebben met name starters het moeilijk. Zij betalen meer geld voor even grote huis als een kleine 10 jaar geleden. Maar dat geldt niet alleen voor starters. Veel bestaande huizeneigenaren beseffen niet dat hun nieuwe woning ook in prijs is gestegen. Ze krijgen dan wel meer geld voor hun huidige woning, maar ze dienen ook meer te betalen voor een nieuwe.

Probleem 2. Kopen om te verhuren

Dankzij de vorige huizen zeepbel in 2008 hebben we momenteel te maken met een lage rente. Dit zorgt ervoor dat een toenemend aantal huizen wordt gekocht in het kader van buy to let: kopen om te verhuren. De invloed die dat heeft op de ontwikkeling van huizenprijzen wordt erg onderschat. Het lijkt namelijk niet om grote getallen te gaan. In Nederland komt ongeveer 6% van de huizen in handen van een particuliere belegger. Maar in Groningen en Maastricht gaat het al om bijna 20% van de huizen! Voor deze particulieren is dit een gunstige belegging. Verhuren met de huidige lage rentes is namelijk een prima alternatief voor sparen. Doordat beleggers vaak veel eigen geld hebben, kunnen ze ook veel bieden voor een woning. Dat drijft de ontwikkeling van huizenprijzen enorm op.

Probleem 3. Grote verschillen in regio’s

De ontwikkeling van huizenprijzen gaat niet in elke regio even hard. Er zijn grote verschillen tussen de krimpregio’s als Groningen en Limburg en groeiregio’s als Amsterdam en Utrecht. Dit veroorzaakt ongelijkheid onder de kopers. Een koper kan in Groningen of Limburg een grote, vrijstaande woning aanschaffen voor hetzelfde geld als een koper in de grote steden een appartement kan kopen. De ontwikkelingen op de huizenmarkt kun je vinden in de koopwoningmarkt tool van de NVM.

Het is aan de koper om het hoofd koel te houden en realistisch te kijken naar zijn eigen financiële situatie, zowel nu als in de toekomst. En of er daadwerkelijk een huizen zeepbel aan zit te komen? Op dit moment is er voornamelijk sprake van herstel en niet zo zeer van een nieuwe zeepbel. Het is vooral afwachten wat de economie de komende tijd gaat doen. De Libero Aankoop nieuwsbrief is ideaal om als eerste op de hoogte te zijn van ontwikkelingen op de woningmarkt. Schrijf je in en ontvang als eerste de belangrijkste nieuwtjes van de woningmarkt!

Libero Aankoop

Ben jij van plan om een huis te kopen? Maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan gebruik van de service van Libero Aankoop. Één van onze aankoopmakelaars zal voor jou de onderhandelingen voeren. Daarnaast schakelen wij nog twee experts voor je in: Een bouwkundige expert voor een meeloopkeuring en een taxateur. Hij zal een taxatierapport voor je opstellen die je kunt gebruiken bij het verkrijgen van de hypotheek. Wil jij direct in contact komen met onze aankoopexperts? Dat kan! Wij staan altijd voor jou klaar, zelfs in het weekend!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis kopen met eigen geld Een huis kopen met eigen geld, dat klinkt als een ideaal scenario. Je hebt minder hypotheek nodig en misschien kun je wel zonder hypotheek een huis ko...
Een huis kopen zonder vast arbeidscontract: kan da... Kun je een huis kopen zonder vast contract? In dit artikel lees je de mogelijkheden voor het kopen van een woning zonder vast arbeidscontract. Hu...
1 Oktober Open Huizen Dag Kijk jij regelmatig op Funda naar die ene leuke woning, om te controleren of hij niet al verkocht is? Maar heb jij nog niet de stap gezet om een afspr...
Nederlandse woningmarkt – een uitstekend eer... De tijd gaat snel, de eerste helft van 2016 is alweer voorbij. Dat is een mooi moment om net als vele anderen de balans op te maken. De Nederlandse wo...