Afbeelding van allerlei verschillende bankbiljetten

Problemen bij de banken door groeiende huizenmarkt

Vrijwel iedereen weet het: het is weer druk op de huizenmarkt. In 2016 stijgt het aantal verkochte woningen ten opzichte van 2015. De groeiende woningmarkt veroorzaakt echter wel een probleem. De banken kunnen namelijk de grote stroom klanten niet aan. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor een ieder die graag een woning aan wil kopen. Wil jij weten wat dit kan betekenen voor jouw situatie? Lees dan gauw verder.

Hoe lang duurt het afsluiten van een hypotheek?

Het verschilt per bank hoe lang het kan duren voordat jouw hypotheekaanvraag is geaccepteerd. Twee van de grote hypotheekverstrekkers, ING en Rabobank, streven ernaar om een hypotheek met een week rond te hebben. Toch geven ze geen garanties.
Op dit moment kampt zo’n 40% van alle Nederlandse banken met een haperende doorlooptijd.
Van iedere vertraging die de hypotheekaanvraag oploopt, krijgt de klant de schuld. Wanneer de klant het papierwerk niet op tijd rond heeft, of vergeten is om bepaalde documenten aan te leveren, ontstaan er al vertragingen.
Toch is dit niet de enige oorzaak van problemen. Banken hebben namelijk moeite met omschakelen. Tijdens de crisis gaven zij voornamelijk hypotheekadvies, tegenwoordig moeten ze ook daadwerkelijke aanvragen behandelen.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen kunnen erg vervelend zijn bij een ernstige vertraging. Als huizenkoper loop je het risico dat de koop afketst. In dat geval gaat jouw droomwoning opnieuw de verkoop in en is de kans groot dat iemand anders ermee vandoor gaat. Een ander gevolg kan zijn dat je een boete moet betalen aan de verkoper. Wanneer de afgesproken termijn van de ontbindende voorwaarden afloopt en de financiering is nog niet rond, kun je niet meer vrijblijvend van de koop afzien. Dan dien je een boete te betalen aan de verkopende partij. Dit bedrag kan oplopen tot 10% van de verkoopwaarde van de woning!

ZZP’ers

Steeds meer Nederlanders werken tegenwoordig als ZZP’er. Dat houdt in dat de bank ook meer hypotheekaanvragen van ondernemers ontvangt. Deze aanvragen duren standaard langer, omdat een ondernemer veel meer documenten moet aanleveren.
Dat betekent dat wanneer je een ZZP’er bent, je altijd rekening moet houden met een vertraging bij de bank. Wanneer een document ontbreekt, moet deze opnieuw aangeleverd worden. In de tussentijd belandt jouw aanvraag weer onderaan de stapel.

Tegen de vertragingen bij de bank kun je als huizenkoper weinig doen. De enige optie die je hebt, is het goed controleren van alle papieren en documenten. Zorg ervoor dat jij alles compleet en op orde hebt om problemen te voorkomen!

 

Bron: www.nos.nl

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Het NWWI-taxatierapport Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen...
1 Oktober Open Huizen Dag Kijk jij regelmatig op Funda naar die ene leuke woning, om te controleren of hij niet al verkocht is? Maar heb jij nog niet de stap gezet om een afspr...
Hypotheek met hulp van ouders; Schenking Als je jouw droomhuis wilt kopen zonder dat je over voldoende inkomsten beschikt, kun je een hypotheek met hulp van je ouders regelen. Er zijn verschi...
De huizenmarkt Afgelopen jaar heeft de huizenmarkt zich behoorlijk hersteld. De verkoop van bestaande woningen is afgelopen jaar zelfs al met 19% gestegen. Wat dat b...